A vanília megjelenési formái

A vanília megjelenési formái

Vaníliarúd, örlemény, vaníliás cukor, vanília kivonat, aroma és vanilin cukor, melyik micsoda, minek van és jó ez nekünk? 

Vaníliából készül:

Vaníliarúd

Ideális esetben, ami főleg a háztartás gazdasági helyzetére vonatkozik, ezt használjuk. A vanília (Vanilla planifola) nevű növény fermentált toktermése. Nem túl kiadós, egy rúd 1 liter tejet/tejszínt ízesít és a lényeg a mag, abban vannak csak igazán az ízek, azokat a puha tokot hosszában felhasítva kaparjuk bele maradéktalanul a krémekbe. Tárolása a fűszertárolásban leírtak szerint történik.  Ha kiszáradt, nem kell aggódni, ugyanúgy belefőzhető krémbe, fel fog puhulni gyorsan.

A világos krémet menthetetlenül bepöttyözi pici fekete magjaival, innen legalább lehet tájékozódni melyik az az igényes cukrász aki ezt használja, és ebben az esetben talán joggal kéri el a borsos árát a sütinek, hiszen van benne ANYAG.

Borsos ára, extravagáns külseje miatt kiváló ajándék is lehet szépen csomagolva. 

Vanília örlemény

Egész rudak kiszárítva, ledarálva. Amikor ezt használjuk, az ételbe belekerül menthetetlenül a héja is, ne legyenek illúzióink az ízét illetően, attól még jó alternatíva a rúdra. 

Vanília kivonat/esszencia

Vaníliarúd alkoholos kivonata, házilag is előállítható. 10 db, hosszában kettéhasított vaníliarudat tömködjetek egy üveg vodkába és tároljátok sötét, hűvös helyen két hónapig. Mellesleg jó ajándék sokat sütő-főző személyek számára. 

Az alkohol miatt korlátozott a felhasználása, ha a felhasználók nem fogyasztanak alkoholt és a terméket nem hőkezeljük annyit, hogy az alkohol elpárologjon belőle. 

Vaníliás cukor

Általában adalékanyagot és természetes aromát is tartalmaznak, érdemes megnézni a hátulját mi újság a zacskó tartalmát illetően. Általában megfelelő alternatíva, ha nem életünk produkcióját akarjuk éppen aznap előállítani. Csodát ne várjunk, az a vaníliarúd és benne a magok. 

Magunk is készíthetünk egy rúd és cukor segítségével vaníliás cukrot, elég egy hosszában kettéhasított rudból a magokat 20 dkg cukorba kaparni, elkeverni, hozzáadni a rudat is és egy befőttesüvegben sötét, hűvös helyen tárolni 2 hétig és készen is vagyunk, a rúd pedig továbbra is felhasználható, valami kis ízt még ki lehet belőle főzni. 

Nem vaníliából készül:

Vanilin cukor

Cukor és vanillin, egy aroma keveréke. A vanillin, vagy metil-vanillin, (4-hidroxi-3-metoxibenzaldehid) (C8H8O3), egy aromás aldehid, a vanília (Vanilla planifola) termésének fő illatanyaga szintetikusan előállítva. 

Vanília aroma

Aroma, általában alkohollal és színezékkel. 

A lényeg: a madártej és a panna cotta receptje
  

Madártej

  • 1/2 l finom, zsíros tej
  • 5 db egész tojás
  • 1 rúd vanília
  • 5 ekanál cukor
  • 2 nagy csipet só

A tejet felforralom a vaníliarúddal, felhasítom a megpuhult rudat és a vaníliamagokat maradéktalanul a tejbe kaparom. A tejet szobahőmérsékletűre hűtöm.

A tojássárgájákat habosra keverem 5 evőkanál cukorral. A habosra keverés azt jelenti, hogy a cukor már nem ropog, a keverék kifehéredett. Fokozatosan, keverés mellett adom a szobahőmérsékletű vaníliás tejhez, sózom.

Gőzfürdőt készítek, ami azt jelenti, hogy a lábost, amiben a krémet főzöm belerakom egy nagyobb lábosba aminek az aljára nem ér le az alja és a nagy lábost harmadáig öntöm vízzel, amit forralok.

Ebben főzöm a krémet, kb 30 perc alatt fog besűrűsödni, folyamatosan erősen kell keverni és 82 fok fölé nem mehet a hőmérséklete. Akinek van maghőmérője, használja.  Amikor szép krémes, örülök, behűtöm.

Ha becsomósodott, menthetetlen, de attól még ehető, ki ne dobjátok!

A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verem. Vizet forralok és a gyöngyöző vízbe nagy darabokat szaggatok a kemény fehérjéből és fedő alatt 2 percig főzöm, kiszedem szűrőkanállal.

Hidegen tálalom. Akinek van zsebsárkánya, a fehérjét szórja meg cukorral és karamellizálja oda egy kis lánggal. 

 

Panna cotta levendulával és vajon karamellizált sárgabarackkal

  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 kisebb levendulavirág szétmorzsolva
  • 2 g zselatin (ez nagyon remegős végeredményt ad, aki keményet akar, tegyen bele 3-4 -et)
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 2 db sárgabarack megfelezve
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál cukor

A tejszínt a cukorral, virággal, vaníliás cukorral és a zselatinnal 5 percig kevergetve forralom. Formába öntöm és hűtőszekrényben behűtöm.

Tálalás előtt a vajat felolvasztom egy serpenyőben, rászórom a cukrot és a barackokat a vágási felükkel lefelé 30 másodpercig pirítom.

Vizet forralok, a panna cottát tartalmazó formát belemerítem 1 percre (a víz bele nem menjen a formába!), így könnyen kicsúszik egy tányérba. A barackkal tálalom. 

A levendula kimaradhat, és tálalható bármilyen enyhén édes-savas szósszal, gyümölccsel. 

  • 2020.12.01

A földimogyoróvaj minek van?

A földimogyoróvaj kiváló szendvicskrém csak úgy magában, remekül lehet vele fűszerezni, egyes esetekben még a zsiradékot is ki lehet vele váltani innen-onnan. 

  • 2020.11.29

Sütésmentes ünnep: füstölt sós, kávés csokoládékrém

Nem kell beleszakadni az ünnepekbe, pláne ebben az évben nem, ezért sok, rendkívül egyszerű és annál finomabb fogást sorolunk karácsonyig. 

  • 2020.11.28

Sütés-főzésmentes ünnep I: krémes és gyümölcsös torta

Idén sem vagyunk hajlandóak beleszakadni az ünnepekbe, ezért sok olyan receptet mutatunk, amelyek egy teakonyhában is összeállíthatók, és alkalmasak vendégvárásra, vagy vendégségbe szállításra. Rengeteg ilyen van, úgyhogy mától nálunk ami mentes, az belehalás-mentes.