Létfontosságú receptek: brassói aprópecsenye

Létfontosságú receptek: brassói aprópecsenye

Jó szaftosan, ropogósan, és fokhagymásan, sok frissen őrölt fekete borssal maga a tökély, érdemes megtanulni. 

A milyen az eredetit kár vitatni. A brassói, Cserna-Szabó András sejtése szerint Papp Endre, a Mátyás pince egykori vezetőjének találmánya. A fogást egy kényszerhelyzetnek köszönhetjük.

A pincébe nagyobb csoportot vártak, de nem volt elég hús, cserébe volt sertésfarok, így az erről nyert húst pirították le hagymán, paprikával, paradicsommal, fűszerpaprikával keverték el. A fokhagyma használata Papp megemlékezésében jelen van, a recept leírásában nincs. Köretnek hagymás tört burgonyát adtak hozzá.

  • 250 g sertésszűz felkockázva
  • 500 g burgonya felkockázva
  • 4 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • sok frissen őrölt fekete bors
  • sertészsír a sütéshez

A krumplit bő zsiradékban -közepes lángon, kb. 130 C fokon- 15 percig sütöm, majd egy sütőpapírra kiszedve betolom a 180 C fokra előmelegített sütőbe, hogy kapjon még egy kis színt.

Amíg a krumpli a sütőben van, egy evőkanál zsírt hevítek egy serpenyőben, rádobom a húst, és magas lángon addig pirítom, hogy a hús színt kapjon és belül maradjon szaftos, az utolsó pillanatban adom hozzá a fokhagymát, nehogy megégjen. 

Összerázom a krumplival és sok frissen őrölt fekete borssal tálalom. 

 

  • 2021.03.03

Így lesz csinos az amerikai palacsintád

Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy. 

  • 2021.03.02

A paplanos rántott hús titka

Egy jó rántott hús bundája gyönyörűen elemelkedik a hústól, de miért? És hogyan? 

  • 2021.03.01

Paprikás krumpi laskagombával

Annyi mindennel fel lehet dobni a paprikás krumplit, és a pirított gomba még a kolbászt is magasan veri.