Hogyan ne legyél büdös?

Hogyan ne legyél büdös?

Lehet Nyilvánvaló Kapitányozni, attól még olyan sok embernek van kellemetlen szaga, hogy úgy tűnik, mégis érdemes összeszedni pár információt. És nemcsak a testszag, vagy a fokhagymás lángos szaga kellemetlen, hanem a túl sok parfüm is. 

Genetika, életkor, egészségügyi állapot

Van egy adottság, egy életkor, és vannak betegségek is, amelyek rontják a személyes szagot. Ezekkel nincs mit tenni, de az adott szagot simán tovább lehet rontani és igyekezni is lehet javítani rajta. Akinek egészségügyi gond okoz kellemetlen szagot és az egy gyógyítható probléma, tegyen ellene. 

Táplálkozás

Az ohiói egyetem kutatója összeszedte, mely élelmiszerek befolyásolják rossz irányba a testszagot:

  • káposztafélék
  • spárga
  • tengeri állatok
  • minden hagyma
  • kömény
  • curry
  • alkohol

Bár nem élelmiszerek, de a cigaretta és egyes gyógyszerek is büdösítenek.

Stressz, félelem

Büdösek. Egy kutatás szerint a résztvevők szaga emberi szaglás számára érzékelhető módon megváltozott egy paráztatós horrorfilm megtekintése után. 

Ezt a jelenséget, és azt a bizonyos szagot szerintem akinek jobb orra van, ismeri. Rögtönzött pár fős kutatásomban mindenki tudta miről beszélek. Embereknél az izzadásgátló és illatosító termékek miatt kevésbé, kutyáknál rendkívül erősen lehet érezni balhés helyzetekben.

Tisztálkodás

Fürdés naponta, fogmosás naponta kétszer, fogselyem használata. Hajmosás inkább naponta, mint hetente. Sportolás után fürdés és hajmosás. Nagyon nincs mit bonyolítani.

Izzadásgátlók

Az izzadságot lebontó mikroorganizmusok a számtalan, testszagért felelős ok közül talán a legközismertebbek. Ezek ellen izzadásgátlókkal lehet védekezni.

Az izzadásgátló termék pedig nem azonos a dezodorral! Előbbi az izzadás folyamatát gátolja, utóbbi a korlátlanul létrejövő izzadság bomlásának szagát fedi el illatanyagokkal, több-kevesebb sikerrel. Inkább kevesebbel. 

Öltözködés

Hiába az ész nélküli fürdés, az alábbiak nélkül büdös lesz a paraszt:

  • testtel érintkező ruházat levétel után megy a mosásba, magyarul naponta, nincs szellőztetés, visszavevés, ilyenek, nincs, sportruházat esetében pláne nincs
  • pulcsik se bírnak sokat, legfeljebb két alkalom után mehetnek a mosásba
  • kabátok legfeljebb pár hetet bírnak ki
  • kajaszagú ruházat automatikusan megy a mosásba, a szellőztetés aranyos dolog, nem fogja kivenni a bűzt
  • természetes alapanyagból készült, vagy technikai öltözet viselése életvitelszerűen, pokolba a gagyi műszálakkal!

Engedmények:

  • Kertészkedős, olajos szerelős, trágyázós, sárban hempergős, állatokhoz dörgölőzős és hasonló szerkókon annyira nem kell görcsölni, az ezekből kilépés után általában fürdés jön
Ágynemű

Bizony, ha háromhetes ágyneműbe döglünk esténként, hiába sikáljuk magunkat ragyogó tisztára, reggelre rohadt, punnyadt szagunk lesz. Az ágyneműhuzatot legfeljebb hetente le kell cserélni. Tisztára. 

Paplant, párnát, matracvédőt hetente szellőztetni, napoztatni ajánlott, havonta kimosni. 

Arcszesz, parfüm, illatosított minden kutyafüle

Aki reggel megfürdik egy illatosított tusfürdővel, egy illatosított samponnal hajat mos, illatos balzsamot és valami szagos hajhabot is használ, majd magára ken egy illatosított testápolót, használ kézkrémet, egy illatosított arckrémmel keni be az arcát, szagos alapozóval alapoz és még magára rakja a dezodort és egy parfümöt, ráadásul öblítőt használ mosáshoz, bűzleni fog. Ők azok, akik után ki kell szellőztetni a lakást, sőt a lépcsőházat. Hiába ápoltak, a nagy ápolásban olyan erős szintetikus szaguk lesz, ami egy jobb szaglású személynek csavarja az orrát. Személyesen kicsinál ez a szokás, és rengeteg emberen érzem, hogy túltolja, zagyva, koszos a szagmintája, és az illető személyes saját szagát nem is érezni. Ráadásul ilyenkor felmerül a gondolat, vajon milyen lehet a szaga, ha ennyire titkolja? 

Elég minden termékből minél szagtalanabbat, jobb minőségűt használni, és egyetlen, jól kiválasztott, komolyabb minőségű parfüm, így a nagy szagosításban nem az ellenkező hatást érjük el. Aki alapos, használjon mindent egy termékcsaládból, akkor is kisebb lesz a kellemetlen keveredés. Az öblítő eleve egy szükségtelen környezetszennyezés, simán elhagyható bűzbomba. 

Férfiak legyenek óvatosan az arcszesszel, hiába szeretem, imádom az arcszeszes tesókat, idegrohamot kapok, ha puszi után egész nap az ő szagukat viszem magammal mindenhova.

Lájkolj vagy kövess minket a Facebookon:

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.07.29

Egy nagymama házirendje, amivel nálad is rend lesz

Tiszta udvar, rendes ház, de rendes lakás, boldog otthon!

  • 2022.04.29

Hogyan mossam ki a csomózott kötőféket?

Ha olyan ostoba, vagy olyan kiváló ízlésű vagy, mint én, és a sötét színű lovadra világos csomózottat használsz, egy napon ott állsz egy nagyon undorító csomó kötéllel, amin a mosógép nem segít. Valami más igen.