Vegán parizer-kísérlet, I. rész: a katasztrófa

Vegán parizer-kísérlet, I. rész: a katasztrófa

Egy kedves kollégának megígértem, és engem is érdekelt, hogyan lehet teljes értékű alapanyagokból előállítani a tökéletes vegán felvágottat. A teljes értékű fontos, mert a receptet téné-kompatibilisnek is akartam, meg egyen a fene hidrolizált, triplán feldolgozott lszrt, az van a boltban is. 

Egyelőre nem tudom hogyan, de esküszöm, pár hét alatt a végére jutok.

A húsíz már régen megvan hús nélkül, esetünkben az állaggal kell sokat vesződni, amit adalékanyag-mentesen szeretnék megoldani, valószínűleg ez a reménytelen küldetés. Az alábbi recept amúgy egy szupiszuper vegán pástétom, vagy fasírt, aminek akarod hívni, íze zseni, állaga morzsás, semmi köze ahhoz, amit keresek. 

A következő körben változtatok pár dolgot, főtt lencsével nem, csak hüvelyesliszttel és a zselatinos állag eléréséhez chia maggal fogok dolgozni, hátha az jobban adja. Ha az se, jönnek az adalékok.

  • 200 g főtt lencse
  • 200 g csicseriborsóliszt
  • 50 g földimogyoróvaj
  • 1 kocka élesztő
  • 2 tkanál őrölt fekete bors
  • 4 ekanál szójaszósz
  • 4 ekanál szezámolaj
  • 4 ekanál folyékony füst
  • 4 ekanál szárított gomba porítva
  • 1 tkanál füstölt csilipehely
  • só ízlés szerint

A selymesre turmixolt pépet egy konzervdobozba nyomkodtam, és 1 órát főztem gyöngyöző vízben. A víz érjen majdnem a doboz széléig, és súlyozd le valamivel. A dobozt, nem a vizet.

Ha kihagyod a csicseriborsólisztet, hőkezelni se kell, kész a pástétomod. 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.