- Címkék:
- tojás
- élelmiszerbiztonság
Élelmiszerbiztonsági kérdésekben két hivatalnál szoktam információt keresni, a hazai Nébih és az USA élelmiszebiztonsági hivatala, az USDA. Az alábbiakhoz is a Nébih és az USDA tojásinformációs anyagából gyűjtöttem, az egészet itt találjátok. Ezek pedig a Nébih tojásos anyagai.
A tojás tárolási hőmérséklete
Az USA hivatali ajánlása szerint a tojásokat a lerakást követő 36 órán belül 7 C (45 F) fokra kell helyezni és így tárolni a fogyasztásig. Az ok az, hogy a héján esetleg előforduló baktériumok a langymeleget szeretik, akkor szaporodnak. A Nébih ajánlása így szól.:
"A héjas tojást száraz, hűvös helyen (70-80% páratartalom, 2-18°C), vagy hűtőszekrényben tárolja. A nyers héjas tojás tárolás során ne érintkezzen más élelmiszerrel, mert héján baktériumok lehetnek."
Ez az állandó hűtési lánc, a minőségbiztosítási rendszerek, hűtőszekrények, hűtőkocsik, légkondik, nagyipari állattartás és kártérítési perek, sőt, az internetes értékelések feltalálása óta bármelyik évszakban megvalósulhat, ma már nem jelent gondot, hogy tél van, vagy nyár. Gondatlanság esetén természetesen kánikulában nagyobb a valószínűsége a melegnek tartósan kitett tojásnak, mint télen, egy piacos tojás esetében pedig láthatóan nem valósul meg a folyamatos hűtés, ezért aki erősen aggódik élelmiszerbiztonsági kérdésekben, ne egyen tojást.
Otthoni tárolás esetében az USDA kifejezetten ellenjavallja a tojás hűtőajtóban tárolását, inkább a leghidegebb és állandó hőmérsékletű belső területeket javasolja erre a funkcióra.
Az nagyon fontos egy hűtőszekrényben tárolt tojás esetében, ha lágytojást készítünk belőle -amit mindkét hivatal ellenjavall télen-nyáron- akkor a tojást feltétlenül ki kell rakni pár órára szobahőmérsékletre, mert úgy lesz pontos az elkészítési idő, egy 4 C fokos tojás alulkészülhet, ha a szobahőmérsékletű tojásra optimalizált idővel fő meg.
Ne mosd
Mindkét hivatal kifejezetten ellenjavallja a tojás megmosását, annak tisztítása inkább szárazon történjen, mert a tojás héja porózus, "Mosás során megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára."
Meddig áll el a tojás?
A tojás minőség-megőrzési ideje a tojásrakást követő legfeljebb 28 nap. Ezt az időt a csomagoláskor kell a terméken feltüntetni. Amennyiben a tojásrakás időszakát feltüntetik, a minőség megőrzési időt ennek az időszaknak az első napjától kell meghatározni.