- Címkék:
- kánikula
- meleg
- meleg ital
A módszer működik, de nem feltétlenül. Az Ottawai Egyetem kutatása rámutat a lényeges pontokra és a szükséges feltételekre.
A kulcs az izzadás, ugyanis amikor forróságban elfogyasztunk egy, a testhőmérsékletünknél melegebb italt, a szervezet többet fog izzadni -tehát hűteni- mint amennyire szükséges és ezzel a hűtés több lesz, mint amennyire az ital melegít.
Ehhez viszont az kell, hogy a keletkező izzadság elpárologjon. Ha a ruhánkon landol, vagy végigfolyik a testünkön, és lecsöpög a földre, oda a hatás, sőt, akár kellemetlen is lehet az a forró ital. A módszer száraz levegőben és kevés ruhával fedett testen működőképes, párás környezetben, harisnyában nem.
Az még nem egyértelmű, hogy a szervezet miért reagálja túl a forró italt, a kutatók elmélete szerint a forró ital nyomán a torokban és a szájban érzékelt nagyon magas hőmérséklet lehet a ludas.