- 4 db nagy póréhagyma fehér része felszeletelve (kb. 50 dkg)
- 20 dkg szétfővő burgonya meghámozva, feldarabolva
- 2 dl száraz fehérbor
- 1/2 l alaplé
- 1/2 l tejszín
- 10 dkg vaj
- só
- frissen őrölt fehér bors
A hagymát a vajon alacsony lángon lassan karamellizálom. Legyen egyenletesen aranybarna és puha. A burgonyát is hozzáadom, együtt összepirítom, felöntöm a borral és az alaplével és puhára főzöm.
Felöntöm a tejszínnel, az egészet egy botmixerrel pürésítem, sóval, fehér borssal fűszerezem. Ha túl sűrű, alaplével higítom.
Hidegen és melegen is jó.
Különösen jól illik rá:
- szarvasgomba
- pirított gomba
- paprikamagolaj (a képen is)
- dióolaj