Az etikus sikermellény projekt, bevezetés

Az etikus sikermellény projekt, bevezetés

Aki egész évben keményen sportol szabadtéren, vagy szeret télen is célszerűen öltözködni, és még szeretne környezettudatosan és állatokkal szemben etikusan eljárni, mindenképpen lábon kell lőnie magát. Talán nem minden esetben. 

A képen a selyemfű legszebb formájában, amikor hatalmas, illatos virágokat növeszt.

A huzamosabb ideig tartó, intenzív szabadtéri tartózkodást télen-nyáron napi szinten folytatom, a környezettudatosságot észszerű keretek között művelem, az állatokat pedig szeretem, ezért idén az aktuális tollmellény-vásárlás helyett készítek egyet magamnak. Eddig, mivel mérsékeltek a sikereim, használtan, vagy leárazva vettem ezeket a termékeket. A használt környezetvédelmi szempontból nem feltétlenül rossz választás, bár a toll elég undorító melegágya a mindennek, így megértem, ha valaki ebből a termékből nem választ használtat.

A szempontok közül az első a legfontosabb, a végeredménynek nagyon komoly elvárásoknak kell megfelelnie és élvonalbeli gyártók pihével töltött termékeivel kell felvenni a versenyt, így akár lehetnék is bajban, de pont egy környezeti katasztrófa segítségével viszonylag könnyű dolgom lesz.

Fontos: A projekt nem kifejezetten kezdő hobbivarrónőknek való, segítséggel érdemes nekiállni, úgy viszont inkább pepecs, mint nagy gyakorlatot igénylő.

A selyemfű és a pehely

A tollmellény és kabát ereje a pehelyben rejlik. Ezek a tollak közvetlenül a madár teste felett helyezkednek el, szerepük a hőszigetelés. Ezt a tollat úgy nyerik töltőanyagnak, hogy kitépkedik a madarakból. Ezt azok nyilván túlélik, de nem élvezik, a termék 70%-át kínai pehely adja, a divatipar rendkívül környezetszennyező iparág, ez így már egy mérsékelt környezettudatos személynek is sok. Az etikus pihe (nem tépik, hanem gyűjtik a pihéket, amelyekkel a libák/kacsák kibélelik fészkeiket) bár legalább európai eredetű, de termelékenysége alacsony, és irtózatosan drága.

A pehely zsenialitása abban rejlik, hogy nagy mennyiségű levegőt képes megfogni és a levegő kiváló hőszigetelő. A pehelyréce pihéi verhetetlenek, egy 1991-es tanulmányban a selyemfű a pehely, és egyes szintetikus töltőanyagok mögött végzett minden viseleti tulajdonságban és hőszigetelésben is, azonban pehellyel keverve az egyik legjobb töltőanyagot kapták. Hát, majd többet teszek a mellénybe, mert ez lesz a töltőanyagom.

A selyemfű ráadásul hipoallergén, most terem, és mivel Magyarországon invazív gyom, minden egyes maggal, amelyet nem engedünk útjára, a környezetet védjük.

A szálak töltőanyagként hasznosítására van tapasztalat, az apokalipszis utáni túlélésre specializálódott Survival Spot már kipróbálta az alapanyagot. Egy 19. századi leírásra támaszkodtak, jobb híján ezt fogom alapul venni. 

A mellény többi alkatrésze ruhaipari maradékokból, végleg tönkrement, kidobásra ítélt ruhákból lesz kivágva/kibontva, nem állok neki szőni.

Most pedig kimegyek egy mellényrevaló szöszért a pusztába.

  • 2022.12.02

Megvan a 2023-as év színe. Neked hogy tetszik?

Neked hogy tetszik az év színe? Viva Magenta a neve!

  • 2022.04.05

Veszettül menő nyakkendők az idei szezonra

2022-ben a csíkos, pláne széles, és egyforma szélesen csíkos, pasztell, és egyszínű nyakkendők vezetik a trendeket, és szerencsére mellettük megférnek a csodás virágosak is. A legszebbeket szemléztük. 

  • 2022.03.20

Itt a harisnyaszezon, mutatjuk, mit vegyél fel!

Bár a harisnyák is rettenetesen drágák lettek, és ezekből esély sincs használt termékek beszerzésére, mégis ez egy költséghatékony módja a tavaszi ruhatár felfrissítésének. Az idei trendek ráadásul szépek és látványosak.