Etikus sikermellény projekt 2. rész: A töltőanyag

Etikus sikermellény projekt 2. rész: A töltőanyag

A kizárólag etikus alapanyagokból készülő luxustermékhez elkezdtem begyűjteni az alapanyagokat.

Előzményekre link a cikk végén. 

Mennyi selyemfű kell egy mellényhez?

Fél óra reggeli kutyasétáltatás alatt összeszedtem 100 db termést. Iszonyatos mennyiségben terem, meghökkentő, így nincs nehéz dolgunk, ha selyemfűvel akarunk bármit is bélelni. Az első feldolgozott termések alapján nekem, női M mérethez kb 500 db tok kell. A feldolgozás gyorsan megy, darabonként 10- 15 másodperc, mikor már rájön az ember a metódusra és eleve van kézügyessége. 

Annyira nem érdemes kiszámolni ez az egész meló hány óra, mert még úgy is sokkal drágább lesz, hogy egy korrekt sikermellény simán van 100 000 Forint. Az előzményekben ott az ok.

  
A gyűjtés

Nem érdemes a mezőn futkosni a szöszök után, a még ki nem nyílt terméseket kell összeszedni és szétteríteni, hogy el tudjuk kapni a megfelelő pillanatot a feldolgozásra. Ez pedig az a pillanat, amikor a tok felreped. Egy nap kellett nekik, hogy zöld, puha zárt tokokból elszürküljenek és elkezdjenek kinyílni.

 

A fehér pihére van szükség, amelyet egy 19. századi katonai forrás szerint teljesen ki kell szárítani, mielőtt töltöanyagnak használnánk. Ezért fogtam egy pamutzsákot, és abban fordítottam ki egyben, a csúcsánál fogva az egész beltartalmat. Jól elkapva a magok kézzel lesöpörhetők a fehér szálakról, igyekeztem minden magot így eltávolítani.

 

Egyes források nem törődnek a magokkal, mások szerint le kell ezeket szedni, hát én nem szeretném, hogy kicsírázzon a sok munkával létrehozott mellény, így inkább eltávolítom ezeket.

A magok egy vászonzsákban szikkadnak, a tokokat gyűjtöm, folytatjuk. 

  • 2022.12.02

Megvan a 2023-as év színe. Neked hogy tetszik?

Neked hogy tetszik az év színe? Viva Magenta a neve!

  • 2022.04.05

Veszettül menő nyakkendők az idei szezonra

2022-ben a csíkos, pláne széles, és egyforma szélesen csíkos, pasztell, és egyszínű nyakkendők vezetik a trendeket, és szerencsére mellettük megférnek a csodás virágosak is. A legszebbeket szemléztük. 

  • 2022.04.03

Menő tavasz turiból: trench és bomber

A tavaszi kabát értelme csekély, most pár hétig lehet benne reggel, esetleg ha hidegebb van, egész nap mutatkozni, és a további 50 hétre megy a szekrénybe. Majd ősszel lehet azon az egyetlenegy napon viselni, ami elválasztja a 20 C fokot az 5 C foktól. Így ez nem feltétlenül az a ruhadarab, amibe érdemes vagyonokat fektetni, irány a turi, ahol az idei trend velünk van.