A legünnepibb krémleves: a vichyssoise

A legünnepibb krémleves: a vichyssoise

A név ugyan komplikált, a vichyssoise -visiszoá- nem az, hanem a krémlevesek szerény csúcsa egyszerű burgonyából és póráhagymából. Jó, hát egy kis bor is van benne. Tökéletes leves az ünnepi asztalra is. 

  • 4 db nagy póréhagyma fehér része felszeletelve (kb. 50 dkg)
  • 20 dkg szétfővő burgonya meghámozva, feldarabolva
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1/2 l alaplé
  • 1/2 l tejszín
  • 10 dkg vaj
  • frissen őrölt fehér bors

A hagymát a vajon alacsony lángon lassan karamellizálom. Legyen egyenletesen aranybarna és puha. A burgonyát is hozzáadom, együtt összepirítom, felöntöm a borral és az alaplével és puhára főzöm.

Felöntöm a tejszínnel, az egészet egy botmixerrel pürésítem, sóval, fehér borssal fűszerezem. Ha túl sűrű, alaplével higítom. 

Hidegen és melegen is jó.

Különösen jól illik rá:

  • szarvasgomba
  • pirított gomba
  • paprikamagolaj (a képen is)
  • dióolaj
  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.