Hogyan ne dobjunk ki élelmiszert a szemétbe?

Hogyan ne dobjunk ki élelmiszert a szemétbe?

Magyarországon évente kétmillió (2 000 000) tonna élelmiszer kerül a kukába, amit először elosztottam a lakosság számával és vakargattam a fejem, mi baj azzal a 20 dekával, aztán leesett, hogy az a kétmillió, az tonna. 

Fejenként, évente, 200 kg élelmiszer megy a kukába

Ha ezt tovább csavarjuk a cselekvőképes lakosságra, akik a fölösleges beszerzések felett meghozzák a döntéseket, a szám tovább nő. Mindeközben a magyar felnőtt lakosság 60%-a túlsúlyos.

Ez a rettenetes szám nem csak abból jön ki, hogy otthon a szemétbe dobjuk a maradék pörit, hanem a túlfogyasztást kiszolgáló élelmiszerláncok kénytelenek bevonni a polcokról a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejükön túli termékeket. Azonban ezt a folyamatot nagyban tudjuk befolyásolni.

Hogyan? 
1. Vásárolj olyan élelmiszerláncnál, amely a lejáratközeli termékeket továbbítja rászorulóknak

Hazánkban az Élelmiszerbank Egyesület több élelmiszerlánccal együttműködve összeszedi a szabályok szerint fogyasztható, ám a nyavalyás és kényes vevőknek másnap már nem megfelelő termékeket és eljuttatja rászorulóknak. Az alábbi élelmiszerláncokkal/élelmiszeripari vállalatokkal működnek együtt:

 
  

via Élelmiszer Bank Egyesület 

2. Tervezz előre és készíts bevásárlólistát! 

 

3. Nézz szét a leárazott, lejáratközeli hűtőben/kosárban!

Minden élelmiszerboltban van egy hűtő, ahol olcsóbban lehet lejáratközeli termékeket vásárolni, első utam oda vezet, ha pedig a kelleténél több hús van ott, azt is elhozom, mert mehet a fagyasztóba és onnan szépen fokozatosan felhasználom.

4. Ne legyél finnyás és ne tűrd el a finnyás viselkedést!

A tegnapi vacsorát másnap délben el nem fogyasztó, megmelegített ételt finnyázó személyek kora lejárt, ilyen viselkedést ne tolerálj az általad etetett személyektől/háziállatoktól sem. Ha másnap nem eszi meg, majd megeszi harmadnap, tudom, tapasztalat, egy-két nap éhkoppba még senki se halt bele.

Nehogy már a vakond vezesse a metrót.

Amúgy az ilyen kényes népeket simán ki lehet játszani egy fagyasztóval, ami egyébként is hasznos, ha nem akarsz ételt kidobni. Túl sok a pörkölt, fagyaszd le, vedd elő egy hónap múlva.

5. Tényleg ne legyél finnyás!

Az élelmiszerek lejárati ideje két kategóriába sorolható:

  • fogyaszthatósági idő

A rövid lejárati idejű élelmiszerek pl.: tejtermékek, hús, hal lejárati ideje, ezt érdemes betartani, illetve figyelni, hogy a háztartásban ez ne forduljon elő.

  • minőségmegőrzési idő

A tartós élelmiszerek lejárati ideje. Ha lejárt az a cukor, és olyan az íze és az állaga, amit elvárunk, hát lehet vele cukrozni, ezt még a NÉBIH is támogatja. 

6. Ne halmozz fölöslegesen!

Miért is kéne hatalmas, a fogyasztásunk mértékéhez képest hamarabb megromló készleteket felhalmozni otthon?

7. Legyél kreatív és hasznosítsd a maradékot!

Ezzel kiemelten fogunk foglalkozni, mert tényleg van az a maradék, ami értelmezhetetlenül kevés, ám valamibe azt is bele lehet forgatni, még a másnapos, nyúlós sült krumpli is ilyen.

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.07.29

Egy nagymama házirendje, amivel nálad is rend lesz

Tiszta udvar, rendes ház, de rendes lakás, boldog otthon!

  • 2022.04.29

Hogyan mossam ki a csomózott kötőféket?

Ha olyan ostoba, vagy olyan kiváló ízlésű vagy, mint én, és a sötét színű lovadra világos csomózottat használsz, egy napon ott állsz egy nagyon undorító csomó kötéllel, amin a mosógép nem segít. Valami más igen.