Hogyan újítsam fel a fürdőszobát egymillióból?

Hogyan újítsam fel a fürdőszobát egymillióból?

Pár millió forint mire elég, ha az építőiparban akarjuk elkölteni? Talán elsőre nem mindenki van tisztában kapásból az építőipari alapanyag-, és munkaköltségekkel, ezért végigveszünk pár, a Magyar Közlönyben megjelent 518/2020.(XI.25.) A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendeletbe beleférő és nagy népszerűségre számot tartó projektet. 

Madárka: David Clode

A konyha már megvolt, most jön a fürdő, és a végén az elköltött összegekből kapunk egy olyan példát, ahol egy egész lakásban költöttünk el 6 millió forintot, ami az összesen felvehető támogatás kiegészítve a saját pénzzel.

Mennyi egy kompromisszummentes fürdő? Miért annyi?

Ahogy a konyha, úgy a fürdőszoba felújítását is terhelik olyan költségek, mint bontás, sittszállítás, villanyszerelés, vizes szakmunkák, egy szép kád 400 000 Forint, így ismét ott tartunk, mint a konyha esetében, vagy lesz egy 6 milliós finom fürdőszobánk természetes kövekkel, igényes szaniterekkel -csap 200 000 Forintért még nem is olyan kirívó-, vagy inkább nézzük meg, hol lehet csökkenteni ezt az összeget és meddig. 

Az egymillió Forintos fürdőszoba lehetőségei

A csempefestést szándékosan hagyom ki, mert az ingatlan értékét nem növeli, egy így helyrehozott fürdőszoba a vásárló szemében ugyanúgy felújításra szorul, mint a festés előtt, a cél pedig egy felújításnál az, hogy az ingatlan értéke növekedjen, ne pedig úgy költsünk el ugyan keveset a lakásra, hogy azt a pénzt csak elégettük. 

Minden esetben egy kisméretű, legfeljebb 10 m2-es fürdőről van szó.

Minimalista hófehér és lambéria egy szép padlóval, növényekkel

Polgári lakások, villalakások stílusába illeszthető elsősorban ez az otthonos és tiszta megoldás. Falra és fára is kaphatók megbízható rendszerek, lambéria pedig akár műanyagban is kapható. A stílus elég megengedő a szaniterek terén, retro és egyszerű -tehát olcsó- termékeket is elvisel.

Foto: Phil Hearing

Kidobom a kádat és ráburkolok arra, ami van

Egy nem nagyon ocsmányul felrakott csempére -jó drága- kötőhíddal boldogan burkolnak a szakemberek, így megússzuk a bontást, a felújítás legzajosabb, legkoszosabb és legkellemetlenebb részét és még spórolunk is. Sajnos ha házgyári a lakás, valószínűleg muszáj lesz plafonig burkolni, így a burkolatra költött összeg és a burkolási díj lesz magasabb.

A kádvásárlás költségének megtakarításával pedig még egy kellemesebb dinamikájú, nem legolcsóbb burkolat és üvegparaván is beleférhet. 

Foto: Jon'Nathon Stebbe

Festett fal, szabadon álló kád, minőségi padló és szaniterek

Kiváló rendszerek vannak már fürdőszobafalra is, a végeredmény kifejezetten otthonos a hidegburkolatokhoz képest, egy szabadon álló kád pedig mindig gyönyörűszép. Az egymillió ebben az esetben elég karcos, a falat valószínűleg saját kezűleg kell legurítani, de az menni fog.

Foto: Emily Powers

Mindenki bekaphatja stílus

Az ingatlan értékét nem növeli, mert egy extravagáns fürdő a felújításra szoruló kategória a vásárlók és értékbecslők szemében, attól még tud stílusos és imádnivaló lenni. Akit nem érdekel az ingatlanpiac, jó stílusérzéke van, be akar kerülni a lakberendezési magazinokba, legyen vad és bátor. Sajnos a vad és bátor stílus művelése rendkívül nehéz, mert hajszálnyira van az okádék borzalomtól, és onnan drága és átgondolt megoldások választják el, de azért drukkolok, hogy sikerüljön. Ez a képen például gyönyörű és tökéletes egyensúlyban van.

Foto: Arno Smit 

Sorozatunk első része, a hárommilliós konyha:

 

 

 

 

 

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.02.04

Miért készíts látványtervet, mielőtt megveszed a bútorokat?

Még a népesség elenyésző százalékát kitevő, térlátással és erős vizuális képzelőerővel rendelkező személyeknek is szükségük van pontos tervekre, mielőtt kiderül, az a kád, nem az a kád, és a piros csempe iszonyatosan undorítóan néz ki az egész fürdőben.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.