Konvektorosok, gázszerelő látott már?

Konvektorosok, gázszerelő látott már?

Ma beköszöntött a szezon, a keményebbek is elkezdtek fűteni. Vegyük át a konvektorokat, van-e valamelyikkel bármi teendő. Van. 

Miért?

A baleseti statisztikák szerint minden gázkészülék esetében a fő veszélyforrást az égéstermék jelenti, írja a Víz, gáz és fűtéstechnika és hűtő, klíma, légtechnika szaklap. A statisztikában a konvektorok kisebb hányadot képviselnek, mert a hazai gyártású gázkonvektorok esetében a magyar tanúsító megkövetelte azt, hogy a kéményben történő visszaáramlás esetén is végezzenek a készülékek biztonsági kikapcsolást. 

Milyen időközönként?

A fent említett szaklap évente ajánlja a karbantartást.

A gázkonvektorok nem egyformák, a parapetesek kívülről szívják be az égéshez szükséges levegőt és az égésterméket közvetlenül, ugyanoda juttatják ki, a szoba levegőjével nem érintkeznek. A megkérdezett gázszerelő szerint lényegesen biztonságosabb megoldás, mint a kéményes konvektorok, amelyek a lakótérből veszik a levegőt és a kéményen keresztül szabadulnak meg tőle. Utóbbi megoldás értelemszerűen jól szelelő kéményt is igényel, ezért karbantartásához a kémény ellenőrzése is hozzátartozik. A két típus használata esetén más-más dolgokra kell figyelni: 

  • A kéményes megoldáshoz a szakember ajánlja a szénmonoxid érzékelő műszer felszerelését, nyilászárócsere esetén szellőzők beépítését és a konyhai szagelszívó működtetése esetén ablaknyitást.
  • A parapetes konvektor feletti ablakot ésszel szabad csak szellőztetésre használni, mert a szél befújhatja az egyszer már kint lévő égésterméket. 
Mitől nem kell megijedni?

A lemezkonvektor pattog, amikor felmelegszik, ez nem rendellenesség, a lemez tágul a hő hatására. A lemez viszont idővel akár ki is repedhet, ezért is fontos a rendszeres ellenőrzés, karbantartás. 

Mi gyanús?

A sárga láng tökéletlen égésre utal, érdemes szakembert hívni. Konvektort értelemszerűen nem szerelünk okosba', fogalom nélkül.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.07.29

Egy nagymama házirendje, amivel nálad is rend lesz

Tiszta udvar, rendes ház, de rendes lakás, boldog otthon!

  • 2022.04.29

Hogyan mossam ki a csomózott kötőféket?

Ha olyan ostoba, vagy olyan kiváló ízlésű vagy, mint én, és a sötét színű lovadra világos csomózottat használsz, egy napon ott állsz egy nagyon undorító csomó kötéllel, amin a mosógép nem segít. Valami más igen.