- Címkék:
- hűtőszekrény
- kamra
4 ℃ fok
Ez lassítja eléggé a mikroorganizmusok szaporodását ahhoz, hogy egyáltalán legyen értelme a hűtőszekrényben tárolni az alábbiakat. A sört nem a mikroorganizmusok izgatják, a sör hidegen jó.
Az alaphűtő
Nagyban függ a háztartás étkezési szokásaitól, aki mentesen étkezik, értelemszerűen húzza ki azt, amit nem eszik/iszik.
Nem otthon ebédelnek, vacsorát rendelnek, reggeli hideg, legfeljebb lágytojás:
- tej, növényi ital, joghurt, sajtok, tejföl, általában tejtermékek, kivéve dobozos tartós termékek
- kibontott ketchup, majonéz, mustár, sriracha
- italok, amik hidegen esnek jól
- nyers hús és hal
- kibontott lekvár
Nem igényel erős hűtést, de jó ha van otthon:
- szezonális zöldség és gyümölcs
- ketchup, majonéz, mustár, sriracha
- csokoládé
- olajos mag
- aszalt gyümölcs
- lekvár
- vaj
- citrom
- fokhagyma
- kávé
- tea
- só
- fekete bors örlőben
- tojás
- cukor, vagy alternatív cukor, ki mit tol
- kakaópor
- feldolgozott hústermékek (kolbász, szalonna, füstölt áru, ezek papírba tekerve, sohasem a bolti nejlonos papírban és hűvös helyen, ha nincs hűvös, marad a hűtőszekrény)
Reggel-este hideget esznek, néha sütnek-főznek nagyon egyszerű fogásokat:
- tej, növényi ital, joghurt, sajtok, tejföl, általában tejtermékek, kivéve dobozos tartós termékek
- kibontott ketchup, majonéz, mustár, sriracha
- italok, amik hidegen esnek jól
- kibontott lekvár
Nem igényel erős hűtést, de jó ha van otthon:
- szezonális zöldség és gyümölcs
- ketchup, majonéz, mustár, sriracha
- csokoládé
- olajos mag
- aszalt gyümölcs
- lekvár
- vaj
- citrom
- fokhagyma
- vöröshagyma
- kávé
- tea
- só
- cukor, vagy alternatív cukor, ki mit tol
- lisztek, darák, felekezetnek megfelelő gabonából
- száraztészta
- olaj
- tojás
- paradicsompüré
- kakaópor
- alapfűszerek: fekete bors, fekete kömény, szegfűszeg, fahéj, kakukkfű, erős paprika
- feldolgozott hústermékek (kolbász, szalonna, füstölt áru, ezek papírba tekerve, sohasem a bolti nejlonos papírban!)
Akik sütnek-főznek, mintha nem lenne holnap:
- tej, növényi ital, joghurt, sajtok, tejföl, általában tejtermékek, kivéve dobozos tartós termékek
- kibontott ketchup, majonéz, mustár, sriracha
- italok, amik hidegen esnek jól
- kibontott lekvár
- nyers hús és hal
- élesztő/kovász
Nem igényel erős hűtést, de jó ha van otthon:
- szezonális zöldség és gyümölcs
- ketchup, majonéz, mustár, sriracha
- olajos mag
- aszalt gyümölcs
- lekvár
- vaj
- citrom
- fokhagyma
- vöröshagyma
- leveszöldségek
- kávé
- tea
- só
- cukor, vagy alternatív cukor, ki mit tol
- lisztek, darák, felekezetnek megfelelő gabonából
- száraztészta
- olaj
- zsír
- tojás
- paradicsompüré
- kakaópor
- nem annyira csak alapfűszerek: fekete bors, fekete kömény, szegfűszeg, fahéj, kakukkfű, fűszerpaprika, vanília, vaníliás cukor, csillagánizs, kardamom, római kömény
- feldolgozott hústermékek (kolbász, szalonna, füstölt áru, ezek papírba tekerve, sohasem a bolti nejlonos papírban és hűvös helyen, ha nincs hűvös, marad a hűtőszekrény)
Aki bizonytalan, nézze meg a cimkén, mit ír elő a gyártó és tartsa be azt, de az is jó támpont lehet, hogy a boltban hol volt az élelmiszer, a hűtőpultban, vagy a sima polcon, mert otthon is jól lesz az úgy, kibontásig biztosan. Az alábbi élelmiszerek közül nem tartozik mind feltétlenül minden háztartás látókörébe, attól még a hűtőszekrénybe valók:
- fél hagyma, fél citrom
- főtt ételek, amelyeket nem tűzforrón, hanem kihűlés után kell berakni a hűtőszekrénybe
- kibontott konzervek, amelyek fémben voltak egy befőttesüvegbe áttöltve
- gyógyszerek, kozmetikumok, előbbit ésszel, ha van gyerek a háznál, ne érje el!
Mi az a kamra?
Akinek nincs kamrája, próbáljon az északi falon, vagy télen az erkényen/teraszon kiépíteni egy 10-15 ℃ fokos, száraz, sötét helyet, mert az élelmiszerek többsége egyáltalán nem igényli az erős hűtést, a tartós meleg vagy a hűtőszekrény magas páratartalma attól még nagyon nem kell nekik, ilyenek a zöldségek, gyümölcsök, tojás, szál füstölt kolbász, szalonna, amelyek mind hűvös, száraz helyen állnak el a legtovább és a befőttek, lekvárok, savanyúk is ide valók.