Forró ital kánikulában? Normális?

Forró ital kánikulában? Normális?

Egészen addig tűnik őrültségnek, amíg ki nem próbálod. De nem mindegy hol és hogyan. 

A módszer működik, de nem feltétlenül. Az Ottawai Egyetem kutatása rámutat a lényeges pontokra és a szükséges feltételekre. 

A kulcs az izzadás, ugyanis amikor forróságban elfogyasztunk egy, a testhőmérsékletünknél melegebb italt, a szervezet többet fog izzadni -tehát hűteni- mint amennyire szükséges és ezzel a hűtés több lesz, mint amennyire az ital melegít.

Ehhez viszont az kell, hogy a keletkező izzadság elpárologjon. Ha a ruhánkon landol, vagy végigfolyik a testünkön, és lecsöpög a földre, oda a hatás, sőt, akár kellemetlen is lehet az a forró ital. A módszer száraz levegőben és kevés ruhával fedett testen működőképes, párás környezetben, harisnyában nem.

Az még nem egyértelmű, hogy a szervezet miért reagálja túl a forró italt, a kutatók elmélete szerint a forró ital nyomán a torokban és a szájban érzékelt nagyon magas hőmérséklet lehet a ludas. 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.