- Címkék:
- vidék
- magyar táj
- Ceglédbercel
Ő elmesélte a receptet, ami megegyezik a Ceglédberceli Német Ifjúsági Egyesület oldalán közzétettel:
"Talán ez az a berceli étel, ami csak a miénk. Az ünnepi menü elképzelhetetlen nélküle. Ha más falubeli hall róla, szinte megbotránkozva vonja fel a szemöldökét, de ha rászánja magát, és megkóstolja, visszavágyik egy jó berceli lagziba. Ezt a fahéjas-mazsolás tejkrémet ugyanis levesben főtt tyúkhússal kell enni.
Hozzávalók: ½ liter tej, 4 tojás sárgája, 2 kanál liszt, ízlés szerint 5-10 dkg cukor, a tetejére fahéjas cukor, mazsola.
Lábasban tejet forraltak. Ez idő alatt tojás sárgáját kevertek csomómentesre liszttel és egy kis tejjel (fél liter tejhez négy tojás sárgáját számítottak). Amikor forr a tej, a tojást lassan, állandó kevergetés közben a tejbe csorgatták, cukorral édesítették.
Hozzávalók: 1 liter tej, só, 2-3 dl víz, 4 kanál liszt, 4 tojás sárgája, 10-20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fahéjas porcukor, mazsola.
Egy másik, elterjedtebb és kissé takarékosabb recept szerint a milikreinhez a tejet kevés sóval felforralták, majd behabarták. A habaráshoz simára keverték a lisztet a vízzel és a tojások sárgájával. Beleöntötték a forrásban lévő tejbe, cukorral és vaníliás cukorral ízesítették, és állandó kevergetés mellett pár percig forralták. Kisebb porcelántálakba szedték, és fahéjas-porcukros mazsolát szórtak a tetejére."
A csirkehús és a desszert összemosása nem szokatlan megoldás máshol sem a világban, a török tavuk göğüsü egy vaníliapuding főtt csirkemellből.