Működik a tejes permet kártevők ellen?

Működik a tejes permet kártevők ellen?

Így szezon végére csak bekaptam pár poloskát, szerencsére még az első példányokat kiszúrtam, így kézzel szedegetéssel tudom őket kontrollálni, a közszájon forgó tejes permet nem igazán működik kifejlett rovarok ellen. Másra való.

Az egész szezonban csalánleveztem és tejes permeteztem, utóbbi hatékony szer a gombás (40%-os vizes oldatban alkalmazva) megbetegedések megelőzésére, kezelésére, nem is ütötte fel a fejét ilyesmi, de a tej a rovarokat nem különösebben izgatja fel, ebben az esetben fölösleges bevetni.

Amikor működik: baktériumokkal közösen a hernyók ellen

Aki hernyókkal küzd, tenyésszen ki a kereskedelemben kapható Bacillus thuringiensist tejben, amely esetben a hatás elvileg a tejben boldogan tenyésző baktériumokban rejlik, amelyek ártanak az ezt felnyaló hernyóknak, rovaroknak.

"A hatóanyag elfogyasztásával a toxinkristályok a rovarlárva bélcsatornájába jutva az ott uralkodó erősen lúgos pH hatására aktiválódnak. Az aktiválódott toxinok beépülnek a bélfalba, majd kihullanak onnan. Így a bélfal perforálódik és megbénul, majd szétesik. A bélcsatornából ilyen módon baktériumok árasztják el a lárva testét, és mivel a rovaroknak nincsen immunrendszerük, ezért a baktériumos fertőzés elpusztítja azokat. Ez a gyakorlatban a következőképpen nyilvánul meg: a hatóanyag elfogyasztását követően 30-120 percen belül a lárva táplálkozása leáll (a bélcsatorna perforációja és bénulása következtében), majd 3-4 nap múlva a lárva elpusztul." - írja a Biokontroll Hungária.

A három kultúra más-más fajokra hat.:

Bacillus thuringiensis kurstaki A BTK törzs toxinjait tartalmazó engedélyezett készítmények Magyarországon a Dipel és a Dipel ES. A BT kurstaki törzs csak a lepkehernyók ellen hatékony toxinokat állít elő. A lepkehernyó fajok közötti érzékenysége is különböző. A legnagyobb hatékonysággal (90% fölött) a lombfogyasztó szövőlepke hernyók (pl. gyapjaslepke, amerikai fehér medvelepke, gyűrűsszövő, aranyfarú szövő), valamint araszolólepke hernyók (pl. kis- és nagy téliaraszoló, ékköves faaraszoló) ellen működik. Igen hatékony (80-90%) még a szabadon élő fehérlepke hernyók (káposztalepke, répalepke) (lásd 3. ábrát), a szőlőmolyok (tarka szőlőmoly, nyerges szőlőmoly, szőlőilonca) és a pókhálós moly ellen is. Érzékenyek rá a különböző gyümölcsmoly lárvák (pl. almamoly, keleti gyümölcsmoly, szilvamoly, barackmoly), valamint a sodró- (pl. almailonca) és aknázómolyok is. Rejtett életmódjuk miatt azonban rövid ideig van lehetőség a megfelelő mennyiségű méreganyag elfogyasztására, így magasabb dózisban is a hatékonysági eredmények eléggé szórnak (50-80%).

Szintén magasabb dózisban jó hatékonyság érhető el a gyapottok-bagolylepke és kukoricamoly L1-L2 lárvák ellen is (60-80%). Káposzta-bagolylepke elleni védekezésre a készítmény kevéssé alkalmazható, mind a kártevő rejtett életmódja, mind a faj csekély érzékenysége miatt.

Bacillus thuringiensis tenebrionis A BTT törzs toxinjait a Novodor FC készítmény tartalmazza. A BT tenebrionis toxinok csak a levélbogarak, illetve az ormányosbogarak családjába tartozó bogárfajok lárváira hatnak. Így a BTT toxinja a burgonyabogár, a nagy nyárlevelész, a spárgabogár, a vetésfehérítő bogár, a szőlő levélsodró, az alma bimbólikasztó bogár, a repce ormányosok fiatal lárváira mérgező, az imágóknál pedig terméketlenséget okoz.

Bacillus thuringiensis israelensis A BTI törzsre alapozott készítményeket (pl. Vectobac, Teknar, Corabac) nem a növényvédelemben, hanem a közegészségügyi kártevő mentesítésben a szúnyoglárvák elleni biológiai védekezésre használják. Hatásspektrumuk a kétszárnyúak (Diptera: legyek-szúnyogok) lárváira terjed ki.

via

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.

  • 2021.11.12

Most kell trágyázni, mintha nem lenne holnap!

Legkésőbb most érdemes egy szép napos délután megcsinálni, mert bogarak már nincsenek, és még a talaj sincs rommá fagyva.