Vaníliából készül:
Vaníliarúd
Ideális esetben, ami főleg a háztartás gazdasági helyzetére vonatkozik, ezt használjuk. A vanília (Vanilla planifola) nevű növény fermentált toktermése. Nem túl kiadós, egy rúd 1 liter tejet/tejszínt ízesít és a lényeg a mag, abban vannak csak igazán az ízek, azokat a puha tokot hosszában felhasítva kaparjuk bele maradéktalanul a krémekbe. Tárolása a fűszertárolásban leírtak szerint történik. Ha kiszáradt, nem kell aggódni, ugyanúgy belefőzhető krémbe, fel fog puhulni gyorsan.
A világos krémet menthetetlenül bepöttyözi pici fekete magjaival, innen legalább lehet tájékozódni melyik az az igényes cukrász aki ezt használja, és ebben az esetben talán joggal kéri el a borsos árát a sütinek, hiszen van benne ANYAG.
Borsos ára, extravagáns külseje miatt kiváló ajándék is lehet szépen csomagolva.
Vanília örlemény
Egész rudak kiszárítva, ledarálva. Amikor ezt használjuk, az ételbe belekerül menthetetlenül a héja is, ne legyenek illúzióink az ízét illetően, attól még jó alternatíva a rúdra.
Vanília kivonat/esszencia
Vaníliarúd alkoholos kivonata, házilag is előállítható. 10 db, hosszában kettéhasított vaníliarudat tömködjetek egy üveg vodkába és tároljátok sötét, hűvös helyen két hónapig. Mellesleg jó ajándék sokat sütő-főző személyek számára.
Az alkohol miatt korlátozott a felhasználása, ha a felhasználók nem fogyasztanak alkoholt és a terméket nem hőkezeljük annyit, hogy az alkohol elpárologjon belőle.
Vaníliás cukor
Általában adalékanyagot és természetes aromát is tartalmaznak, érdemes megnézni a hátulját mi újság a zacskó tartalmát illetően. Általában megfelelő alternatíva, ha nem életünk produkcióját akarjuk éppen aznap előállítani. Csodát ne várjunk, az a vaníliarúd és benne a magok.
Magunk is készíthetünk egy rúd és cukor segítségével vaníliás cukrot, elég egy hosszában kettéhasított rudból a magokat 20 dkg cukorba kaparni, elkeverni, hozzáadni a rudat is és egy befőttesüvegben sötét, hűvös helyen tárolni 2 hétig és készen is vagyunk, a rúd pedig továbbra is felhasználható, valami kis ízt még ki lehet belőle főzni.
Nem vaníliából készül:
Vanilin cukor
Cukor és vanillin, egy aroma keveréke. A vanillin, vagy metil-vanillin, (4-hidroxi-3-metoxibenzaldehid) (C8H8O3), egy aromás aldehid, a vanília (Vanilla planifola) termésének fő illatanyaga szintetikusan előállítva.
Vanília aroma
Aroma, általában alkohollal és színezékkel.
A lényeg: a madártej és a panna cotta receptje
Madártej
- 1/2 l finom, zsíros tej
- 5 db egész tojás
- 1 rúd vanília
- 5 ekanál cukor
- 2 nagy csipet só
A tejet felforralom a vaníliarúddal, felhasítom a megpuhult rudat és a vaníliamagokat maradéktalanul a tejbe kaparom. A tejet szobahőmérsékletűre hűtöm.
A tojássárgájákat habosra keverem 5 evőkanál cukorral. A habosra keverés azt jelenti, hogy a cukor már nem ropog, a keverék kifehéredett. Fokozatosan, keverés mellett adom a szobahőmérsékletű vaníliás tejhez, sózom.
Gőzfürdőt készítek, ami azt jelenti, hogy a lábost, amiben a krémet főzöm belerakom egy nagyobb lábosba aminek az aljára nem ér le az alja és a nagy lábost harmadáig öntöm vízzel, amit forralok.
Ebben főzöm a krémet, kb 30 perc alatt fog besűrűsödni, folyamatosan erősen kell keverni és 82 fok fölé nem mehet a hőmérséklete. Akinek van maghőmérője, használja. Amikor szép krémes, örülök, behűtöm.
Ha becsomósodott, menthetetlen, de attól még ehető, ki ne dobjátok!
A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verem. Vizet forralok és a gyöngyöző vízbe nagy darabokat szaggatok a kemény fehérjéből és fedő alatt 2 percig főzöm, kiszedem szűrőkanállal.
Hidegen tálalom. Akinek van zsebsárkánya, a fehérjét szórja meg cukorral és karamellizálja oda egy kis lánggal.
Panna cotta levendulával és vajon karamellizált sárgabarackkal
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál cukor
- 1 kisebb levendulavirág szétmorzsolva
- 2 g zselatin (ez nagyon remegős végeredményt ad, aki keményet akar, tegyen bele 3-4 -et)
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 2 db sárgabarack megfelezve
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál cukor
A tejszínt a cukorral, virággal, vaníliás cukorral és a zselatinnal 5 percig kevergetve forralom. Formába öntöm és hűtőszekrényben behűtöm.
Tálalás előtt a vajat felolvasztom egy serpenyőben, rászórom a cukrot és a barackokat a vágási felükkel lefelé 30 másodpercig pirítom.
Vizet forralok, a panna cottát tartalmazó formát belemerítem 1 percre (a víz bele nem menjen a formába!), így könnyen kicsúszik egy tányérba. A barackkal tálalom.
A levendula kimaradhat, és tálalható bármilyen enyhén édes-savas szósszal, gyümölccsel.