Mi legyen mindig a hűtőben és a kamrában?

Mi legyen mindig a hűtőben és a kamrában?

Kezdő háztartásban jogosan felmerül a kérdés: mégis mivel pakoljam tele a hűtőt? Egyrészt sörrel, másrészt segítünk, ahogy abban is, mi az, amit feltétlenül hűtőszekrényben kell tárolni és hány fok is van a hűtőben? 

4 ℃ fok

Ez lassítja eléggé a mikroorganizmusok szaporodását ahhoz, hogy egyáltalán legyen értelme a hűtőszekrényben tárolni az alábbiakat. A sört nem a mikroorganizmusok izgatják, a sör hidegen jó.

Az alaphűtő

Nagyban függ a háztartás étkezési szokásaitól, aki mentesen étkezik, értelemszerűen húzza ki azt, amit nem eszik/iszik. 

Nem otthon ebédelnek, vacsorát rendelnek, reggeli hideg, legfeljebb lágytojás:

  • tej, növényi ital, joghurt, sajtok, tejföl, általában tejtermékek, kivéve dobozos tartós termékek
  • kibontott ketchup, majonéz, mustár, sriracha
  • italok, amik hidegen esnek jól
  • nyers hús és hal
  • kibontott lekvár

Nem igényel erős hűtést, de jó ha van otthon:

  • szezonális zöldség és gyümölcs
  • ketchup, majonéz, mustár, sriracha
  • csokoládé
  • olajos mag
  • aszalt gyümölcs
  • lekvár
  • vaj
  • citrom
  • fokhagyma
  • kávé
  • tea
  • fekete bors örlőben
  • tojás
  • cukor, vagy alternatív cukor, ki mit tol
  • kakaópor
  • feldolgozott hústermékek (kolbász, szalonna, füstölt áru, ezek papírba tekerve, sohasem a bolti nejlonos papírban és hűvös helyen, ha nincs hűvös, marad a hűtőszekrény)

Reggel-este hideget esznek, néha sütnek-főznek nagyon egyszerű fogásokat:

  • tej, növényi ital, joghurt, sajtok, tejföl, általában tejtermékek, kivéve dobozos tartós termékek
  • kibontott ketchup, majonéz, mustár, sriracha
  • italok, amik hidegen esnek jól
  • kibontott lekvár

Nem igényel erős hűtést, de jó ha van otthon:

  • szezonális zöldség és gyümölcs
  • ketchup, majonéz, mustár, sriracha
  • csokoládé
  • olajos mag
  • aszalt gyümölcs
  • lekvár
  • vaj
  • citrom
  • fokhagyma
  • vöröshagyma
  • kávé
  • tea
  • cukor, vagy alternatív cukor, ki mit tol
  • lisztek, darák, felekezetnek megfelelő gabonából
  • száraztészta 
  • olaj
  • tojás
  • paradicsompüré
  • kakaópor
  • alapfűszerek: fekete bors, fekete kömény, szegfűszeg, fahéj, kakukkfű, erős paprika
  • feldolgozott hústermékek (kolbász, szalonna, füstölt áru, ezek papírba tekerve, sohasem a bolti nejlonos papírban!)

Akik sütnek-főznek, mintha nem lenne holnap:

  • tej, növényi ital, joghurt, sajtok, tejföl, általában tejtermékek, kivéve dobozos tartós termékek
  • kibontott ketchup, majonéz, mustár, sriracha
  • italok, amik hidegen esnek jól
  • kibontott lekvár
  • nyers hús és hal 
  • élesztő/kovász

Nem igényel erős hűtést, de jó ha van otthon:

  • szezonális zöldség és gyümölcs
  • ketchup, majonéz, mustár, sriracha
  • olajos mag
  • aszalt gyümölcs
  • lekvár
  • vaj
  • citrom
  • fokhagyma
  • vöröshagyma
  • leveszöldségek
  • kávé
  • tea
  • cukor, vagy alternatív cukor, ki mit tol
  • lisztek, darák, felekezetnek megfelelő gabonából
  • száraztészta 
  • olaj
  • zsír
  • tojás
  • paradicsompüré
  • kakaópor
  • nem annyira csak alapfűszerek: fekete bors, fekete kömény, szegfűszeg, fahéj, kakukkfű, fűszerpaprika, vanília, vaníliás cukor, csillagánizs, kardamom, római kömény
  • feldolgozott hústermékek (kolbász, szalonna, füstölt áru, ezek papírba tekerve, sohasem a bolti nejlonos papírban és hűvös helyen, ha nincs hűvös, marad a hűtőszekrény)

Aki bizonytalan, nézze meg a cimkén, mit ír elő a gyártó és tartsa be azt, de az is jó támpont lehet, hogy a boltban hol volt az élelmiszer, a hűtőpultban, vagy a sima polcon, mert otthon is jól lesz az úgy, kibontásig biztosan. Az alábbi élelmiszerek közül nem tartozik mind feltétlenül minden háztartás látókörébe, attól még a hűtőszekrénybe valók: 

  • fél hagyma, fél citrom
  • főtt ételek, amelyeket nem tűzforrón, hanem kihűlés után kell berakni a hűtőszekrénybe
  • kibontott konzervek, amelyek fémben voltak egy befőttesüvegbe áttöltve
  • gyógyszerek, kozmetikumok, előbbit ésszel, ha van gyerek a háznál, ne érje el!
Mi az a kamra?

Akinek nincs kamrája, próbáljon az északi falon, vagy télen az erkényen/teraszon kiépíteni egy 10-15 ℃ fokos, száraz, sötét helyet, mert az élelmiszerek többsége egyáltalán nem igényli az erős hűtést, a tartós meleg vagy a hűtőszekrény magas páratartalma attól még nagyon nem kell nekik, ilyenek a zöldségek, gyümölcsök, tojás, szál füstölt kolbász, szalonna, amelyek mind hűvös, száraz helyen állnak el a legtovább és a befőttek, lekvárok, savanyúk is ide valók.

  • 2020.11.12

Hasznos holmik: a cipőkanál

Cipőink egyik legjobb barátja a sűrű, vízzáró ápolószerek mellett a cipőkanál, ne féljetek használni. 

  • 2020.11.10

Mi legyen mindig a hűtőben és a kamrában?

Kezdő háztartásban jogosan felmerül a kérdés: mégis mivel pakoljam tele a hűtőt? Egyrészt sörrel, másrészt segítünk, ahogy abban is, mi az, amit feltétlenül hűtőszekrényben kell tárolni és hány fok is van a hűtőben? 

  • 2020.11.06

Konvektorosok, gázszerelő látott már?

Ma beköszöntött a szezon, a keményebbek is elkezdtek fűteni. Vegyük át a konvektorokat, van-e valamelyikkel bármi teendő. Van.