Működik a súlyozott takaró?

Működik a súlyozott takaró?

Sokunknak van gyerekkori emléke tízkilós dunyhákban elköltött nagy szunyákról, és sokan láttuk az életrajzi filmet Temple Gradinról, és még többen forgolódunk éjszaka, így a súlyozott takaró elve első hallásra vonzónak tűnik. Az áruk viszont elég magas, így utánanéztem van-e hiteles kutatás a témában, és hogyan lehet házilag, olcsón elkészíteni egy ilyen takarót. Új súlyos sorozatunk következik az etikus sikermellény után. 

Mit ígér?

A súlyozott takaró mélyebb, nyugodtabb alvást ígér forgolódó, éjszaka felriadó, szorongással, figyelemzavarral és autizmus spektrumzavarral küzdő személyeknek. A takaró a gyártók szerint ideális esetben a felhasználó súlyának 10%-a, amit üveggyöngyök, vagy láncok bevarrásával érnek el. 

Bizonyíték van?

A bizonyítás rendkívül nehéz, a vakteszt lehetetlen, hiszen a résztvevők kapásból megmondják, hogy a takaró súlyozott, vagy nem, ezzel egy klinikai teszt nagyjából ki van herélve, az alanyok akaratlanul is manipulálják a végeredményt, és egy ilyen klinikai tesztet nem szívesen végeznek szakemberek.

Több kutatás a súlyozott takarókat készítő vállalatok támogatásával készült, és a kísérleti alanyok elmondására, sajátélményeire építenek. Ezek hiába mutatják ki, hogy a súlyozott takaróval alvó személyek jobban aludtak, mint a nem súlyozottal, az ilyen kutatások eredményei nem pontos mérésekre épülnek.

Egy 67 személy bevonásával végzett kutatás autizmus spektrumzavaros gyerekeket vizsgált, és nem találtak mérhető bizonyítékot arra, hogy a gyerekek gyorsabban elaludtak, ritkábban ébredtek fel, vagy hosszabb ideig aludtak volna a súlyozott takaró alatt, arra viszont találtak bizonyítékot, hogy a gyerekek és a szülők is jobban szerették a súlyozott takarót, és a használata nem okozott problémát.

Dr. Cristina Cusin, a Harvard pszichiáter adjunktusa kiemelte, a súlyozott takarók használata bizonyos esetekben nem ajánlott:

  • alvási apnoe
  • alvászavar
  • légzőszervi betegség
  • egyéb krónikus betegségek
  • gyerekek súlyozott takaróval betakarása előtt feltétlen konzultálni kell gyerekorvossal

A webmd.com cikkében Jennifer Poon, a Dél-Karolinai Orvosi Egyetem gyermekgyógyász professzora a témával kapcsolatban azt hangsúlyozta ki, hogy első körben a megfelelő alváshigiénére kell odafigyelni: sötét, fényektől, pláne villódzó fényektől mentes helyiség és lefekvés előtt nincs koffeinfogyasztás, mert ha ezek a feltételek nem megfelelőek, egy súlyozott takaró valószínűleg nem lesz elég, hogy megoldja az alvási nehézségeket. 

Dr Cusin az alvási nehézségekkel küzdőknek még a kognitív viselkedésterápiát is ajánlja.

Tehát nem tudni, mi a helyzet a takarókkal és nem is nagyon lehet azt megmérni, attól még érdekes, ezért készítünk egyet házilag, fillérekből, és ki is próbáljuk, úgyhogy maradjanak velünk!

Az etikus sikermellényről pedig itt olvashattok. 

 
  • 2022.12.02

Megvan a 2023-as év színe. Neked hogy tetszik?

Neked hogy tetszik az év színe? Viva Magenta a neve!

  • 2022.04.05

Veszettül menő nyakkendők az idei szezonra

2022-ben a csíkos, pláne széles, és egyforma szélesen csíkos, pasztell, és egyszínű nyakkendők vezetik a trendeket, és szerencsére mellettük megférnek a csodás virágosak is. A legszebbeket szemléztük. 

  • 2022.03.20

Itt a harisnyaszezon, mutatjuk, mit vegyél fel!

Bár a harisnyák is rettenetesen drágák lettek, és ezekből esély sincs használt termékek beszerzésére, mégis ez egy költséghatékony módja a tavaszi ruhatár felfrissítésének. Az idei trendek ráadásul szépek és látványosak.