Na jó, de mi az a tojás?

Na jó, de mi az a tojás?

Biológiaóra, gyerekek, húsvéti különkiadás.

A képen Smaug néni, tyúkocskám. Smaug szingli, mivel emberek és kutyák társaságában nőtt fel, és nincs másik baromfi a birtokon, identitása olyan, amilyen, mindenesetre a kutyák testbeszédét alkalmazza a kissé máshogy felépített testén, amúgy meglepően hatékonyan, a kutyák olvassák, mint a könyvet. Smaug előrenyútott nyakkal fenyeget, behívható, küldhető, jön láb mellett, játszik a kutyákkal, és minden másnap tojik egy tojást. Ehhez ugyanis nem kell neki kakas. Ahogy ebből a tojásból nem is lesz soha csibe, és nem azért, mert boldogan gyűjtöm be a tojásokat étkezési célra.

Hogyan szaporodik a tojásrakó népség?

Minden madár, egyes emlősök, és a legtöbb hüllő tojással szaporodik. A tojás maga a petesejt (sárgája), a tápanyag (fehérje) és a védőréteg (héj). A petesejtből megtermékenyítés útján lesz életke, ez talán már ismerősen cseng mindenkinek, hiszen az ember se csinálja ezt másképp. Ez a leírás érvényes a rovarok petéire, a halak ikráira is. A kaviár viszont kizárólag a tokfélék (Acipenseridae) családjába tartozó fajok ikrája.

A hangyatojás köznyelvi kifejezés, az ugyanis egy báb.

 

  • 2022.11.24

Szia uram, falu 260 ezer euróért? Érdekel?

Ennyiért Budapesten egy jobb lakást lehet venni.

  • 2022.04.11

Na jó, de mi az a tojás?

Biológiaóra, gyerekek, húsvéti különkiadás.

  • 2022.03.25

Ész megáll, van amiből a nagyobb kiszerelés drágább!

A váratlan fordulatok nem állnak távol tőlem, de erre még én se számítottam. Mindig nézzétek meg az egységárat. Mindig. Akkor is, ha minden logikának, piacgazdaságnak, józan észnek is ellent mond az aggodalmatok.