A Covid óta több a klór az ivóvízben?

A Covid óta több a klór az ivóvízben?

Elkezdett terjedni a közösségi médiákban egy első hallásra városi legendának tűnő elmélet, hogy a Covid-19 járvány következtében megemelték a klór mennyiségét az ivóvízben. Megkérdeztük a Fővárosi Vízműveket, hogy változtatják-e a klór mennyiségét az ivóvízben és ha igen, mikor és miért? 

Foto: Kazuky Akayashi

A választ idézem:

" Az elmúlt időszakban nem merült fel olyan körülmény vagy üzemtani esemény, melynek hatására társaságunk megemelte volna az ivóvízhálózatba táplált vízhez adagolt klór mennyiségét.

A víz fertőtlenítésére alkalmazott klórt folyamatosan működő klóradagolók segítségével, a szükséges és biztonságos minimum elvét követve juttatjuk a vízhálózatba. A jelenleg mérhető maradék klórtartalom közegészségügyi szempontból biztonságos, megfelel az egészségügyi hatóság ajánlásának. Ettől az értéktől csak abban az esetben térünk el, ha a szolgáltatott víz minőségét valamilyen káros behatás éri (például árvíz, csőtörés stb.). Az ivóvízben lévő klór mennyiségét beépített on-line mérőműszerek segítségével folyamatosan ellenőrizzük, emellett laboratóriumunk is rendszeresen végez klórszintmérést.

Megjegyezzük ugyanakkor, hogy mind a WHO, mind pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírussal kapcsolatos tájékoztatója hangsúlyozza, hogy a koronavírus az ivóvíz fertőtlenítésére használt klór hatására azonnal elveszíti fertőző képességét, és a klór elpusztítja a vírust. Mindezeknek köszönhetően a tiszta, kezelt ivóvíz fogyasztása biztonságos, a vírus nem képes bejutni az ellátórendszerbe, és nem képes életben maradni az ivóvízben.  Ehhez a korábban is alkalmazott klórozási gyakorlat teljesen elegendő. Laboratóriumunk, ahogyan eddig, úgy a járványhelyzetben is természetesen napi szinten vesz és ellenőriz vízmintákat a kutaktól egészen a fogyasztói csapokig. Az ivóvíz járványhelyzetben is a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer."

Úgyhogy nyugodtan igyál még egyet és fogd rá a nyuszira!

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.29

Hogyan mossam ki a csomózott kötőféket?

Ha olyan ostoba, vagy olyan kiváló ízlésű vagy, mint én, és a sötét színű lovadra világos csomózottat használsz, egy napon ott állsz egy nagyon undorító csomó kötéllel, amin a mosógép nem segít. Valami más igen. 

  • 2022.03.29

Mutatjuk, hogyan vigyázz a szendvicssütődre!

Aki folyatta már be a sajtot a szendvicsütő kis rovátkái közé, tudja miről beszélek. A megoldás arcpirítón egyszerű.