- Címkék:
- fokhagyma
- konyhakert
A fokhagyma a kezdő kertész egyik legkedvesebb növénye, ráadásul a kész termés jól tárolható és olyan mennyiségben használjuk, hogy létjogosultságát sem kell magyarázni, ez biztosan nem rohad el az ágyásban.
Kertész ismerős mesélte még régebben, a fokhagyma annyira hülyebiztos, hogy ő egyszer kipróbálta, fordítva -a csúcsos része lefelé- ledugva vajon képes-e kikelni és igen, kikelt és erős növény lett belőle. Ilyen szemétséget nem kéne elkövetni egy növénnyel sem, de egy korrekt ledugásnál alig kell neki sokkal több.
A kicsírázott fokhagyma hajlamos a keseredésre, így fogyasztásra sajnos kevésbé alkalmas és a csírát mindenképpen el kell belőle távolítani, ami pedig macera, így érdemes inkább mikrokertészkedésbe fogni vele, akár sikerülhet is.
Elég egy nagyobb cserép a napfényes ablakban, némi virágföld és a gerezdekre szedett fokhagymát -nem kell megpucolni!- meg lehet próbálni ledugni 2 centi mélyen a földbe, és meglocsolni, a földet nedvesen tartani és szépen beszélni hozzá.
Nekem ezek már elindultak a kinti ágyásban, aranyosak, reméljük a legjobbakat.
