Etikus sikermellény IV: Miből lehet környezettudatosan varrni?

Etikus sikermellény IV: Miből lehet környezettudatosan varrni?

Elég lassan jutott a mellényem a célegyenesbe, mert a fantasztikusan jónak tűnő, környezettudatos megoldás befuccsolt, így B terv után kellett néznem.

A cikk végén ott van minden előzmény, a projekt ott tart, hogy össze kell rakni a mellényt. Etikusan, környezettudatosan de kénytelen leszek venni valamit, mert annyira azért nem vagyok alapos, hogy vízlepergető szövetet gyártsak a fogaimmal a kutyáim kifésült szőréből. 

Ami nem működik: a használt mellény

Az volt az alapötlet, hogy veszek egy jó minőségű, vékonyabb kivitelű használt mellényt, és beleokosítom a vaddohány-töltetű bélésem. 

Nem kaptam megfelelőt. Ócskát nem akartam, mert az az elv, hogy az öröklétnek készül a mellény, jó minőségből meg nem kaptam méretet, vagy észszerű áron megfelelőt. Egy hónapot adtam a keresésnek, letelt, elengedtem a megoldást.

Ez sajnos varrástechnológiailag is megnehezíti az ügyet, nem nekem, de kezdő varrónőknek nem való a pufimellény varrása a nulláról. Igyekezni fogok egy egyszerűbb technológia mentén megoldani a terméket, haladóknak hasznos lesz. 

Hol vegyek környezettudatos méterárut?

Végül gyárihibás maradékokat vásároltam és a saját gyártásom maradékait is felhasználtam, amit lehetett. Ilyen méterárukat értékesítő szaküzlet számtalan van az országban, nem hirdetik erőből,  hogy az bizony hibás és maradék, azért elég könnyen rá lehet jönni. A húzózár bontott egy régi kabátból.

Mivel a mellény alapanyagigénye 160 cm széles méteráruból a hossza, ami esetemben komoly 60 cm (eltekintünk a kapucnitól, a felhasználás jellege nem igényli) ezért ehhez bátran lehet hibás és maradék méteráruk között turkálni, ez a mellény a lehető legalkalmasabb termék az ilyen források kihasználására.

Előzmények

Bevezetés

A töltőanyag

A bélés elkészítése

  • 2021.02.24

Működik a súlyozott takaró?

Sokunknak van gyerekkori emléke tízkilós dunyhákban elköltött nagy szunyákról, és sokan láttuk az életrajzi filmet Temple Gradinról, és még többen forgolódunk éjszaka, így a súlyozott takaró elve első hallásra vonzónak tűnik. Az áruk viszont elég magas, így utánanéztem van-e hiteles kutatás a témában, és hogyan lehet házilag, olcsón elkészíteni egy ilyen takarót. Új súlyos sorozatunk következik az etikus sikermellény után. 

  • 2021.02.22

Hogyan párosít textileket egy profi?

A környezettudatos szemlélet előtérbe kerülésével a maradékok hasznosítása, a patchwork technika az idei trendek fontos eleme lett. Művelése lehetne egyszerű, de egy jó kombináció összeállítása egyáltalán nem az, ennek alapszabályait mutatjuk be.

  • 2021.02.13

Idei cipődivat: az otthoni, a 90-es évek legalja és a lovaglócsizma

Idén a cipők harmonizálnak a ruhákkal, úgy fogunk az utcán mászkálni, ahogy még otthon is csak a rosszabb napjainkon szoktunk. Jó hír: ha maradtak cipőink az igen ronda kilencvenes évekből, az megint divatba jön, hogy tűnt volna el örökre.