Papírtörlő vagy konyharuha az olcsóbb?

Papírtörlő vagy konyharuha az olcsóbb?

Elég egyértelmű a válasz.

Foto: Markus Spiske

Konyharuha költségei egy évre

A klasszikus konyhai morcsolásra, forró edények megfogására a végletekig kizsigerelt és kiszelektált pamutpólókat használom fel és mindenkit erre bíztatok, nincs kiadás, így ezt nem is számolom. A pamut nedvszívó, egy forró tepsi megfogása idejére, és hőmérsékletére elég hőtűrő, más elvárásom nincs.

Fontos, hogy egy szűkebb mosásnyi (2 kg) mennyiséget legalább érdemes ezekből tartani, mert nem lehet mással összemosni és 1-2 darabbal beindítani a programot nem túl okos. 2 kg elég sok, (egy konyharuha kb. 50 g), úgyhogy bő havonta, inkább ritkábban mosok konyharuhát, egy ilyen mosás költsége az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vegyipari laboratóriuma által végzett számítások szerint 27-115 Forint között van (40 C fokon végzett mosás ára) az érték a mosószertől és a vízkeménységtől függ. 

Nem mosok konyharuhát 90 C fokon, legfeljebb 60, nem kapok idegrohamot, ha nem tökéletesen foltmentes, nem is értem miért kellene ezen problémázni, nem lakásdísz, egy fiókban vannak, ha meg koszos, hagyom megszáradni és megy egy zsákba, mert külön tartom ezeket a mosásig a többi szennyestől. Nem teregetem ki a sütő ajtajára, minek, miért is kéne? Ugyanannyi előkapni a fiókból a tisztát. 

Tehát évi tíz mosással számolva

a pólóból készült konyharuha évente 1 150 Forint

A környezeti terhelés is havonta az egy mosás, mert újrahasznosított textilt használok.

Ha klasszikus konyharuhával számolunk, -a legolcsóbb darabja 200 forint, súlya 50 g/db-, akkor a 2 kg, 40 db konyharuha ára 8000 Ft+ mosás 1150 Ft.

Tehát

a klasszikus konyharuha évente 9150 Forint

Környezeti terhelése sajnos a gyártásnál és az eldobásnál is keletkezik, mert nem tovább használunk egy elsődleges funkcióját veszített textilt. 

Az ipari, félkilós papírtörlők ára 6-700 Ft, ezek olcsóbbak, mint a 100 g körüli, kisebb kiszerelésben kapható termékek. Tehát 2 kg 2400 Ft, évi 20 kg (textilből ennyit számoltunk a 10 db 2 kg súlyú mosással)

évente 24 000 Ft a papírtörlő használata 

A papír környezeti terhelésére könnyedén mondják, lehúzom a vécén, bedobom a kazánba, de a papírtörlő gyártásakor is történik környezeti terhelés, hiszen kifejezetten erre a célra lett legyártva és a nagy tömegben lehúzott papír lebomblásáig nem túl szép látvány.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.07.29

Egy nagymama házirendje, amivel nálad is rend lesz

Tiszta udvar, rendes ház, de rendes lakás, boldog otthon!

  • 2022.04.29

Hogyan mossam ki a csomózott kötőféket?

Ha olyan ostoba, vagy olyan kiváló ízlésű vagy, mint én, és a sötét színű lovadra világos csomózottat használsz, egy napon ott állsz egy nagyon undorító csomó kötéllel, amin a mosógép nem segít. Valami más igen.