Ajtók felújításának és cseréjének költségei

Ajtók felújításának és cseréjének költségei

Pár millió forint mire elég, ha az építőiparban akarjuk elkölteni? Talán elsőre nem mindenki van tisztában kapásból az építőipari alapanyag-, és munkaköltségekkel, ezért végigveszünk pár, a Magyar Közlönyben megjelent 518/2020.(XI.25.) A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendeletbe beleférő és nagy népszerűségre számot tartó projektet. A végén a kisebb tételekből összeáll a lakásunkra nagyjából jól elköltött 6 millió.

Foto: Darío Martínez Batlle

A sorozat végén járunk, maradt másfél milliónk a kicsi lakásban és még hozzá se nyúltunk az ajtókhoz és a falakhoz. Sajnos a falak romosak így majd elvisznek egymilliót, így csak 500 000 marad az ajtókra, amik szintén rondák, vagy felújításra szorulnak. Ajtóban kifejezve ez az összeg majdnem olyan kevés, mintha lélegeztetőgépet akarnánk venni rajta, derült ki a körképből.

Szép faajtók: mázolja le egy profi

A mázolás, pláne a régi rétegek eltávolítása hely-, és időigényes munka, 10-15 000 Ft/m2 alatt alapanyaggal együtt nem lehet megúszni. Magas költsége miatt egy ronda panelajtó esetében nem, de a lenti képen is látható stílusú ajtó esetében megéri a befektetést.

Ha a sorozatban vett maradék összegünket nézzük, 500 000 Forintért 2, esetleg 3 db nagypolgári lakásban található magas ajtónk lesz felújítva.

Foto: Samuel McGarrigle

Szemétbe vele, menjen a helyére tolóajtó

Ha kevés, pláne ha nem szabványméretű ajtónyílás van az ingatlanban, ahol van falfelület kifuttatni az ajtólapot, ezzel sok teret nyerhetünk. Panelek esetében nagyon nagy segítség, egyrészt a panelekben lévő ajtónyílások szabványokba nem illeszkedő, sőt, még saját magukon belül is ingadozó méretei és falvastagságai miatt ezekben az ingatlanokban a hagyományos és jó minőségű ajtó készíttetése aránytalanul drága. 

A lenti képen látható szerkezet kifejezetten olcsón beszerezhető, költséghatékony megoldások közé tartozik, és mint ott is, a szerkezetbe fogott lap lehet egy rusztikált, mentett falap, régi ajtó, ez tovább csökkenti a költségeket, de egy vékony lapból készült kivitelt is meg lehet 100 000 Forint alatt úszni. A jó minőségű tolóajtó beépítéssel együtt 200 000 Forintnál kezdődik.

Fontos, hogy a döntést a festés előtt kell meghozni, mert a régi ajtók keretét el kell távolítani, helyüket el kell dolgozni. Sajnos egyes esetekben egyik oldalon sincs hova kifutni a lapnak eltoláskor, és esélytelen tolóajtót felszerelni.

Foto: Michael Browning

Szemétbe vele, ajtócsere

Ha szabvány (65 x 210 cm, 75 x 210 cm, 90 x 210 cm, 100 x 210 cm), nem lesz probléma, 50 000 Forinttól lehet kapni ekkora ajtókat, igaz, ez az alacsony árkategória fóliával borított papírrácsot takar (CPL), hosszútávú befektetésnek nem megfelelő. Ahol a nyílás nem szabvány, az árak 100 000 Forintnál kezdődnek. Sajnos a nagyon olcsó ajtókra elköltött pénz nem igazán növeli az ingatlan értékét, ezért erősen megfontolandó mint befektetés. 

Le az ajtóval!

Érdemes a felújítás legelején átgondolni, hogyan fogjuk használni az ingatlant, mert lehet hogy egyes ajtókat, vagy akár falakat célszerűbb eltakarítani, mint költeni rájuk. 

A sorozat előző cikkei:

Fürdőszoba: 1 000 000

Konyha: 3 000 000

Garbdrób: 500 000

 

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.02.04

Miért készíts látványtervet, mielőtt megveszed a bútorokat?

Még a népesség elenyésző százalékát kitevő, térlátással és erős vizuális képzelőerővel rendelkező személyeknek is szükségük van pontos tervekre, mielőtt kiderül, az a kád, nem az a kád, és a piros csempe iszonyatosan undorítóan néz ki az egész fürdőben.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.