Textilek applikálása szépen I.rész: a téglalap

Textilek applikálása szépen I.rész: a téglalap

Elsősorban szeretett pólók esetében fordul elő, hogy a póló már rongyos és szitás, de imádjuk az elején a mintát és meg kell menteni. Sorozatunkban több lehetőséget is sorra veszünk, ez itt a legegyszerűbb, téglalap alakú minta applikálása másik textilre. 

A szabás

A felapplikálásra szánt darabot szabályos téglalap formában ki kell vágni és ha az alapanyag már elvékonyodott, szakadozik, egy, vagy akár két réteg ragasztós közbéléssel megerősítenia hátoldalon.

Mivel ez a technika nem csak értékmentésre, hanem akár vadiúj minták felapplikálására is alkalmas, azokat a felhasználási területnek megfelelően kell kikeményíteni. A képen látható, szétfoszlás határán álló minta egy táskán folytatja életét, így duplán beragasztottam. 

A rögzítés

A mintát gombostűvel rögzítem a helyén. Két szemközti oldalt pontosan a széleire hajtom, bevasalom.

Ezt a hajtást a munkadarab teljes hosszában -nem csak a mintán!- 5 mm szélesen letűzöm, így a minta szélét becsípem az anyag közé. A mintától kifelé levasalom. Így néz ki a hátoldala:

 

Ezt a műveletet megismétlem a másik két szemközti oldalon is. Kivasalom a hajtásokat, készen van.

Szabálytalan formák felapplikálásával folytatjuk. 

 

  • 2022.12.02

Megvan a 2023-as év színe. Neked hogy tetszik?

Neked hogy tetszik az év színe? Viva Magenta a neve!

  • 2022.04.05

Veszettül menő nyakkendők az idei szezonra

2022-ben a csíkos, pláne széles, és egyforma szélesen csíkos, pasztell, és egyszínű nyakkendők vezetik a trendeket, és szerencsére mellettük megférnek a csodás virágosak is. A legszebbeket szemléztük. 

  • 2022.03.20

Itt a harisnyaszezon, mutatjuk, mit vegyél fel!

Bár a harisnyák is rettenetesen drágák lettek, és ezekből esély sincs használt termékek beszerzésére, mégis ez egy költséghatékony módja a tavaszi ruhatár felfrissítésének. Az idei trendek ráadásul szépek és látványosak.