Sittből csodát: edényalátét cementlapból

Sittből csodát: edényalátét cementlapból

Sorozatunkban építési, felújítási hulladékokat hasznosítunk legjobb tudásunk szerint. Ma egy cementlapos ötlet következik, ami talán azért nem annyira építkezéshez kötött, mert ezeket lehet egyesével is kapni.

Első rész: márvány kínáló

Mi az a cementlap? 

Egy alap és egy öntéssel kialakított mintázatú kopórétegből álló cement burkolólap, a kopóréteg jó minőség esetén akár 4 mm vastag és anyagában színezett, ez teszi ezeket a lapokat különösen tartóssá, hiszen ahogy kopik, ott is a minta van alatta. A lap oldalát megvizsgálva, vagy eltörve jól látszik a szürke cementből és színes rétegből álló szerkezet.

Nem összetévesztendő a klasszikus cementlap-mintákat viselő, változatos anyagokból készülő, kevésbé tartós és vékonyabb burkolólapokkal. Edényalátétnek fontos, hogy a lapnak legyen vastagsága, ami így lassan melegszik át, és ez a cementlapra (15-20 mm vastag) jellemző.

Hogyan kell tisztítani?

A savas tisztítószerek (pl. ecet, hipó) tönkreteszik, ezért kőtisztító szappannal, vagy szappanos vízzel lehet letakarítani a foltokat, vagy a márvány kínálónál ismeretett szódabikarbónás módszer is működik, ha nincs a kő impregnálva. 

Az alátét így készül:

 

  • 2020.11.30

Karácsonyfadísz tobozból és kristályból

Tobozt az erdőből, kristályt a lomipiacrók vagy ezek online piactereiről, madzagot a rövidárusnál lehet hozzá kapni. Fájdalmasan egyszerű és csinos. 

  • 2020.11.29

Karácsonyi dekor kidobásra ítélt nippből

Fillérekért lehet lomipiacokon -látogathatók!- és azok online felületein szarvasos, őzikés nippeket vásárolni, pár darab ilyen állatka és egy fehér szóróspér segítésgével kész is az asztalon a minőségi karácsonyi hangulat! A hibás, lepattant nippek végképp filléresek és erre a hasznosításra tökéletesen megfelelnek azok is, nem kell egy hibátlan Herendit megpocsíkolni. 

  • 2020.11.27

Filléres asztali karácsonyi dekoráció tobozokból

Folyamatosan mutatjuk az ötleteket a filléres, és környezettudatos karácsonyi dekorációkra, hogy ne költsetek túl sok műanyag szemétre.