Mutatjuk hogyan fogj magokat a paradicsomról!

Mutatjuk hogyan fogj magokat a paradicsomról!

Kezd elfáradni a paradicsom, itt az ideje bekampózni a bevált tövekről pár magot!

A legszebbről gyűjts

Ne a satnya, nálad szenvedő tőről szedd le a magokat, hanem a legboldogabb növényről.

Érett gyümölcs kell

A mag forrása teljesen beérett paradicsom legyen. 

Az eljárás

A magokat a legegyszerűbb a keresztben elvágott gyümölcsből kinyerni. A magokat a magházzal együtt egy befőttesüvegbe rakom -rendezett kertészek fajtánként), ha szükséges, felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi és 3-4 napig meleg helyre teszem erjedni. Az erjedés alatt a csirázást gátló anyagok lebomlanak, a magok pedig elválnak a kocsonyától. A teteje be fog penészedni, nem kell megijedni, büdös is lesz. 

Az idő leteltével a tetejét lekanalozom -a felszállt magokat is, azok az ún. léha magok, nem kellenek, csak üres héjak, nem csíraképesek- felöntöm vízzel, jól megrázom és a dzsuva nagyját leöntöm. A magokat egy szűrőben átmosom, egy tányéron természetes körülmények között kiszárítom, és száraz, hűvös, sötét helyen eltárolom jövő tél végéig. 

 

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.

  • 2021.11.12

Most kell trágyázni, mintha nem lenne holnap!

Legkésőbb most érdemes egy szép napos délután megcsinálni, mert bogarak már nincsenek, és még a talaj sincs rommá fagyva.