A vanília megjelenési formái

A vanília megjelenési formái

Vaníliarúd, örlemény, vaníliás cukor, vanília kivonat, aroma és vanilin cukor, melyik micsoda, minek van és jó ez nekünk? 

Vaníliából készül:

Vaníliarúd

Ideális esetben, ami főleg a háztartás gazdasági helyzetére vonatkozik, ezt használjuk. A vanília (Vanilla planifola) nevű növény fermentált toktermése. Nem túl kiadós, egy rúd 1 liter tejet/tejszínt ízesít és a lényeg a mag, abban vannak csak igazán az ízek, azokat a puha tokot hosszában felhasítva kaparjuk bele maradéktalanul a krémekbe. Tárolása a fűszertárolásban leírtak szerint történik.  Ha kiszáradt, nem kell aggódni, ugyanúgy belefőzhető krémbe, fel fog puhulni gyorsan.

A világos krémet menthetetlenül bepöttyözi pici fekete magjaival, innen legalább lehet tájékozódni melyik az az igényes cukrász aki ezt használja, és ebben az esetben talán joggal kéri el a borsos árát a sütinek, hiszen van benne ANYAG.

Borsos ára, extravagáns külseje miatt kiváló ajándék is lehet szépen csomagolva. 

Vanília örlemény

Egész rudak kiszárítva, ledarálva. Amikor ezt használjuk, az ételbe belekerül menthetetlenül a héja is, ne legyenek illúzióink az ízét illetően, attól még jó alternatíva a rúdra. 

Vanília kivonat/esszencia

Vaníliarúd alkoholos kivonata, házilag is előállítható. 10 db, hosszában kettéhasított vaníliarudat tömködjetek egy üveg vodkába és tároljátok sötét, hűvös helyen két hónapig. Mellesleg jó ajándék sokat sütő-főző személyek számára. 

Az alkohol miatt korlátozott a felhasználása, ha a felhasználók nem fogyasztanak alkoholt és a terméket nem hőkezeljük annyit, hogy az alkohol elpárologjon belőle. 

Vaníliás cukor

Általában adalékanyagot és természetes aromát is tartalmaznak, érdemes megnézni a hátulját mi újság a zacskó tartalmát illetően. Általában megfelelő alternatíva, ha nem életünk produkcióját akarjuk éppen aznap előállítani. Csodát ne várjunk, az a vaníliarúd és benne a magok. 

Magunk is készíthetünk egy rúd és cukor segítségével vaníliás cukrot, elég egy hosszában kettéhasított rudból a magokat 20 dkg cukorba kaparni, elkeverni, hozzáadni a rudat is és egy befőttesüvegben sötét, hűvös helyen tárolni 2 hétig és készen is vagyunk, a rúd pedig továbbra is felhasználható, valami kis ízt még ki lehet belőle főzni. 

Nem vaníliából készül:

Vanilin cukor

Cukor és vanillin, egy aroma keveréke. A vanillin, vagy metil-vanillin, (4-hidroxi-3-metoxibenzaldehid) (C8H8O3), egy aromás aldehid, a vanília (Vanilla planifola) termésének fő illatanyaga szintetikusan előállítva. 

Vanília aroma

Aroma, általában alkohollal és színezékkel. 

A lényeg: a madártej és a panna cotta receptje
  

Madártej

  • 1/2 l finom, zsíros tej
  • 5 db egész tojás
  • 1 rúd vanília
  • 5 ekanál cukor
  • 2 nagy csipet só

A tejet felforralom a vaníliarúddal, felhasítom a megpuhult rudat és a vaníliamagokat maradéktalanul a tejbe kaparom. A tejet szobahőmérsékletűre hűtöm.

A tojássárgájákat habosra keverem 5 evőkanál cukorral. A habosra keverés azt jelenti, hogy a cukor már nem ropog, a keverék kifehéredett. Fokozatosan, keverés mellett adom a szobahőmérsékletű vaníliás tejhez, sózom.

Gőzfürdőt készítek, ami azt jelenti, hogy a lábost, amiben a krémet főzöm belerakom egy nagyobb lábosba aminek az aljára nem ér le az alja és a nagy lábost harmadáig öntöm vízzel, amit forralok.

Ebben főzöm a krémet, kb 30 perc alatt fog besűrűsödni, folyamatosan erősen kell keverni és 82 fok fölé nem mehet a hőmérséklete. Akinek van maghőmérője, használja.  Amikor szép krémes, örülök, behűtöm.

Ha becsomósodott, menthetetlen, de attól még ehető, ki ne dobjátok!

A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verem. Vizet forralok és a gyöngyöző vízbe nagy darabokat szaggatok a kemény fehérjéből és fedő alatt 2 percig főzöm, kiszedem szűrőkanállal.

Hidegen tálalom. Akinek van zsebsárkánya, a fehérjét szórja meg cukorral és karamellizálja oda egy kis lánggal. 

 

Panna cotta levendulával és vajon karamellizált sárgabarackkal

  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 kisebb levendulavirág szétmorzsolva
  • 2 g zselatin (ez nagyon remegős végeredményt ad, aki keményet akar, tegyen bele 3-4 -et)
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 2 db sárgabarack megfelezve
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál cukor

A tejszínt a cukorral, virággal, vaníliás cukorral és a zselatinnal 5 percig kevergetve forralom. Formába öntöm és hűtőszekrényben behűtöm.

Tálalás előtt a vajat felolvasztom egy serpenyőben, rászórom a cukrot és a barackokat a vágási felükkel lefelé 30 másodpercig pirítom.

Vizet forralok, a panna cottát tartalmazó formát belemerítem 1 percre (a víz bele nem menjen a formába!), így könnyen kicsúszik egy tányérba. A barackkal tálalom. 

A levendula kimaradhat, és tálalható bármilyen enyhén édes-savas szósszal, gyümölccsel. 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.