Környezettudatos döntés biopamuttal divatozni?

Környezettudatos döntés biopamuttal divatozni?

Mivel úgy általában a divat nem tud környezettudatos lenni, ez is csak annyira jó döntés, mint az elektromos autó. 

Itt írtunk bővebben a divatipar és a környezettudatosság összeférhetetlenségéről és az esetleges alternatívákról. Aki mégis biopamutot akar venni, az alábbiak szerint tud tájékozódni, mikor tényleg bio az a pamut és mikor értelmez félre egy minőségbiztosítási rendszert, vagy csak átverik egy jól hangzó dumával.

Minőségi tanúsítványok

Ahogy az élelmiszer-, úgy a textiliparban is minőségi tanúsítványok alapján lehet tájékozódni arról, hogy egy alapanyag milyen körülmények között készült. Amikor egy ruhaipari termék, vagy textil nem rendelkezik ilyen tanúsítvánnyal, csupán környezetbarát, eco-friendly, biopamut és hasonló feliratokkal próbálják eladni, felmerülhet a gyanú, hogy kamu az egész.

Textilipari minőségi tanúsítvány a környezetvédelemre kihegyezve

Ilyen az OEKO-TEX, azaz ökotextil, amely azonban több különböző kategóriában ad ki tanúsítványokat, ezek közül az OEKO-TEX STeP az, -ez nem bio tanúsítvány-, hanem 3 fokozatban (a feltételeket 70%-ban teljesítő, megfelelő és kiváló) határozza meg a fenntartható textilgyártást az alábbia szempontok szerint.:

  • minőségbiztosítás
  • munkavédelem
  • vegyszerek kezelése
  • környezetvédelmi működés
  • társadalmi felelősségvállalás

A biopamut minőségi tanúsítványai

GOTS (Global Organic Textile Standard) az alapanyag termesztésétől egészen a termék felcimkézéséig követi a folyamatot, a OCS (Organic Content Standard Certification) az alapanyag minősítését igazolja. 

A logókat a fejlécben látjátok.

Adatbázisok

GOTS adatbázis itt.

OEKO-TEX adatbázis itt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 2022.12.02

Megvan a 2023-as év színe. Neked hogy tetszik?

Neked hogy tetszik az év színe? Viva Magenta a neve!

  • 2022.04.05

Veszettül menő nyakkendők az idei szezonra

2022-ben a csíkos, pláne széles, és egyforma szélesen csíkos, pasztell, és egyszínű nyakkendők vezetik a trendeket, és szerencsére mellettük megférnek a csodás virágosak is. A legszebbeket szemléztük. 

  • 2022.03.20

Itt a harisnyaszezon, mutatjuk, mit vegyél fel!

Bár a harisnyák is rettenetesen drágák lettek, és ezekből esély sincs használt termékek beszerzésére, mégis ez egy költséghatékony módja a tavaszi ruhatár felfrissítésének. Az idei trendek ráadásul szépek és látványosak.