Hogyan párosít textileket egy profi?

Hogyan párosít textileket egy profi?

A környezettudatos szemlélet előtérbe kerülésével a maradékok hasznosítása, a patchwork technika az idei trendek fontos eleme lett. Művelése lehetne egyszerű, de egy jó kombináció összeállítása egyáltalán nem az, ennek alapszabályait mutatjuk be.

Minőséget a minőséghez

A laza, vagány stílust eredményező technológiák minőségi alapanyagot kívánnak, hogy az összhatás minőségi legyen, ne egy rongy. Jó minőségű, finom, különleges alapanyagokat érdemes kombinálni.

A minőségek társítása olyan szempontból is fontos, hogy az anyagvastagságok és szövések keverése csak mértékkel működik, egy vékony hernyóselyem sem vastagságban, sem funkcióban nem illik egy nehéz kordbársonyhoz, a varratokat is nehézkes ilyen szélsőséges eltérések esetén korrektül elkészíteni, a darabok viselés közben elhúzhatják, torzítják egymást- Ez különösen érvényes elasztikus és nem elasztikus alapanyagok kombinálására. 

Egy finom pamutpuplin és egy testesebb hernyóselyem még elviselhetik egymást, mint ahogy a nyitóképen.

Színre színt

A legegyszerűbb út és nagyon jól tud működni.:

  • A mintás és színes alapanyag egyik színe, vagy színei uralkodjon a többi alapanyagban
  • Minden textil épüljön egy szín azonos árnyalatának eltérő telítettségű, eltérő tónusú, eltérő mintázatú változataira. Rendkívül elegáns tud lenni.:
  • Az előző kombináció kiegészítve egy kis mennyiségben kontrasztos színt is tartalmazó textillel:
Eltérő minták, vagy eltérő arányok

Ezekben az esetekben egy minden textilen felbukkanó azonos szín tudja összetartani a dinamikát, itt a hideg rózsaszín:

Itt több szín -türkizzöld, keki, piros, fekete- teremt kapcsolatot a két textil között:

Mit ne?

Nehezen párosítható, egymást kizáró, vagy csak unalmas kombinációk:

  • egy szín két eltérő árnyalata (pl. liláskékek és zöldeskékek)
  • két azonos kiosztású és típusú minta (pl. két aprókockás, vagy két apró virágminta)
  • eltérő anyagminőség
A mosásról ne feledkezzünk meg!

Az eltérő alapanyagok eltérő módon viselkedhetnek viselés és mosás közben, eltorzítva a belőlük készült ruhadarabot. Ennek megelőzésére minden vegyesen használt textilt azon a programon kell előmosni, amelyen a használat során fogjuk tisztítani. 

Kombinált textilekből készült ruhákat én nem tennék szárítógépbe.

Vegytisztítást igénylő alapanyagokat nem szükséges előtisztíttatni.

Az idei öltözködési trendek:

  • 2021.02.24

Működik a súlyozott takaró?

Sokunknak van gyerekkori emléke tízkilós dunyhákban elköltött nagy szunyákról, és sokan láttuk az életrajzi filmet Temple Gradinról, és még többen forgolódunk éjszaka, így a súlyozott takaró elve első hallásra vonzónak tűnik. Az áruk viszont elég magas, így utánanéztem van-e hiteles kutatás a témában, és hogyan lehet házilag, olcsón elkészíteni egy ilyen takarót. Új súlyos sorozatunk következik az etikus sikermellény után. 

  • 2021.02.22

Hogyan párosít textileket egy profi?

A környezettudatos szemlélet előtérbe kerülésével a maradékok hasznosítása, a patchwork technika az idei trendek fontos eleme lett. Művelése lehetne egyszerű, de egy jó kombináció összeállítása egyáltalán nem az, ennek alapszabályait mutatjuk be.

  • 2021.02.13

Idei cipődivat: az otthoni, a 90-es évek legalja és a lovaglócsizma

Idén a cipők harmonizálnak a ruhákkal, úgy fogunk az utcán mászkálni, ahogy még otthon is csak a rosszabb napjainkon szoktunk. Jó hír: ha maradtak cipőink az igen ronda kilencvenes évekből, az megint divatba jön, hogy tűnt volna el örökre.