Sittből csodát: edényalátét cementlapból

Sittből csodát: edényalátét cementlapból

Sorozatunkban építési, felújítási hulladékokat hasznosítunk legjobb tudásunk szerint. Ma egy cementlapos ötlet következik, ami talán azért nem annyira építkezéshez kötött, mert ezeket lehet egyesével is kapni.

Első rész: márvány kínáló

Mi az a cementlap? 

Egy alap és egy öntéssel kialakított mintázatú kopórétegből álló cement burkolólap, a kopóréteg jó minőség esetén akár 4 mm vastag és anyagában színezett, ez teszi ezeket a lapokat különösen tartóssá, hiszen ahogy kopik, ott is a minta van alatta. A lap oldalát megvizsgálva, vagy eltörve jól látszik a szürke cementből és színes rétegből álló szerkezet.

Nem összetévesztendő a klasszikus cementlap-mintákat viselő, változatos anyagokból készülő, kevésbé tartós és vékonyabb burkolólapokkal. Edényalátétnek fontos, hogy a lapnak legyen vastagsága, ami így lassan melegszik át, és ez a cementlapra (15-20 mm vastag) jellemző.

Hogyan kell tisztítani?

A savas tisztítószerek (pl. ecet, hipó) tönkreteszik, ezért kőtisztító szappannal, vagy szappanos vízzel lehet letakarítani a foltokat, vagy a márvány kínálónál ismeretett szódabikarbónás módszer is működik, ha nincs a kő impregnálva. 

Az alátét így készül:

 

  • 2020.08.07

Milyen egy jó vesszőből készült nyárs?

Vadkempingezés, vagy akár egy sima domesztikált kerti sütögetés közben is felmerülhet az igény saját faragású vesszőnyársakra. Pár perc alatt el tudjátok készíteni, nem egy rakétatudomány, ezért teljesen fölösleges pénzt kiadni, majd a terméket mosogatni, tárolni. 

  • 2020.08.04

Otthon csináld a fesztivált!

Ezen a nyáron nincsenek fesztiválok, úgyhogy megcsináljuk otthon a maradandót. Mutatjuk, hogyan.

  • 2020.08.04

Finom csoda filléres tálcából

Lomipiacokon számtalan párszáz forintos tálcát lehet összeszedni, ezek általában csúnyák is, foltosak is. Ha jó a forma, a felületet egész szépen meg lehet segíteni a fürdőszobában is.