- Címkék:
- paradicsom
- konyhakert
A legszebbről gyűjts
Ne a satnya, nálad szenvedő tőről szedd le a magokat, hanem a legboldogabb növényről.
Érett gyümölcs kell
A mag forrása teljesen beérett paradicsom legyen.
Az eljárás
A magokat a legegyszerűbb a keresztben elvágott gyümölcsből kinyerni. A magokat a magházzal együtt egy befőttesüvegbe rakom -rendezett kertészek fajtánként), ha szükséges, felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi és 3-4 napig meleg helyre teszem erjedni. Az erjedés alatt a csirázást gátló anyagok lebomlanak, a magok pedig elválnak a kocsonyától. A teteje be fog penészedni, nem kell megijedni, büdös is lesz.
Az idő leteltével a tetejét lekanalozom -a felszállt magokat is, azok az ún. léha magok, nem kellenek, csak üres héjak, nem csíraképesek- felöntöm vízzel, jól megrázom és a dzsuva nagyját leöntöm. A magokat egy szűrőben átmosom, egy tányéron természetes körülmények között kiszárítom, és száraz, hűvös, sötét helyen eltárolom jövő tél végéig.