Vegán parizer-kísérlet, I. rész: a katasztrófa

Vegán parizer-kísérlet, I. rész: a katasztrófa

Egy kedves kollégának megígértem, és engem is érdekelt, hogyan lehet teljes értékű alapanyagokból előállítani a tökéletes vegán felvágottat. A teljes értékű fontos, mert a receptet téné-kompatibilisnek is akartam, meg egyen a fene hidrolizált, triplán feldolgozott lszrt, az van a boltban is. 

Egyelőre nem tudom hogyan, de esküszöm, pár hét alatt a végére jutok.

A húsíz már régen megvan hús nélkül, esetünkben az állaggal kell sokat vesződni, amit adalékanyag-mentesen szeretnék megoldani, valószínűleg ez a reménytelen küldetés. Az alábbi recept amúgy egy szupiszuper vegán pástétom, vagy fasírt, aminek akarod hívni, íze zseni, állaga morzsás, semmi köze ahhoz, amit keresek. 

A következő körben változtatok pár dolgot, főtt lencsével nem, csak hüvelyesliszttel és a zselatinos állag eléréséhez chia maggal fogok dolgozni, hátha az jobban adja. Ha az se, jönnek az adalékok.

  • 200 g főtt lencse
  • 200 g csicseriborsóliszt
  • 50 g földimogyoróvaj
  • 1 kocka élesztő
  • 2 tkanál őrölt fekete bors
  • 4 ekanál szójaszósz
  • 4 ekanál szezámolaj
  • 4 ekanál folyékony füst
  • 4 ekanál szárított gomba porítva
  • 1 tkanál füstölt csilipehely
  • só ízlés szerint

A selymesre turmixolt pépet egy konzervdobozba nyomkodtam, és 1 órát főztem gyöngyöző vízben. A víz érjen majdnem a doboz széléig, és súlyozd le valamivel. A dobozt, nem a vizet.

Ha kihagyod a csicseriborsólisztet, hőkezelni se kell, kész a pástétomod. 

 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.