Környezetkímélőbb géppel mosogatni, mint kézzel?

Környezetkímélőbb géppel mosogatni, mint kézzel?

Az attól függ, hogyan mosogatsz azzal, amid van. 

Fotó: Scott Umstattd

Azt mondja a reklám 80 liter vizet pazarolunk el kézzel mosogatva egy gépi mosogatáshoz képest, ami a bonni egyetem felmérése szerint is helytálló, ha folyó víznél mosol el annyi edényt amivel dugig meg lehet tömni egy mosogatógépet, akkor bizony brutálisan pazarolni fogod a vizet.

A helyzet attól még ennél kicsit több összetevős.

Te legutóbb mit raktál a mosogatógépbe? Egy lábost két vágódeszkát és négy terítéket? És a gépet amikor legyártják az nem terheli a környezetet? És ha tönkremegy az egy köbméteres ötvenkilós gép, hova dobod ki? Hogyan jön ide és hogy takarodik el innen? És te is leöblíted a rászáradt pörköltet mielőtt berakod a gépbe? És te, te képes vagy nem folyó víznél mosogatni? Mert egy több országra kiterjedő kutatás szerint az ausztrál, új-zélandi és dél-afrikai résztvevők mosogatnak egyedül túlnyomórészt a mosogatóban, nem pedig folyó víz alatt. A magyarok legalább kombinálják a két módszert. 

Ezek miatt a kérdés annál azért kicsit azért bonyolultabb, mint amit egy kis laza csúsztatással megfejelt vízfogyasztással el lehet intézni és a mosogatást végző láthatatlan munkás elég sokat tehet az ügy érdekében.

Íme pár hasznos kutatási eredmény, a linkeken minden bővebben.:

UCLA 2013

  • A kézi mosogatás NEM folyó víz alatt alacsonyabb környezeti terhelést jelent, mint a mosogatógép használata. A kutatás a mosogatógépek teljes életciklusát vizsgálta, gyártás, logisztika, hulladékkezelés.
  • A mosogatógép használata előtti öblítés, kézi előmosogatás növeli a környezeti terhelést.
  • A nem dugig pakolt mosogatógép használata növeli a környezeti terhelést.

A bonni egyetem kutatása a kézzel mosogatási szokásokról.

  • Ha mosogatás közben ész nélkül folyatod a vizet, azzal kétszer annyi víz fogy el, mintha nem folyatnád ész nélkül. Mondjuk ez logikus, nem baj, lemérték, fontos. 

A bonni egyetem összehasonlítása a kézi és a gépi mosogatásról.

  • Egy AAA osztályú mosogatógép 14 terítékhez kevesebb energiát, vizet és időt használ el, mintha ezt kézzel mosogatnánk el. 103 l, 2,5 kWh és 79 perc vs. 15 l, 1,05 kWh és kb 15 perc. 14 teríték, AAA, fontos kulcsszavak, a kutatás a használatot vizsgálta, gyártást, hulladékkezelést nem. Az energiát a víz melegítése hozza össze a kézi mosásnál. 
Ha környezettudatosan akarsz mosogatni, ezeket tartsd be:
  • Kézzel mosogatva NE folyasd a vizet, hanem áztass minél kevesebb vízben, abban mosogass és utána öblíts spórolósan, a bonni kutatás szerint 148 helyett 75 liter vizet használsz el így. Amit spórolsz, az nagyjából egy kádban fürdés. 
  • Géppel mosogatva ne a gépben mosogasd a bográcsot, és egyéb térkitöltő tárgyakat, mindig pakold dugig a gépet, és ne öblögess előtte mint egy mosómedve.
  • Kézzel ne állj neki elmosni minden egyes keletkező kávéscsészét, hanem áztasd az edényeket mosószeres vízben a mosogatóban, majd az egészet abban elmosva várj össze egy mosogatást. Bizony, így rengeteg vizet és energiát lehet spórolni, ausztrál tanács, én vízzel spórolásban hallgatnék rájuk. 
  • Kézi mosásnál az öblítést végezd lábosban, ezzel lehet öntözni. 

 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.07.29

Egy nagymama házirendje, amivel nálad is rend lesz

Tiszta udvar, rendes ház, de rendes lakás, boldog otthon!

  • 2022.04.29

Hogyan mossam ki a csomózott kötőféket?

Ha olyan ostoba, vagy olyan kiváló ízlésű vagy, mint én, és a sötét színű lovadra világos csomózottat használsz, egy napon ott állsz egy nagyon undorító csomó kötéllel, amin a mosógép nem segít. Valami más igen.