Fejenként, évente, 200 kg élelmiszer megy a kukába
Ha ezt tovább csavarjuk a cselekvőképes lakosságra, akik a fölösleges beszerzések felett meghozzák a döntéseket, a szám tovább nő. Mindeközben a magyar felnőtt lakosság 60%-a túlsúlyos.
Ez a rettenetes szám nem csak abból jön ki, hogy otthon a szemétbe dobjuk a maradék pörit, hanem a túlfogyasztást kiszolgáló élelmiszerláncok kénytelenek bevonni a polcokról a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejükön túli termékeket. Azonban ezt a folyamatot nagyban tudjuk befolyásolni.
Hogyan?
1. Vásárolj olyan élelmiszerláncnál, amely a lejáratközeli termékeket továbbítja rászorulóknak
Hazánkban az Élelmiszerbank Egyesület több élelmiszerlánccal együttműködve összeszedi a szabályok szerint fogyasztható, ám a nyavalyás és kényes vevőknek másnap már nem megfelelő termékeket és eljuttatja rászorulóknak. Az alábbi élelmiszerláncokkal/élelmiszeripari vállalatokkal működnek együtt:
2. Tervezz előre és készíts bevásárlólistát!
3. Nézz szét a leárazott, lejáratközeli hűtőben/kosárban!
Minden élelmiszerboltban van egy hűtő, ahol olcsóbban lehet lejáratközeli termékeket vásárolni, első utam oda vezet, ha pedig a kelleténél több hús van ott, azt is elhozom, mert mehet a fagyasztóba és onnan szépen fokozatosan felhasználom.
4. Ne legyél finnyás és ne tűrd el a finnyás viselkedést!
A tegnapi vacsorát másnap délben el nem fogyasztó, megmelegített ételt finnyázó személyek kora lejárt, ilyen viselkedést ne tolerálj az általad etetett személyektől/háziállatoktól sem. Ha másnap nem eszi meg, majd megeszi harmadnap, tudom, tapasztalat, egy-két nap éhkoppba még senki se halt bele.
Nehogy már a vakond vezesse a metrót.
Amúgy az ilyen kényes népeket simán ki lehet játszani egy fagyasztóval, ami egyébként is hasznos, ha nem akarsz ételt kidobni. Túl sok a pörkölt, fagyaszd le, vedd elő egy hónap múlva.
5. Tényleg ne legyél finnyás!
Az élelmiszerek lejárati ideje két kategóriába sorolható:
- fogyaszthatósági idő
A rövid lejárati idejű élelmiszerek pl.: tejtermékek, hús, hal lejárati ideje, ezt érdemes betartani, illetve figyelni, hogy a háztartásban ez ne forduljon elő.
- minőségmegőrzési idő
A tartós élelmiszerek lejárati ideje. Ha lejárt az a cukor, és olyan az íze és az állaga, amit elvárunk, hát lehet vele cukrozni, ezt még a NÉBIH is támogatja.
6. Ne halmozz fölöslegesen!
Miért is kéne hatalmas, a fogyasztásunk mértékéhez képest hamarabb megromló készleteket felhalmozni otthon?
7. Legyél kreatív és hasznosítsd a maradékot!
Ezzel kiemelten fogunk foglalkozni, mert tényleg van az a maradék, ami értelmezhetetlenül kevés, ám valamibe azt is bele lehet forgatni, még a másnapos, nyúlós sült krumpli is ilyen.