A minőségi ruházat ismérvei, tények és tévhitek

A minőségi ruházat ismérvei, tények és tévhitek

Az egy szezont viselt rongyok ideje lassan elmúlik, egyre többen látják be, a fast fashion olyan mértékben környezetszennyező iparág, hogy az már ciki. Viszont nem olyan könnyű felismerni a minőséget, mert attól még, hogy drága egy ruházati termék, nem biztos, hogy évtizedekig fog minket szolgálni, hiszen a fast fashion gagyik se éppen olcsók. Összeszedtük mit érdemes, és mit nem érdemes figyelni egy ruhadarabon ha hosszú távra tervezünk vele. 

Tények

Az alapanyag

A technikai öltözékek, sportruházat alapanyag tekintetében külön besorolásba esnek, mert a légáteresztő és egyéb okos textilek műszálakból készülnek, ezek között a csúcsminőség is műanyag. Sportruházatban a kiviteli minőséget kell vizsgálni és általánosságban az is elmondható, hogy a szabadalmaztatott technikai szövetekből készült sportruházatok a jobbak közé tartoznak (dri FIT, Thinsulate,...) ezekről mindig lehet információt találni a ruha cimkéjén. Ez itt egy tíz éve hibátlanul teljesítő, agyonstrapált futópóló, a belenyomott cimke már kikopik, de a póló anyaga és varratai még mindig tartanak.:

A helyzet teljesen más a hétköznapi öltözékek esetében. Mivel a semmiféle komplikált technológiai újítást nem tartalmazó, egyszerű műszálas alapanyag előállítása sokkal olcsóbb, mint a természetes szálaké, így a gagyi ruházati termékek között sok műszálas, kevert szálas textilt lehet találni. A műszálas alapanyag sokszor jelent gyenge minőségű kiviteli minőséget, ami a ruhadarab korai elhasználódásához vezet.

Akinek nincs még meg hozzá a szeme, a cimkéről tud tájékozódni miből van a termék. Felismerési útmutató.:

A belső kidolgozás

A tartós és jó minőségű ruházati termékek belül pontosan olyan gusztusosak, mint kívül. A termék bélelt, bélése nem műszálas, hanem viszkóz -ezt a cimkén lehet ellenőrizni-, a szélek eldolgozása vagy szegőpánttal történik, vagy ha lockkal van elszegve, azt rendívül sűrű szálsűrűségűre állított négyszálas géppel végezték, nem lazára állított háromszálassal. Ami jobbra van, az hamar szét fog esni, a baloldali tíz évig is bírja.:

Az öltéssűrűség

A nagy, hosszú varratokra állított öltéssűrűség könnyebben bomlik és szakad, és egy tűzés esetén csúnyább végeredményt ad, mint a sűrű és rövid, viszont sokkal gyorsabban végigmegy vele a varraton a varrónő, termelékenyebb, tehát a gagyiknál így megy ez.

Balra egy minőségi ing gallérja és annak öltéssűrűsége (5-6 db/cm), jobbra egy másik. (2-3db/cm). A baloson alig látszik a varrat, szinte bonthatatlan csúcsminőség.

Gombok, húzózárak, kellékek

Egy szép, jól megválaszott gomb sokat hozzátesz a ruhához, és a húzózár jó, ha YKK, mert a húzózár-csere drága és nehézkes művelet, a gyenge húzózárak pedig hamar feladják. Minőségi termékek húzózárának fogója ízléses, sokszor aprólékos kidolgozású, mint a képen látható, tízéves ruhadarabokon.

A gagyi kellék ráadásul hamar kopik, igen ronda. 

A termék le van tisztázva

Nincsenek varratvégi, gomb hátoldalán kilógó cérnavégek. Sehol nincsenek, a hátoldalon sem. A tisztázás egy külön munkafolyamat a ruhaiparban, mert az ipari gép hagyhat egy fél-egycentis cérnát a varrat végén és ha hagy, azt emberi munkával kell szépen aprólékosan leszedni és az idő és az pénz. 

A minták illesztése

A mintás -kockás, csíkos- termékek mintájának elöl a záródásnál olyan mértékben kell találkozni mintha nem is lenne ott a záródás, a minta vízszintesen és függőlegesen is folytatólagos. Ennek kivitelezésére szabászati szabványok vannak, sokkal több idő pontos illesztésekkel szabni és varrni egy terméket, mint csak úgy csinálni, ahogy esik. 

A kockás mintának a termék oldalán is találkozni kell.

A mintaillesztésnek egyes esetekben -kabát, zakó- a vállon is stimmelni kell, és egy ing két kézelője egyforma mintakiosztású. Az ujj felső részének közepe is egyformán és szimmetrikusan illeszkedik a testhez mindkét oldalon. 

Cuki fiúkán a kockák szépen találkoznak:

Foto: Emir Kaan Okutan

A termék valódi Chanel

Esetleg Gucci, vagy hasonlók. Nincs mit hozzáfűzni, ezek felismerése viszont már egy másik cikk témája, egy olyan cikké, amelynek csekély a hasznossága a balkáni mindennapjainkon. 

Tévhit

A minőség drága

Nem az, ezért nem:

  • 1 helyett 10-15 évig hordható, gusztusos és szép (ennek egy járulékos értéke, hogy nem csak hogy nem kell másikat venni, de a másikat keresni, próbálni se kell, akinek nem ez a hobbija, az is nyűg, idő és pénz)
  • nem kell javítgatni
  • nem kell visszavinni cserére, reklamációra
  • használtan is megvásárolható, akkor még a vételára is nagyon olcsó
  • outletben is megvásárolható, akkor a vételár olcsóbb mint a fast fashion rongyok

Itt pedig egy összefoglaló, hogy miért nem létezik fenntartható divat:

 

 

  • 2022.12.02

Megvan a 2023-as év színe. Neked hogy tetszik?

Neked hogy tetszik az év színe? Viva Magenta a neve!

  • 2022.04.05

Veszettül menő nyakkendők az idei szezonra

2022-ben a csíkos, pláne széles, és egyforma szélesen csíkos, pasztell, és egyszínű nyakkendők vezetik a trendeket, és szerencsére mellettük megférnek a csodás virágosak is. A legszebbeket szemléztük. 

  • 2022.03.20

Itt a harisnyaszezon, mutatjuk, mit vegyél fel!

Bár a harisnyák is rettenetesen drágák lettek, és ezekből esély sincs használt termékek beszerzésére, mégis ez egy költséghatékony módja a tavaszi ruhatár felfrissítésének. Az idei trendek ráadásul szépek és látványosak.