Forró ital kánikulában? Normális?

Forró ital kánikulában? Normális?

Egészen addig tűnik őrültségnek, amíg ki nem próbálod. De nem mindegy hol és hogyan. 

A módszer működik, de nem feltétlenül. Az Ottawai Egyetem kutatása rámutat a lényeges pontokra és a szükséges feltételekre. 

A kulcs az izzadás, ugyanis amikor forróságban elfogyasztunk egy, a testhőmérsékletünknél melegebb italt, a szervezet többet fog izzadni -tehát hűteni- mint amennyire szükséges és ezzel a hűtés több lesz, mint amennyire az ital melegít.

Ehhez viszont az kell, hogy a keletkező izzadság elpárologjon. Ha a ruhánkon landol, vagy végigfolyik a testünkön, és lecsöpög a földre, oda a hatás, sőt, akár kellemetlen is lehet az a forró ital. A módszer száraz levegőben és kevés ruhával fedett testen működőképes, párás környezetben, harisnyában nem.

Az még nem egyértelmű, hogy a szervezet miért reagálja túl a forró italt, a kutatók elmélete szerint a forró ital nyomán a torokban és a szájban érzékelt nagyon magas hőmérséklet lehet a ludas. 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.