- Címkék:
- mikró
- mikrohullámú sütő
Hogyan működik a mikrohullámú sütő?
A mikrohullámnak olyan a természete, hogy megrezegteti a molekulákat, így surlódási hő keletkezik, aminek a mellékhatása a melegedés.
"A mikrohullámú készülékben egy magnetron található. Ez az áramot elektromágneses hullámokra - mikrohullámokra- változtatja. Ezek a hullámok egyenletesen eloszlanak a sütőtérben, és a fém sütőtér falai visszaverik. Így a mikrohullámok minden oldalról az ételre/ételbe kerülnek. A hozzákapcsolt forgótányérral a mikrohullám eloszlása optimalizálódik. Az edénynek áteresztőnek kell lennie a mikrohullámokkal szemben, hogy a mikrohullámok el tudják érni az ételt. A mikrohullámok áthatolnak az üvegen, porcelánon, műanyagon és papíron."
via Miele
Fémek
A mikrohullámok visszaverődnek a fémekről, így a mikróba betervezetlenül bekerülő fémek - a mikróban pont fémmel irányítják a hullámokat- megbolondította hullámok tönkreteszik a szerkezetet.
Ettől függetlenül lehetnek kivételek, erről a gyártók pontosan tájékoztatják a felhasználókat, ennek hiányában ne kisérletezzünk.
Műanyagok
Úgy általában érdemes hanyagolni, mert sok műanyag elolvad, megrogyik, mérgező gázt szivárogtat a mikróban. Ha a műanyag tárgyunkon külön jelölik, hogy hajrá, mikrózható, ám legyen!
Festett tányérok
Úgy általában jobb hanyagolni a mikrózásukat, mert festékük, pláne a régi daraboké, tartalmazhat fémet.
Száraz és gyúlékony alapanyagok
Ha elpárolog a mikrózott anyagból a nedvesség, az bizony felgyulladhat, így például vászonba kötött só melegítésére fülfájósoknak annyira nem jó eszköz a mikró.
A felrobbanhat kategória
- tojás héjában
- bőrös virsli, a műanyagos virslit feltétlenül hámozzátok meg mikrózás előtt!
- paradicsom, padlizsán, burgonya, ezeket tessék megböködni, bár nem annyira látom mit keres a paradicsom a mikróban, meg minek melegít valaki paradicsomot, attól még ez van
Élőlények
Sohasem nyert bizonyítást, hogy a mikró elrákosítja a működő mikró előtt a meleg vízére várva álldogálló parasztot, ez attól még nem jelenti azt, hogy a megmikrózott élőlények nem szenvednek egészségkárosodást. A megmikrózott minden ugyanis találkozik mikrohullámokkal, míg a kívül várakozó paraszt nem.
A mikró ajtajában lévő fém védőháló megvédi a kívül tartózkodókat a sérüléstől. Roncsolt, vagy hibás ajtóval/ajtózsanérokkal pontosan ezért tilos használni a mikrót, az ugyanis égési sérülést okozhat. És akkor el is érkeztünk oda miért nem lehet élőlényeket mikrózni.
Hogyan szabaduljak meg tőle?
Háztartási szemétbe nem való mikrohullámú sütő, hanem elektronikus készülékek számára kijelölt gyűjtő, vagy visszavételi helyeken kell leadni.