A zöldborsó felhasználása

A zöldborsó felhasználása

Egész évben elérhető, laktató, édes, igazi szupersztár a zöldborsó, felhasználási alapismereteink mégis kissé beszűkültek. Ennek vége.

Alapok

A fagyasztott zöldborsó már nem nyers, így az további főzést nem igényel, sőt, fölösleges és káros is főzni. Elég éppen átforralni az elkészült étellel, további vesződést nem igényel.

A friss, nyers borsó is elkészül 10 perc alatt, ha puhább eredményt szeretnénk, de nyersen is nyugodtan fogyasztható. A friss, lédús, szép héj is fogyasztható, levesbe főzhető. 

 
Fűszerezés

Mivel elsősorban főzelékbe és levesbe használjuk, különösebb fűszerezési lehetőségek nem merülnek fel a zöldborsóval kapcsolatban, pedig édes és üde íze kiválóan fűszerezhető, ezekre az őrültségekre lentebb pontos recepteket is találtok, ne a klasszikus főzelékbe rakjátok a kardamomot, az jól van úgy, ahogy eddig volt.

  • ánizs
  • kardamom
  • vanília
  • menta
  • wasabi
  • torma
  • csilipaprika
  • füstölt paprika

A zöldborsó alapanyagpárjai:

  • kókusz
  • citrom
  • törökmogyoró
  • kecskesajt
  • tőkehal
  • répa
  • paszternák/fehérrépa/zellerszár/zeller
  • birka és bárány
  • lazac

Receptek zöldborsóval:

 
Zöldborsó főzelék 
  • 500 g zöldborsó
  • 1 evőkanál liszt (búza, fehér, teljes kiőrlésű, rizs, zab is megfelel)
  • 1/2 l tej
  • só 

Friss zöldborsót annyi vízben, amennyi ellepi 10 percig előfőzöm. Fagyasztottat kiengedni se kell, de energiatakarékosabb kiengedni főzés előtt, úgy kevesebb idő alatt elkészül.

Egy száraz serpenyőben közepes lángon folyamatos keverés mellett világos aranybarnára pirítom a lisztet, fokozatosan, folyamatos keverés mellett felöntöm a tejjel. A tej legyen hideg! A keverés habverővel hatékonyabb. Amikor szép selymes, beleöntöm a zöldborsót és összeforralom. Sózom ízlés szerint. 

Tipp1: Feltétnek száraz serpenyőben pár percig magas lángon rázogatva pirított és durvára tört törökmogyoró tökéletes választás. Tükörtojás is illik hozzá.

Tipp2: A kókusztej rendkívül jól illik a zöldborsóhoz, aki extrásan akarja készíteni, cserélje fel a tehéntejet kókusztejre, így mellesleg vegán és laktózmentes is lesz a főzelék.

 
Finomfőzelék
  • 150 g zöldborsó
  • 150 g répa megtisztítva és kb 1x1 centiméteres darabokra aprítva
  • 150 g karalábé megtisztítva és kb 1x1 centiméteres darabokra aprítva
  • 1 evőkanál liszt (búza, fehér, teljes kiőrlésű, rizs, zab is megfelel)
  • 1/2 l tej
  • 1 csokor petrezselyem
  • frissen őrölt fekete bors
  • só 
  • A répát és a karalábét (és a zöldborsót is, ha friss, nem fagyasztott) annyi vízben, amennyi ellepi 10 percig előfőzöm. Fagyasztott zöldborsó, finomfőzelék keveréket kiengedni se kell, de energiatakarékosabb kiengedni főzés előtt, úgy kevesebb idő alatt elkészül.  

Egy száraz serpenyőben közepes lángon folyamatos keverés mellett világos aranybarnára pirítom a lisztet, fokozatosan, folyamatos keverés mellett felöntöm a tejjel. A tej legyen hideg! A keverés habverővel hatékonyabb. Amikor szép selymes, beleöntöm a zöldségeket és összeforralom. Sózom, borsozom ízlés szerint és belekeverem az apróra vágott petrezselymet.

A képen kacsamellel. 

