Poloska a konyhakertben, mit tegyek?

Poloska a konyhakertben, mit tegyek?

A panelban ártalmatlan, a konyhakertben pestis.

Lakásban

Rendkívül sok poloskafaj él hazánkban, a legismertebb növényi nedveket szívogató fajok a bence, a zöld vándor, az ázsiai márvány és a bogyómászó. Ezek a jószágok általában teljesen véletlenül kerülnek a lakásba, és az emberre ártalmatlanok. Büdösnek büdös, rossz hírnevét csóró mégis annak köszönheti hogy az ágyi poloska is poloska, az pedig tényleg nem mókás jelenség az otthonunkban. Arra a pár cserép aloe verára a mezei poloskák nem jelentenek veszélyt, megfogni papírral, kidobni, nem harap, nem fertőz, semmi különös.

Kertben

A kertben annál nagyobb problémát jelentenek a növényevő poloskafajok. Petéiket a levelek fonákjára rakják, amelyek így néznek ki formailag, színük változatos lehet.:

Védekezés a kertben

Szelektív kémiai növényvédőszer nincs ellenük a piacon, a nem szelektív meg zavart kelt a rendszerben.

"Ökológiai gazdálkodók legális technológiaként hajtatott és szabadföldi paradicsomban és paprikában piretrin hatóanyagú Pyregardot használhatnak a Fruitveb által kérelmezett szükséghelyzeti engedély alapján a poloskák ellen, legfeljebb 2 alkalommal. Más, tehát olyan, a növényvédőszer-felhasználásra vonatkozó szabályok szerint nevesített növényvédőszer-károsító-kultúra hármasban engedélyezett technológiai megoldás ökológiai termelők részére sajnos nincsen, de a következőkben áttekintjük, milyen megoldási lehetőségeket látunk." - írja a biokutatas.huEngedélyokirat itt. 

További szerek amelyeket a biokutatas.hu említ:

  • Neem Azal
  • káliszappan 
  • olajtartalmú termékek: Vektafid A/E, PrevB-2, Vetcit
  • Surround WP

Az ősi mechanikus módszerek

Mindig ellenőrizd a növényeket, naponta nézd át a fonákoldalakat is, időben lépsz, hatékonyabban tudsz intézkedni. 

A petéket határozd meg -rovarhatározós csoportban lehet bizonyosságot szerezni- és szedd össze, nyomd szét. Ugyanezt kell tenni a lárvákkal, kifejlett rovarokkal is. A már említett mosószeres vízzel lespriccelve könnyen elkaphatók mielőtt bűzös nedvükkel lespriccelik a növényt, ezzel is károsítva a vacsoránkat.

Növényvédő háló, fóliában vektorháló, magyarul a poloska nem fér hozzá a növényeinkhez. 

Szeretik az érő gabonaszemeket, ezért folyamatosan ültess búzát a kert szélére és szedd onnan le a poloskákat. 

 

 

 

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.

  • 2021.11.12

Most kell trágyázni, mintha nem lenne holnap!

Legkésőbb most érdemes egy szép napos délután megcsinálni, mert bogarak már nincsenek, és még a talaj sincs rommá fagyva.