Textilek applikálása szépen I.rész: a téglalap

Textilek applikálása szépen I.rész: a téglalap

Elsősorban szeretett pólók esetében fordul elő, hogy a póló már rongyos és szitás, de imádjuk az elején a mintát és meg kell menteni. Sorozatunkban több lehetőséget is sorra veszünk, ez itt a legegyszerűbb, téglalap alakú minta applikálása másik textilre. 

A szabás

A felapplikálásra szánt darabot szabályos téglalap formában ki kell vágni és ha az alapanyag már elvékonyodott, szakadozik, egy, vagy akár két réteg ragasztós közbéléssel megerősítenia hátoldalon.

Mivel ez a technika nem csak értékmentésre, hanem akár vadiúj minták felapplikálására is alkalmas, azokat a felhasználási területnek megfelelően kell kikeményíteni. A képen látható, szétfoszlás határán álló minta egy táskán folytatja életét, így duplán beragasztottam. 

A rögzítés

A mintát gombostűvel rögzítem a helyén. Két szemközti oldalt pontosan a széleire hajtom, bevasalom.

Ezt a hajtást a munkadarab teljes hosszában -nem csak a mintán!- 5 mm szélesen letűzöm, így a minta szélét becsípem az anyag közé. A mintától kifelé levasalom. Így néz ki a hátoldala:

 

Ezt a műveletet megismétlem a másik két szemközti oldalon is. Kivasalom a hajtásokat, készen van.

Szabálytalan formák felapplikálásával folytatjuk. 

 

  • 2021.02.25

Súlyozott takaró 2000 Forintból

Bár a súlyozott takarók hatása egyelőre nem igazolt, egyre több termék található a piacon és nem éppen olcsók, ezért nekiálltunk házilag. 

  • 2021.02.24

Működik a súlyozott takaró?

Sokunknak van gyerekkori emléke tízkilós dunyhákban elköltött nagy szunyákról, és sokan láttuk az életrajzi filmet Temple Gradinról, és még többen forgolódunk éjszaka, így a súlyozott takaró elve első hallásra vonzónak tűnik. Az áruk viszont elég magas, így utánanéztem van-e hiteles kutatás a témában, és hogyan lehet házilag, olcsón elkészíteni egy ilyen takarót. Új súlyos sorozatunk következik az etikus sikermellény után. 

  • 2021.02.22

Hogyan párosít textileket egy profi?

A környezettudatos szemlélet előtérbe kerülésével a maradékok hasznosítása, a patchwork technika az idei trendek fontos eleme lett. Művelése lehetne egyszerű, de egy jó kombináció összeállítása egyáltalán nem az, ennek alapszabályait mutatjuk be.