A nagy házi tej projekt

A nagy házi tej projekt

Régi álmom volt a szomszédból elhozni a tejet, és abból elkészíteni a háztartásomban felhasznált tejtermékeket, hát így váljon valóra minden álmotok!

A vegán emberkísérlet -részletek itt- után egy etikus vegetariánusnak nevezhető létformát igyekszem kialakítani, húst nem eszek és a tejtermék-, és tojásfogyasztást át akartam terelni családira, magyarul ténylegesen, név szerint ismert és dédelgetett, kézhez szoktatott, méltó körülmények között élő állatok termékeit fogom felhasználni. Amennyire meg tudom tenni, kiszállok az állatok nyomorgatásából. Mivel a hétfős háztartásban a ló, a csirke és én nem eszünk húst - Smaug mondjuk eszik mindent, amit el tud kapni- , ez a választás így is egyszemélyes, nem vagyok az a térítő típus.

Nem hiányzik egyáltalán a hús, és ahogy szaporodik a kezem alatt az állatállomány, egyre kevésbé van gusztusom a halálukhoz. Fél éve hús nélkül végzek nehéz fizikai munkát, és a terheléstől lázadó ízületeimet leszámítva semmi bajom, szóval egészségügyileg se látom miért kéne ilyesmibe bonyolódni.

A tojást hosszú távon saját termelésből fogom megoldani -ebben remélem Smaug segít majd, bár egyelőre azt se tudjuk, a befogadott csibénk kakas, vagy tyúk- a tejet pedig kikönyörgöm valahonnan, ahol amúgy nem árulnak tejet, csak vannak tehenek.

Az élet szállította a valahonnant, a lucernaforrásom szomszédjában szerelemből tartott szarvasmarhák élnek. A kis csapat vegyes fajtákból áll, képeken sztárszerepben a charolais mama. A charolais kimondottan húshasznosítású fajta, mondjuk nem itt, mert ezen a tanyán végelgyengülésben pusztulnak el a szarvasmarhák, de attól még hogy húsmarha, van teje, kaptam is belőle. Van még jersey és magyar tarka mama is, kézhez szoktatott arany macik. 

A tejtermékek házi útra terelésének van két másik oka is az állatjóléti szempont mellet, rengeteg csomagolóanyagot lehet így megspórolni, hiszen a tranzakció lebonyolítható váltott és kimosható üvegekkel, mint ötven éve is szokták csinálni, és így garantáltan egészséges, gyógyszermentes terméket kapok, ami pontosan az, ami.

Fogok túrót, joghurtot, sajtokat is készíteni, hát DOP parmezánt bajosan, de a mozzarellát mindenképpen megpróbálom. 

A nyers tej előkészítése

Fel kell forralni. Ami nem hangzik túl bonyolultan, mégis trükkös, mert a tejben található cukor miatt úgy lekap, mint a sicc és a forráskor keletkező buborékok miatt a felületet lezáró habsapkát emelő gőz miatt ki is fut. Tehát a tejforralás pontjai:

  • magas falú lábosban legfeljebb a feléig érjen a tej
  • alacsony lángon, lassan kell melegíteni
  • nem szabad otthagyni, mert kifut, erre van egy kis üveg korong ami a lábos aljába helyezve kocogásával jelzi, itt az idő, futás van, aki rendszeres forralást tervez, szerezzen be egyet, idősebb háztartásokban van rá esély, egyelőre én se találok
  • gyors visszahűtés, tárolás zárt üvegben 4 C fokos hűtőszekrényben

Felhasználással folytatjuk, egyelőre a reggeli kávémba öntöttem belőle, tökéletes volt.

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.