A legünnepibb krémleves: a vichyssoise

A legünnepibb krémleves: a vichyssoise

A név ugyan komplikált, a vichyssoise -visiszoá- nem az, hanem a krémlevesek szerény csúcsa egyszerű burgonyából és póráhagymából. Jó, hát egy kis bor is van benne. Tökéletes leves az ünnepi asztalra is. 

  • 4 db nagy póréhagyma fehér része felszeletelve (kb. 50 dkg)
  • 20 dkg szétfővő burgonya meghámozva, feldarabolva
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1/2 l alaplé
  • 1/2 l tejszín
  • 10 dkg vaj
  • frissen őrölt fehér bors

A hagymát a vajon alacsony lángon lassan karamellizálom. Legyen egyenletesen aranybarna és puha. A burgonyát is hozzáadom, együtt összepirítom, felöntöm a borral és az alaplével és puhára főzöm.

Felöntöm a tejszínnel, az egészet egy botmixerrel pürésítem, sóval, fehér borssal fűszerezem. Ha túl sűrű, alaplével higítom. 

Hidegen és melegen is jó.

Különösen jól illik rá:

  • szarvasgomba
  • pirított gomba
  • paprikamagolaj (a képen is)
  • dióolaj
  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.

  • 2022.04.06

Nem tudok és nem akarok főzni 9.: szardíniakonzerv

Sorozatunkban sorra vesszük a teljesen fogalmatlanok, és a konyhai műveletektől irtózók számára szükséges ismereteket. Tojásfőzés, rántotta, tükörtojás, tészta szósszal, virslifőzés és hasonló magasságokra számíthattok.