Ennél nincs drágább sikermellény az országban

Ennél nincs drágább sikermellény az országban

Elkészült az etikus sikermellényem, fantasztikusan működik, örök darabnak tűnik, kár, hogy ennyi munkám még ennél sokkal nagyobb melókban sem volt, talán csak egészen nagy horderejűekben, amelyek messze túlmutatnak egy ruhadarabon. Amiben pedig ennyi meló van, abból nagyon sok márkás tollmellényt lehet megvásárolni, csak hát ez nem tollmellény, hanem növényi töltettel készült, sőt, egy környezetkárosító gyom termésével tömtem ki.

Összefoglalom a több, mint fél évet átölelő projektet, közbeiktatva az egyes munkafolyamatok bővebb leírásait tartalmazó linkeket.

A felvetés az volt, hogy a hazánkban is veszedelmesen terjedő özönnövény, a vaddohány, vagy selyemkóró termésének hőszigetelő ruházati felhasználásra többszáz évre visszamenő dokumentációt lehet találni. A nagyipar egyelőre kísérletezget vele, hát úgy gondoltam, miért ne kisérleteznék én is. Még a termés hőszigetelő tulajdonságaira is találtam tanulmányt, a vaddohány nem sokkal marad el a toll mögött, ami ugye se nem jófejség megtépni a madarakat, se nem túl korszerű állatokat használni a hülyeségeinkre, hát minden összeállt, hogy szedjek egy kis termést ősszel, majd elkészítsem a mellényt.

Az első rész a tudományos hátterekre mutató linkekkel, a képen pedig a vaddohány amikor virágzik, gondolom így már ismerős.:

Hát összeszedtem pár kiló szöszt, miközben a kutyáimmal, vagy a lovammal tévelyegtünk az őszi napsütésben és töltőanyagot készítettem belőle a többszáz éves utasítás alapján. Nem ment gyorsan a szedés se, a feldolgozás se, mert a magokat nem akartam a mellénybe rakni, még kicsírázik. Ettől függetlenül, eddig eljutni semmiség, és aki akar menő párnát, vagy takarót, szedjen vaddohány és varrja be, mert az azért nem egy akkora meló és az anyag zseni, környezettudatos és hát ingyenes.:

A töltet és a mellény elkészítése volt a kemény dió. Erre nincs a környezetemben tapasztalat, még úgy sem, hogy profi ruhaipari vállalkozáshoz van hozzáférésem. Ezzel megküzdöttem keményen, a töltetet többször átvarrtam, a mellényt is, sportuházatot varrni nagyon-nagyon nehéz, töltőanyaggal bánni manufakturális körülmények között még nehezebb. A felhasznált egyéb alapanyagok részben más, kidobásra ítélt ruhákból lettek kibontva -húzózár és a töltetet megtartó vászon- a többi gyári maradékokból készült. 

Klasszikus pufi lett belőle. Csinosnak nem mondanám, nem az a dolga.

Na jó, de működik?

Hajaj, iszonyatosan meleg, túlságosan is. Évtizedek óta hordok profi tollmellényeket és kabátokat, tudom milyen hatékonyak, ahogy azt is, hogy mit lehet ezektől elvárni, mit bírnak. Igazából a hazai időjárási körülmények nem tudnak elég kemények lenni egy profi tollruházathoz, 0 C fok körül még beleizzadósak, mínuszokban kezdik kifejteni erejüket. A vaddohány termése is pontosan így működik. 

Azt nem hallgathatom el, hogy a töltést túltoltam, a mellényem kb. másfél kg súlyú, ami sok, valószínűleg egy kabátra is elég termést varrtam bele, hát elég nehéz volt magamtól kitalálni, mennyit kéne. 

 

 

 

  • 2021.02.24

Működik a súlyozott takaró?

Sokunknak van gyerekkori emléke tízkilós dunyhákban elköltött nagy szunyákról, és sokan láttuk az életrajzi filmet Temple Gradinról, és még többen forgolódunk éjszaka, így a súlyozott takaró elve első hallásra vonzónak tűnik. Az áruk viszont elég magas, így utánanéztem van-e hiteles kutatás a témában, és hogyan lehet házilag, olcsón elkészíteni egy ilyen takarót. Új súlyos sorozatunk következik az etikus sikermellény után. 

  • 2021.02.22

Hogyan párosít textileket egy profi?

A környezettudatos szemlélet előtérbe kerülésével a maradékok hasznosítása, a patchwork technika az idei trendek fontos eleme lett. Művelése lehetne egyszerű, de egy jó kombináció összeállítása egyáltalán nem az, ennek alapszabályait mutatjuk be.

  • 2021.02.13

Idei cipődivat: az otthoni, a 90-es évek legalja és a lovaglócsizma

Idén a cipők harmonizálnak a ruhákkal, úgy fogunk az utcán mászkálni, ahogy még otthon is csak a rosszabb napjainkon szoktunk. Jó hír: ha maradtak cipőink az igen ronda kilencvenes évekből, az megint divatba jön, hogy tűnt volna el örökre.