Súlyozott takaró 2000 Forintból

Súlyozott takaró 2000 Forintból

Bár a súlyozott takarók hatása egyelőre nem igazolt, egyre több termék található a piacon és nem éppen olcsók, ezért nekiálltunk házilag. 

Előzmények

Mivel az elv, hogy egy nehéz takarótól jobban alszunk, nagyon tetszik, de ez az állítás még tudományos igazolásra vár, ezért se szeretnék sokat fizetni egy ilyen gyanús státuszú termékért. Inkább összerakom magam és kipróbáljuk, így még akkor is megéri, ha csak placebo az egész. 

Részletek a takaróról és a kutatások hiányáról a linken. 

A töltet

A súlyozott takarókban a homokszórásnál is használatos üveggyöngyök -akkor nem homokkal szórnak, valóban-, vagy láncok adják a súlyt. Az üveggyöngy is beszerezhető, de kizárólag zsákos kiszerelésben (20-25 kg), ami, mivel 6 kilogrammra - kb. a testsúly 10% kell legyen a takaró súlya- van szükségem, hát, egy zsák mégiscsak túlzás, pláne mert egy zsák annyiba kerül, mint egy kész takaró, ez így annyira nem nagy buli. Akinek van hozzáférése üveggel szóró vállalkozáshoz, és tud kérni tőlük gyöngyöt kis mennyiségben, tegye azt. 

De létezik másik nehéz apróság is a piacon, az apró mosott kavics. Akvarisztikai szaküzletekben egészen apró szeműt, barkácsáruházakban vegyesen 4-8 mm méretűeket lehet kapni. Utóbbiból egy vödör, kb. 20 kg 1690 Forint volt, amit alaposan átmostam és egy rácson átküldtem, hogy az egészen nagyok ne kerüljenek a takaróba.

A takarók töltete 8-10% poliészterszálat is tartalmaz, ezt egy kidobásra ítélt párna töltetével fogom helyettesíteni.

A takaró szövete

Mivel a töltetet közvetlenül fogom a takaróban kialakított cellákba tölteni, erős, sűrű alapanyagra van szükség.  Egy puha felületű műszálas kabátszövetet találtam egy gyári maradékokat árusító üzletben, szálhiba miatt rendkívül olcsón. A szálhibát majd a steppelés kiosztásába rejtem, így egyáltalán nem fog látszani, de a súlyozott takarót eleve ajánlott huzatba rakva használni, mert elég nyűgös mosni egy ilyen nehéz darabot, nem is raknám be a gépembe, egyszerűen túl nehéz.

150 cm széles szövetből éppen 3 méter volt, így a takaró 150 cm x 150 cm méretű lesz.

A következő részben elkészül a takaró, utána pedig teszteljük. Addig se dobjátok ki a maradék kavicsot és az erős maradék szövetet sem, hátha rákívántok ti is egy ilyen takaróra. 

  • 2022.12.02

Megvan a 2023-as év színe. Neked hogy tetszik?

Neked hogy tetszik az év színe? Viva Magenta a neve!

  • 2022.04.05

Veszettül menő nyakkendők az idei szezonra

2022-ben a csíkos, pláne széles, és egyforma szélesen csíkos, pasztell, és egyszínű nyakkendők vezetik a trendeket, és szerencsére mellettük megférnek a csodás virágosak is. A legszebbeket szemléztük. 

  • 2022.03.20

Itt a harisnyaszezon, mutatjuk, mit vegyél fel!

Bár a harisnyák is rettenetesen drágák lettek, és ezekből esély sincs használt termékek beszerzésére, mégis ez egy költséghatékony módja a tavaszi ruhatár felfrissítésének. Az idei trendek ráadásul szépek és látványosak.