Parázol az ételmérgezéstől? Mutatjuk a megelőzést!

Parázol az ételmérgezéstől? Mutatjuk a megelőzést!

A Nébih információi szerint a legtöbb ételmérgezés a háztartásokban történik, ezért összeszedtük mire érdemes figyelni, mert 40 C fokban a pulton felejtett tojásos lecsó elég hamar biológiai fegyverré változik. 

Foto: Sandy Millar

Az ételmérgezést általában nem romlott étel okozza, mert azt általában nem szokás elfogyasztani. Amit benyalunk, azon ránézésre nyoma sincs elváltozásnak. Így azzal nem lehet ügyeskedni, hogy ne egyél büdöset, mert ez egyrészt nem segít, másrészt számtalan fantasztikus ételnek nincs jó illata. Az alábbi tanácsokat a Nébih információi alapján készítettük. 

A jellemző, ételmérgezéshez vezető hibák és megoldásaik

Baktériumok mászkálnak szerteszét

Szennyezett nyersanyagokról baktériumok kerülnek a fogyasztásra kész élelmiszerekre. Ennek oka lehet a gyakori kézmosás hiánya, a szennyezett és tiszta termékek érintkezése, nem megfelelő elkülönítése, (pl. ugyanazon edények, eszközök használata a nyers húshoz és kész élethez), a mosogatás, takarítottság hiányosságai. Baktériummal szennyezettek lehetnek:

  • nyers húsok
  • mosatlan zöldség
  • tojás

Megoldás

A nyersanyagok és a készételek között ne legyen átjárás, magyarul húsbontás után moss kezet, tarts külön vágódeszkát a húsnak, zöldségnek, kenyérnek, tisztítsd le a pultot és az eszközöket a különböző munkafolyamatok között. 

Földes árut -burgonya, gomba, földes bármi-, húst, tojást, zöldséget ne ömlessz, hanem már a vásárláskor különítsd el és ez maradjon is így.

Nyers az étel

A sütés-főzés nem alapos. A nem megfelelően átsült, félig nyers ételek veszélyesek lehetnek. Az átforralás a baktériumok, vírusok nagy részét elpusztítja. Ehhez az étel belsejének el kell érnie a 70-75 °C-ot, mely ételhőmérővel is ellenőrizhető.

Megoldás

Hát legyen alapos. Sajnos ezzel elég sok gasztronómiai élvezetről kell lemondani, mert szerintem a keményre főtt tojás, a teljesen átsült steak és a teljesen átsütött lazac tönkrement, a szusi pedig finom, hát, mindenki maga dönti el.

Megromlik az étel

Nem megfelelő hőfokon történő tárolás.

Megoldás 

A hűtőszekrények hőfoka legfeljebb +5 C, de inkább + 4 C legyen, ezt érdemes hőmérővel ellenőrizni. Az elkészült ételt minél hamarabb le kell hűteni. Ez annyira nem mindig egyszerű, nagy lábosok közepén a leves például rendkívül lassan hűl le, ezért ezeket szét kell csomagolni összetevőkre és kisebb adagokra. A romlandó élelmiszert mindig hűtőben kell tárolni.

A túltárolás is okozhat problémát, ha a készétel 2-3 napig nem fogy el, kerüljön inkább minél előbb a fagyasztóba.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.07.29

Egy nagymama házirendje, amivel nálad is rend lesz

Tiszta udvar, rendes ház, de rendes lakás, boldog otthon!

  • 2022.04.29

Hogyan mossam ki a csomózott kötőféket?

Ha olyan ostoba, vagy olyan kiváló ízlésű vagy, mint én, és a sötét színű lovadra világos csomózottat használsz, egy napon ott állsz egy nagyon undorító csomó kötéllel, amin a mosógép nem segít. Valami más igen.