- Címkék:
- tojás
- lágytojás
- hétperces tojás
- hatperces tojás
Annyi vizet forralunk, hogy a tojás/tojásokat elfedje. A víz ne lobogjon, csak gyöngyözzön. A tojásokat egy kanállal a vízbe süllyesztjük, gyöngyöző vízben elkezdjük főzni és ekkor elindítjuk a stoppert.
A víz ne lobogjon, mert akkor a tojások megrepedhetnek.
Gyöngyöző vízben a megadott ideig (lásd lentebb) főzzük a tojásokat, majd egy kanállal kikapjuk és 10 másodpercig hideg vizet folyatunk rájuk, majd rögtön tálaljuk. Ha nem tálaljuk rögtön, a tojásokat bőséges hideg vízbe süllyesztjük, hogy a belsejükig kihűljenek és biztosan ne főjenek tovább.
Tojástartóba, vagy akár sóval harmadáig töltött kávéscsészébe állítva, kiskanállal tálaljuk. Salátába, feltétnek, levesbetétnek óvatosan körberopogtatjuk a konyhapulton, hámozzuk és egészben helyezzük az ételre.
Hat perc főzés után folyós sárgáját kapunk:
Hét perc főzés után krémes sárgáját kapunk: