Alap lecsórecept és lecsótartósítás télire

Alap lecsórecept és lecsótartósítás télire

Itt a szezon, egyre olcsóbb a paprika és a paradicsom, lehet tonnaszám enni, és télire eltenni a lecsót. 

- Mikulásnak - 

Az alapanyagok és arányaik
 • 3 rész paprika 
 • 1 rész paradicsom
 • 1 rész vöröshagyma

Az alapanyagok lehetnek fonnyadtak, jó lesz az a lecsóba. Nyilván ne legyen rohadt, vagy penészes, de lecsónak jó a túlérett paradicsom, a ráncos paprika is. Ráadásul olcsóbb is az ilyen. Az fontos, hogy az alapanyagok ízletesek, napon érettek legyenek, mert ez adja a lecsó ízét, ezért nem ugrunk neki januárban.

Ezt lehet cifrázni és kiegészíteni, szerintem fölösleges. Vannak más nemzeti csodalecsók -ratatouille, peperonata, shakshuka-, akkor azokat nevezzük az ő nevükön a lecsó az már csak ilyen egyszerű.

A képen, bár gondolhatnánk hogy az egy shakshuka, de nem, az is csak egy magyar lecsó, csak így szoktam tojásossá tenni, sokkal szebben működik a jól kizsírozott serpenyőbe öntve, és a beleütött tojásokkal közepes lángon, fedő alatt belesült lágytojással, mint egy belezagyvált rántottával. 

A zsiradék

Füstölt szalonna kisütött zsírja, esetleg zsír. Lehet növényi zsiradékkal is készíteni, miért ne lehetne, szerintem elviszi nemkívánatos irányba, pláne az olívaolaj csinálja ezt, attól még magánügy min indítjátok, pláne vegánok, vegák. A hidegen sajtolt napraforgóolaj talán elég ízletes kényszermegoldás.

A metódus
 1. Kiolvasztom a zsírt
 2. A paprikákat kicsumázom, durva nagy darabokra tépkedem, és a zsírra dobom. Sózom, borsozom.
 3. Addig sütöm közepes lángon, néha kevergetve, amíg megfonnyad, megpirul, kb 30 perc
 4. Rádobom a finomra szeletelt hagymát, további 30 percet sütöm.
 5. A meghámozott paradicsomokat -hámozás videó a cikk végén- kézzel szétnyomva hozzáadom
 6. 10 percig összerottyantom
A fűszerek

Só, minden más fölösleges, esetleg frissen őrölt fekete bors. A fűszerpaprikától pörköltes lesz, ami nem lehet cél minden egyes étel esetében. 

A csípős paprika az egyetlen, ami emelheti fényét. 

A kiegészítők 
 • tojás, ezt vagy megsütve és feldarabolva kell hozzáadni, vagy a fent említett módon belesütni. A belekeverve sütögetés rossz állagot eredményez
 • kolbász, a paradicsommal kell hozzáadni szeletelve
 • virsli, a paradicsommal kell hozzáadni szeletelve
 • rizs, gersli, tarhonya, ezeket nem belefőzzük, hanem a külön kifőtt gabonát tálaláskor adjuk hozzá. bográcsolás esetén éppen bele lehet főzni, de a gabona sajnos elveszi a lecsó jó levét, így legfeljebb tábori körülmények között elfogadható megoldás
A tartósítás

Érdemes nagyobb adagokat készíteni egész szezonban, és mindengyikből elrakni 1-2 üveggel, így télire szép készletünk lesz. 

A befőzéshez minden eszközt, befőttesüveget, lapkát sterilizálok. Erre jó módszer a mosogatógépben mosás, vagy a hagyományos mosogatás után 15 perc forralás vízben, ami ellepi.

A rotyogó lecsóból színültig töltök a steril üvegekbe, lezárom, steril lapkát szorítok rá és fejjel lefelé egy nagy lábosba rakom. Kétujjnyi vizet öntök mellé és fedő alatt 15 percig lobogó vízben gőzölöm, majd forrón egy takaróba bugyolálva lassan, napokig hagyom kihűlni. Hideg, sötét helyen tárolom a talpán.

Fagyasztani is kiválóan lehet, ahhoz megvárom, hogy kihűljön és úgy zacskózom, vagy dobozolom a fagyasztóba. 

Fontos!

Csak a szűz lecsót szabad befőzni, minden extra belesütött kiegészítő -tojás, kolbász, rizs, stb.- növeli a megromlás veszélyét és fölöslegesen tárolunk tartós élelmiszereket egy konzerben. Majd kibontáskor elég ezeket hozzáadni. 

Fagyasztani minden további nélkül lehet a kolbászos-rizseset is. 

Paradicsom hámozása:

 

 • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

 • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

 • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.