Támad a levéltetű, hirtelen mit tegyek?

Támad a levéltetű, hirtelen mit tegyek?

A retek 1-2%-os megrágcsálással mindenféle beavatkozás nélkül letermett, a bébicéklákon és egy egyelőre tisztázatlan fajú növénykén -nem feliratoztam a sorokat, minek?- viszont megjelentek a levéltetvek, úgyhogy lépni kellett. Első körben a legegyszerűbb módszerrel próbáltam meg rendet teremteni. Sikerrel.

A legfontosabb időben észrevenni a bajt, ezért napi szinten szoktam az egész brigádot alaposan átvizsgálni, a levelek alá is benézek, így vettem észre az első bepöndörödő leveleket az alattuk megbújó tetvekkel és a szorgos és lelkes hangyákat a tetvek körül, a hogy a fene enné meg őket. 

Azt a tippet kaptam tapasztaltaktól, hogy hamar mosogatószerrel mossam le a tetveket. Elsőre ez elég vadul hangzik, de késő volt bárhova bármiért elszaladni, napjaim meg nem voltak, mert a tetvek szaporák, pillanatok alatt letarolják a céklákat, ráadásul az az az egyik legjobban várt termény a kertben.

Spriccelnem se volt mivel, a fene számított tetvekre, meg permetezésre - nem úgy álltam neki, hogy a vetőmagokkal betáraztam egy raklap glifozátot- így végül egy evőkanál mosogatószert -Jar balzsam, hát ez akadt- feloldottam egy 750 ml űrtartalmú befőttesüvegben és locsolás után pár órával, késő este óvatosan áttöröltem vele a levélkék alsó részét, ahol pöndördött, ott becsöpögtettem egy kis oldatot a szivacsról. Találtam katicapetéket több levél alsó fonákján, azoknak nagyon örültem és nem mosogattam el őket. 

A végére nagyjából ötször szakadt le a derekam, és többször kifolyt a szemem, úgyhogy bementem és kissé szorongtam egy sort, mert most öltem meg a konyhakertet, ennyi volt. 

De nem, reggel éltek a növények, fittnek tűntek, alaposan meglocsoltam a brigádot, és délután egy távolabbi bodzáról betelepítettem rengeteg katicalárvát, egyenek, rakjanak rendet a maradék tetvek között, és ha lehet ne a katicapetétket zabálják fel, mert szokásuk.

Azóta eltelt pár nap, amikor arra járok, mindig felszedek pár lárvát a bodzáról és beeresztem a kertbe, a tetvek pedig egyelőre eltűntek. 

Fontos! Élelmezés-egészségügyi biztonságossága nem ismert, így szüret előtt eszem ágában se lenne elmosogatni a kertet, tűzoltásra alkalmazva a nyár elején fejlődő növénykéken talán nem öl meg minket az őszi szüret után. 

A hangyák és a tetvek perverz kis kapcsolatáról itt írtunk. 

 

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.

  • 2021.11.12

Most kell trágyázni, mintha nem lenne holnap!

Legkésőbb most érdemes egy szép napos délután megcsinálni, mert bogarak már nincsenek, és még a talaj sincs rommá fagyva.