Miért imádjuk a csillogó holmikat?

Miért imádjuk a csillogó holmikat?

Az univerzális -és az egyedi és perverz- vonzalmaknak mindig van valami irtó érdekes és tudományos oka. A csillogással sincs ez másként. 

Foto Sam Farallon

Nem kell rögtön tagadni, hogy én bezzeg utálom a csillogó ékszereket, mert vannak csillogó autók és csillogó felnik is, és a kutatók sokkal egyszerűbben keresték a megoldást. 

Foto: Ethan Sexton 

Vanessa M. Patrick, a Houston Egyetem kutatója szerint ennek az oka a víz keresésével függ össze. Elméletét, - a csillogás keresése ösztönös viselkedés, nem pedig tanult- úgy igazolta, hogy pici gyerekeket is bevont a kísérletbe, hiszen őket még nem érinti a piaci befolyás. A kutatásban részt vevők felnőtteknek matt és csillogó papírt adtak és a csillogót nevezték meg jobb minőségűnek az alanyok. A gyerekek is a csillogó termékeket választották.

Ez még magában kevés lenne a víz elmélethez, de a kutatók azt is vizsgálták milyen képet ábrázoló papírt tartanak csillogóbbnak az alanyok, és a vizes tájképet ábrázoló, azonos minőségű papírt csillogóbbnak nevezték meg, mint a sivatagot.

Végül a résztvevőket három részre osztották, egy csoportnak sós rágcsát adtak magában, egynek semmit, egynek pedig sós rágcsát vízzel. Mindhárom csoport a fényes papírra nyomott képeket szebbnek tartotta a matt papírra nyomott képeknél, és a szomjas csoportnak sokkal jobban tetszettek a fényes papírra nyomott képek, mint a másik kettőnek.

Az evolúció attól még nem állt le és irtó izgalmas, mert úgy egy évtizede óriási trend volt a matt felület, matt fóliát rakattak értékes autókra és számtalan termék jelent meg matt felülettel, alapvető ösztöneinket felborzolva.

  • 2022.12.02

Megvan a 2023-as év színe. Neked hogy tetszik?

Neked hogy tetszik az év színe? Viva Magenta a neve!

  • 2022.04.05

Veszettül menő nyakkendők az idei szezonra

2022-ben a csíkos, pláne széles, és egyforma szélesen csíkos, pasztell, és egyszínű nyakkendők vezetik a trendeket, és szerencsére mellettük megférnek a csodás virágosak is. A legszebbeket szemléztük. 

  • 2022.04.03

Menő tavasz turiból: trench és bomber

A tavaszi kabát értelme csekély, most pár hétig lehet benne reggel, esetleg ha hidegebb van, egész nap mutatkozni, és a további 50 hétre megy a szekrénybe. Majd ősszel lehet azon az egyetlenegy napon viselni, ami elválasztja a 20 C fokot az 5 C foktól. Így ez nem feltétlenül az a ruhadarab, amibe érdemes vagyonokat fektetni, irány a turi, ahol az idei trend velünk van.