 
Zöldborsó leves 
  • 250 g zöldborsó
  • 1 db répa megtisztítva, finomra szeletelve
  • 1 db fehérrépa megtisztítva, finomra szeletelve
  • 1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 evőkanál liszt (búza vagy rizs)
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 liter könnyű alaplé (csirke) ha ilyen nincs, víz
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 tojás
  • kb 10 dkg liszt (búza és rizs, kukorica is lehet)
  • 1 teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • ízlés szerint pici fűszerpaprika, ezt a liszttel együtt kell belekeverni  

A vajon aranybarnára pirítom a hagymákat, megszórom a liszttel, alaposan elkeverem, folyamatos keverés mellett felöntöm az alaplével/vízzel. (habverővel könnyebb keverni) Sózom. Ressre (nem puha, de nem is kemény) főzöm benne közepes lángon gyöngyözve a répát és a fehérrépát, ez kb 10 perc. Beleöntöm a zöldborsót, borsozom. 

A tojást kikeverem a 10 dkg liszttel. Vizet forralok, a gyöngyöző vízbe ujjpercnyi galuskákat csipegetek. Amikor feljönnek a víz színére még egy percig főzöm, leszűröm és a levesestányérokba osztom. Rámerem a levest és a petrezselyemmel tálalom.

 
Fűszeres pirított zöldborsó
  • 250 g zöldborsó
  • 1 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj (vagy olíva)
  • 1 db kisebb csillagánizs
  • 2 db szegfűszeg
  • 1 teáskanál szárított csili
  • 2 gerezd fokhagyma finomra szeletelve

A zöldborsót kiolvasztom, egy tiszta konyharuhára borítva leszárítgatom. A fűszereket egy mozsárban durvára töröm a sóval. Az olajat egy serpenyőben magas lángon felhevítem és ráöntöm a zöldborsót, a fokhagymát és a fűszeres sót. Öt percig rázogatva pirítom.  

A képen pirított kacsamájjal és tört törökmogyoróval.

 

Zöldborsó és kókuszkrém citrommal és kardamommal (édesség)

(vegán)

  • 2 dl kókusztej (inkább fémdobozos konzerv, azok jó zsírosak)
  • 20 dkg zöldborsó
  • ½ citrom reszelt héja
  • 5 dkg cukor
  • 1 teáskanál durvára tört kardamommag

A zöldborsót a kókusztejjel egy botmixerrel pépesítem. Elkeverem a cukorral, egy csipet sóval, a citromhéjjal és a kardamommal fűszerezem.

 

Mentás tört zöldborsó (vegán) 
  • 250 g zöldborsó
  • 1 marék friss menta
  • ½ citrom leve
  • 1 citrom frissen reszelt héja
  • 1 teáskanál wasabipor

A fagyasztott borsót kiolvasztom, mozsárban durvára töröm. A mentát finomra vágom és az összes alapanyagot összekeverem.

Ha friss a borsó, annyi vízben ami ellepi, tíz percig gyöngyöző vízben előzőzöm, leszűröm.

Köretnek is tökéletes bárány és birkasültekhez, lazachoz, tőkehalhoz, magában rizzsel is fogyasztható, akkor érdemes egy kis extra szűz olívaolajjal vagy hidegen sajtolt dió/pisztáciaolajjal/napraforgóolajjal meglocsolni a tápérték végett, vagy szórni rá durvára tört törökmogyorót/diót. 

Mellesleg, ha már a kókusz szereti a zöldborsót, így tudjátok feltörni személyi sérülés és vagyoni kár nélkül a kókuszdiót:

https://www.facebook.com/otthonka.ezalenyeg/videos/970519883367977/

  • 2020.07.06

Így kell paradicsomot hámozni

Lecsóba, pürébe, lébe is egyszerűbb feldolgozni a paradicsomot, ha előtte meghámozzuk, ráadásul pár perces, egyszerű műveletről van szó. 

  • 2020.07.06

Vegyétek meg a ronda zöldséget!

Érdemes körülnézni a piacon, a zöldségesnél, vajon rejteget e másnapos zöldségeket, mert lecsónak, befőzni, jó' van az úgy, a szépet meg vigye csak haza az úri közönség.

  • 2020.07.05

Gyümölcsös édességek sütés helyett

Nyáron a meleg miatt kevésbé van kedvünk a sütővel vacakolni, ráadásul ilyenkor érnek a gyümölcsök, így eléggé adja magát, hogy ezekből készítsünk gyors desszerteket. Télen pedig elővesszük a szilvás hájas tésztát.