Trágyát érleltem sittes zsákban és zseni lett

Trágyát érleltem sittes zsákban és zseni lett

Egy amerikai oldalon láttam a módszert, ott az elsődleges cél a lehető legsterkóbb trágyatárolási módszer volt, ami nem mellesleg kiválóan érik így a trágya. Mivel mindkét cél kifejezetten érdekelt, kipróbáltam. 

Először is kell trágya. Mivel nálam egy ló gyártja, ezért adott volt a lótrágya. A művelethez kellenek erős sitteszsákok, 5 mm széles gyorskötözők és egy erős zsáktartó állvány, hogy vígan lehessen lapátolni a zsákokba a trágyát. És persze a lapát.

A trágyát halomba raktam, majd onnan zsákokba lapátoltam, lezárás előtt leöntöttem egy vödör vízzel -állás közben megszáradt és a száraz trágya nem tud beindulni- és lehetőleg minél több levegőt kiszorítva kegyetlen szorosan lezártam és félreraktam. 

Az elsőt a paradicsompalánták érkezése után bontottam ki. A palánták kiültetés után nyűglődtek, az első zsák pedig már három hónapos volt, hát tettem egy próbát. Feltoltam a zsákot a kerthez, kibontottam és meglepetés, nem trágya volt benne.

Az ammóniaszag teljesen eltűnt, meglepően finom ázott erdei talajra emlékeztető illat csapott fel a zsákból, a gombócok többsége szétmorzsálódott, a zöld trágya - a ló legel, kimondottan zöldet trágyázik- sötétbarnává változott. Így elég bátran szétosztottam a palánták körül.

A paradicsomok egy hét alatt erőre kaptak. Lehet a trágya, lehet itt volt az ideje, de szénné semmiképpen sem égette őket a zsákban érlelt trágya, a módszer működik, örülünk, a kiürített zsák megy vissza következő körre, ezért is érdemes az erősebb falút megvásárolni, egy trágyaérlelés meg se kottyan neki. 

 

 

 

 

 

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.

  • 2021.11.12

Most kell trágyázni, mintha nem lenne holnap!

Legkésőbb most érdemes egy szép napos délután megcsinálni, mert bogarak már nincsenek, és még a talaj sincs rommá fagyva.