Elszakadt a kedvenc dzseki? Így megmenthető

Elszakadt a kedvenc dzseki? Így megmenthető

Vannak olyan ruhadarabok és szakadások, amik esetében fel se merül, vagy nagy hiba lenne ezért kidobni, érdemes inkább megjavítani és tovább viselni. A képeken egy értékes sídzseki, ami melósruhaként funkcionálva pont mindegy, hogy a kar alsó részén foltozva van, vagy nincs, ezért nem veszünk újat még ötezért sem, pláne nem százért, amibe egy minőségi technikai kabát kerül. 

A foltozás környezettudatos döntés is, mert sem a szakadt dzseki eltakarítása, sem az új legyártásával nem szennyezzük a környezetet, úgyhogy még a divatra is lehet fogni, pláne mert az idei trendek kifejezetten slamposak. 

Mit nem érdemes?

A szitává foszlott ruhadarabot el kell engedni, mert azt hiába rögzítem a szakadás körül, a következő terhelésnél a rögzítés mellett fog szétnyílni. Jellemző például a combos csajok farmerja középen, slicc alatt, az sajnos reménytelen, legfeljebb a többi, még erős részét lehet újrahasznosítani valami másban, de nadrágnak reménytelen. 

A hozzáférés

Ha bélelt a foltozásra váró termék, vagy nagyon szűk helyen -pl.: ujj- van a szakadás, muszáj lesz bontani és a bontást visszavarrni. Ujját alul, bélést az ujján belül érdemes nyitni, azt utána kívülről is vissza lehet úgy varrni, hogy nem ordít majd. 

Az első lépés, hogy két réteg ragasztós közbéléssel rögzítem a hátoldalon a szakadás éleit, lehetőleg úgy, hogy érintkezzenek. Ez természetes alapanyag esetében könnyű lesz, mert a közbélés ragadásához szükséges hőfokra tekert vasaló azokat nem égeti ki, műszál, mint a képeken látható sídzseki esetében egy vasalóruhán keresztül, és óvatosan kell a rátétet rögzíteni. 

 A színén így fog kinézni. Ha az alapanyag természetes szál, a termék bélelt és sikerült a ragasztós bélést stabilan rögzíteni, itt akár készen is lehetünk, a következő lépéstől a végeredmény ugyan tartósabb lesz, de szebb nem. Ezt a ruhadarab funkciója dönti el, a képeken a kabát strapálva van, inkább rögzítettem a szakadást.

 Ma már nem szakad tovább:

Az idei divattrendek:

 

 

 

  • 2022.12.02

Megvan a 2023-as év színe. Neked hogy tetszik?

Neked hogy tetszik az év színe? Viva Magenta a neve!

  • 2022.04.05

Veszettül menő nyakkendők az idei szezonra

2022-ben a csíkos, pláne széles, és egyforma szélesen csíkos, pasztell, és egyszínű nyakkendők vezetik a trendeket, és szerencsére mellettük megférnek a csodás virágosak is. A legszebbeket szemléztük. 

  • 2022.03.20

Itt a harisnyaszezon, mutatjuk, mit vegyél fel!

Bár a harisnyák is rettenetesen drágák lettek, és ezekből esély sincs használt termékek beszerzésére, mégis ez egy költséghatékony módja a tavaszi ruhatár felfrissítésének. Az idei trendek ráadásul szépek és látványosak.