Hogyan kell lágytojást készíteni?

Hogyan kell lágytojást készíteni?

Könnyű a dolga annak, aki a porrá főtt sárgáját szereti, de a többieknek se kell elkeseredni, a lágytojás nem tartozik a legkomplikáltabb ételek közé, cserébe finom és könnyű fehérjeforrás, reggeli, vacsora, főzelékre feltét, levesbetét is lehet. 

Annyi vizet forralunk, hogy a tojás/tojásokat elfedje. A víz ne lobogjon, csak gyöngyözzön. A tojásokat egy kanállal a vízbe süllyesztjük, gyöngyöző vízben elkezdjük főzni és ekkor elindítjuk a stoppert.

A víz ne lobogjon, mert akkor a tojások megrepedhetnek. 

Gyöngyöző vízben a megadott ideig (lásd lentebb) főzzük a tojásokat, majd egy kanállal kikapjuk és 10 másodpercig hideg vizet folyatunk rájuk, majd rögtön tálaljuk. Ha nem tálaljuk rögtön, a tojásokat bőséges hideg vízbe süllyesztjük, hogy a belsejükig kihűljenek és biztosan ne főjenek tovább. 

Tojástartóba, vagy akár sóval harmadáig töltött kávéscsészébe állítva, kiskanállal tálaljuk. Salátába, feltétnek, levesbetétnek óvatosan körberopogtatjuk a konyhapulton, hámozzuk és egészben helyezzük az ételre. 

Hat perc főzés után folyós sárgáját kapunk:

Hét perc főzés után krémes sárgáját kapunk:

 
  • 2020.09.20

Extrás tészta 3 tartós alapanyagból

Ez az alaprecept önmagában is bőven elég, ám több irányba bővíthető, ha esetleg akad még otthon valami.

  • 2020.09.19

Létfontosságú receptek: a szilvás gombóc

Most, a szilvaszezon közepén a legaktuálisabb a recept, de fagyasztott szilvából egész évben elkészíthető, laktató fogás. 

  • 2020.09.18

3 alapanyagból magyar paraszti csoda: prósza

A prósza minden zalai, somogyi származású magyarnak ismerősen cseng. Több változata van, felénk az alábbi leírás szerint készül.