Mutatjuk, hogyan kell fugaszínt választani!

Mutatjuk, hogyan kell fugaszínt választani!

Az esztétikai, és a MAPEI segítségével a műszaki szempontokat is átvesszük, így biztosan sikerül a megfelelő árnyalatot választani. 

Száraz műszaki szempontok
  • Kültér, zuhanyzó: W jelzés a zsákon, csökkentett vízfelvételű, azaz kevésbé szívja magába a vizet
  • Fokozott terhelhetőség: CG2 jel, flexibilis fugázó
  • Fokozott kopásállóság: A jel

Fontos: A fugát nem szabad legalább egy hétig vegyszerrel tisztítani, bár remélem nincs az az elvetemült tisztaságmániás aki a vadiúj fürdőt rögtön izomból lehipózza. Akinek ez mégis fontos, keressen gyorskötő terméket.

A tisztíthatóság

A világos fugán a kosz látszik, a sötéten a vízkő, így a felület kitettségének megfelelően ezt a szempontot nem érdemes elhanyagolni, gyűlöletes lesz a széles és világos fuga az előszoba járólapjai között, nagyforgalmú helyiségek padlóján kerülendő.

Aki szenvedélyesen takarít, azt csinál, amit akar, ezt a szempontot nem kell figyelembe vennie. 

Az esztétika

Tone-in-tone fuga

A felületet egységessé teszi, a burkolólapok határait elmossa. Veszélyes vállalás is lehet, mert egy kicsit eltérő árnyalat és az összhatás nem lesz megfelelő, inkább szerencsétlen, így nehéz tökéletesen megoldani. Mostanában népszerű fahatású lapok, vagy természetes kövek esetében jó választás a lap legsötétebb árnyalatával megegyező fugát választani. 

Kontrasztos fuga

Drámaibb hatást eredményez és egy különleges körvonalú -pl. hexagon, vagy metrócsempe- laphoz ez a megfelelő, mert kihangsúlyozza a körvonalakat, azonos árnyalat csak elfedné azt a tulajdonságot, amiért többet fizettünk.

Fózolt lap és súrlófény esetén viszont rendkívül elegáns és finom felületet kapunk tone-in-tone fugával, így ilyen lapok esetében a választott hangulat mentén kell választani. Fózolt metro csempe tone-in-tone fugával.:

Itt jól látszik, a tone-in-tone fuga milyen csúnyán elmossa a hexagon formáját és milyen szépen összemossa a fahatású lapot:

Mintás kövek 

A hangsúlyos sötétebb színt, vagy ha van motívum, annak az egységét adó árnyalatot érdemes követni a fugával, mint például itt is, a sötét virág hangsúlyosabb, ezért annak az egységét választottuk a világos helyett.

 

 A megfelelő fugaszélesség kiválasztásáról itt írtunk. 

 

  • 2023.06.16

A Kirill pátriárka által kitüntetett Semjén magánakciója lehetett az ukrán hadifoglyok Magyarországra szállítása

Még a kormányon belül se tudtak róla mások, be is rágtak az álszent fővadászra.

  • 2023.06.11

DK: a szociáldemokratáknak választ kell adniuk a szorongásokra és bizonytalanságokra

A baloldaliaknak, a szociáldemokratáknak az a feladatuk, hogy megpróbálják újraszervezni ezeket a közösségeket, és képviseljék azokat, akiknek a hangja gyengébb ebben a világban - modta Dobrev Klára a DK szombati konferenciáján.

  • 2022.03.21

Gondoltál már arra, hogy szoba legyen a fürdő?

Felújítás, átalakítás előtt a fürdőszoba esetében egy idejében végrehajtott nézőpontváltással radikálisan eltérő hangulatú helyiséget tudunk kialakítani. A végeredmény ugyanis lehet egy kényelmes, kellemes szoba is, ahol lehet relaxálni, meditálni, fürdés közben megbeszélni, meg amit akartok, nem pedig csak egy gyorsan lezavart tisztálkodások területe. Egy-két tárgyi feltételnek sajnos teljesülnie kell egy intim és kellemes fürdő kialakításához, de ezek egy része még egy pici panelben is adott, nem kell palotában lakni.