Hogyan vásároljunk háztartási varrógépet?

Hogyan vásároljunk háztartási varrógépet?

Varrni szórakoztató, költséghatékony és környezettudatos hobbi, az egyetlen befektetés egy varrógép, amely bearanyozhatja, vagy tönkreteheti a szórakozásunkat.

Foto: Annie Spratt

Mi a cél?

Néha felszegni egy függönyt? Egy új hobbi kezdete? Nem mindegy, mert előbbi esetben valószínűleg azt az évi 5-6 órát elbírja egy olcsóbb modell is, de napi rendszerességű munkához strapabíró és megbízható társra van szükség, mert semmi se drágább, mint garanciát érvényesíteni, gépet cserélni, vagy szerelőt fizetni, ha egyáltalán szerelhető a modell, mert a legalja még az sem.

Mit soha?

Van a gagyinak az a mélysége, ami pár ezer forintot sem ér, mert nagyon hamar kiderül, semmire se jó.

Egyszálas kézivarrógép

Függönyt nem lehet vele elfogadhatóan felszegni, ingyen sem szabad elfogadni.

Nincs szervizháttér, nincs alkatrész

Hacsak nem fogadod el, hogy a gép az első probléma felmerülése esetén megy a kukába, kell az  szervizháttér és az alkatrész-ellátás, mert a legjobb háztartási is megkopik párezer óra használat alatt, a többi sokkal hamarabb.

Szervizháttérről, alkatrész-ellátásról a vásárlás helyén, vagy varrógépműszerésztől lehet érdeklődni. 

Kérdezd a műszerészt!

Lehet fórumokon és csoportokban is tájékozódni, ezek sajnos nem dolgoznak elég nagy merítésből, és a véleményeket megfertőzheti a kognitív disszonancia redukció, így jobb felhívni egy háztartásival is foglalkozó varrógépműszerészt, esetleg meglátogatni és tanácsot kérni, melyik márkát, modellt ajánlja, tud-e megfelelő állapotú, használt eladó háztartási varrógépet. 

Cipőt a cipőboltból

Ha hosszútávú, boldog kapcsolatot tervezel a varrógépeddel, szaküzletben, pláne szaküzlet és szervizben vedd meg a gépet. Ott az is előfordulhat, hogy tudnak használtan egy jó vételt. 

Ne varázsoljon el a sok funkció

Nem nagyon fogod ezeket használni. A háztartási gépeken sokszor vannak elasztikus alapanyagokra és az alapanyag szélének eltisztázására javasolt funkciók, amelyek nem kecsegtetnek még elfogadható végeredménnyel sem.

Ha rendszeresen szeretnél elasztikus alapanyagot varrni, vagy sok olyan terméket varrsz, amit nem lehet francia varrattal, szegővel, vagy béleléssel korrektül eldolgozni (szegőpánttal gyönyörűen el lehet dolgozni szinte bármit, lásd lent) akkor lehet szükséged van egy célgépre is, főleg interlockra, mert a varrógépek fondorlatos cikk-cakk funkciói ezekre nem igazán alkalmasak, a varrat ronda lesz és/vagy hamar elszakad.

A cérnatartó, ha egy mód van rá, ne legyen fekvő

Akad, rángat, és korlátozza a spulni méretét, gyűlölni fogod.

Az antiktól nem kell félni

Nem ördögtől való sok évtizedes varrógépet vásárolni, nekem ugyan csak egy szabadkaros ipari bőrvarró van közel százéves kiadásban, ami sok helyet foglal, állati nyűgös befűzni és lábbal megy, de más baja nincs, nem is lesz, imádnivaló.

Ha akarod használni is a régiséget, vásárlás előtt egyeztess egy műszerésszel aki segíthet felújításban, beolajozásban és a bevarrásban is, ezek nem annyira bolondiztosfelhasználóbarát modellek, mint modern társaik.

 

 

 

 

  • 2021.02.25

Súlyozott takaró 2000 Forintból

Bár a súlyozott takarók hatása egyelőre nem igazolt, egyre több termék található a piacon és nem éppen olcsók, ezért nekiálltunk házilag. 

  • 2021.02.24

Működik a súlyozott takaró?

Sokunknak van gyerekkori emléke tízkilós dunyhákban elköltött nagy szunyákról, és sokan láttuk az életrajzi filmet Temple Gradinról, és még többen forgolódunk éjszaka, így a súlyozott takaró elve első hallásra vonzónak tűnik. Az áruk viszont elég magas, így utánanéztem van-e hiteles kutatás a témában, és hogyan lehet házilag, olcsón elkészíteni egy ilyen takarót. Új súlyos sorozatunk következik az etikus sikermellény után. 

  • 2021.02.22

Hogyan párosít textileket egy profi?

A környezettudatos szemlélet előtérbe kerülésével a maradékok hasznosítása, a patchwork technika az idei trendek fontos eleme lett. Művelése lehetne egyszerű, de egy jó kombináció összeállítása egyáltalán nem az, ennek alapszabályait mutatjuk be.