- Címkék:
- karácsonyfa
- Ló
A tippek közül az egyetlen fától szabadulni vágyó, lakásban berendezett háztartás számára a leghasznosabb:
"A szerves hulladékkal együtt megsemmisíteni. Minden településnek megvannak a maga szabályai, ezért mindig tájékozódjon előzetesen. Egyes településeken például elegendő, ha a fát az utcán, a bejárati ajtó előtt helyezik el. A fákat ezután általában feldolgozzák és komposzttá alakítják, de energiatermelésre is felhasználják."
A cikkben bíztatnak a lebontott fenyők lótakarmányként hasznosítására. A fenyőtű, mint takarmány nem ördögtől való, de a lovak legfeljebb akkor fogják megenni, ha az éhenhalás és a fenyőtű között kell választani, ami a hazai állományok ismeretében nem minden esetben lehetetlen, szerencsére mégsem életszerű felállás. A karácsonyfák ráadásul szennyezettek lehetnek szórósprékkel, kutyafülével, ezért sem jó ötlet. Cuki lovas dekort attól még lehet készíteni az ágakból:
C-vitamin tartalma magas (100 g frissen szedett fenyőtű tél végén 187 mg C-vitamint tartalmaz, amúgy a ló pont nem igényel C-vitaminbevitelt, megoldja önerőből), ezért az embernek jó takarmány, és kimondottan finom, kiváló fűszer, bemutatjuk, és adunk vele pár receptet emberi hasznosításra.
Mi illik hozzá?
Kesernyés, citrusos és friss, erős az íze, ezért édes, citrusos, földes és telt, meleg ízek, alapanyagok általában illenek hozzá. Citromhéj helyett lehet vele próbálkozni, vagy például panna cotta, joghurt, vaníliás krémek és túrókrém fűszerezésével is lehet kísérletezni.
- citrusok, citrushéjak
- tejszín
- vaj
- hal
- baromfi
- cékla
- sütőtök
- túró
- joghurt
- méz
- juharszirup
- datolya
- ánizs
- édeskömény
- fahéj
- gyümölcsök
- zeller
- karamell
Fenyőtű, körte, citromhéj, narancshéj és zellerszár smoothie
Az alapanyagokat összeturmixolom, ízlés szerint édesítem és megiszom. A citrushéjak csakis kezeletlen gyümölcsről legyenek lehámozva! Fejenként 1 evőkanál tűt vettem.
Fenyőtű és narancshéj porcukor
A cukrot, a tűleveleket és szárított narancshéjat egy késes apritóban addig forgatok, amíg finomra örlődik. Ugyanúgy használom, mint a porcukrot, friss ízt ad túrógombócnak, fánknak, felvert tojásfehérjével különleges máz lesz belőle.
Ugyanezt sóval is el lehet készíteni, ami halakra jól illik, de úgy olyan keveset fogunk megenni belőle, ami vitaminbevitel szempontjából mellékes, csak finom.
Fenyőtű és csipkebogyó szörp
A fenyőtűt és a csipkebogyót mozsárban finomra megtörtem és így öntöttem fel langyos vízzel. Édesítés nélkül kicsit durván keserű és savanyú, muszáj valamivel kiegyensúlyozni. Juharszirup jól illik bele.
Fenyő és narancs keksz
- 10 dkg cukor
- 4 ekanál porrá őrölt frissen szedett fenyőtű (célszerű a cukorral összeporítani egy késes aprítóban)
- 2 ekanál finomra reszelt narancshéj (kezeletlen narancsról!)
- 20 dkg vaj
- 40 dkg sima búzaliszt
- só
Hideg helyen, nagyon gyorsan eldolgozom az alapanyagokat. Géppel jobb, mint kézzel, addig se melegszik.
Lefóliázom, legalább 4 órára a hűtőszekrénybe rakom. Több időre be lehet rakni, elvan ott.
Kiveszem, kinyújtom 1 cm vastagra, köröket szaggatok belőle, amiket megint a hűtőszekrénybe teszek egy tálcán legalább 4 órára, több időre megint lehet.
Előmelegítem a sütőt 180 C fokra. A hűtőből közvetlenül a sütőbe tolom a kekszeket és éppen halvány drappra sütöm (kb. 15 perc). Kiveszem, nem nyúlok hozzá amíg nem hűlt ki teljesen, mert forrón szétmorzsálódik.