Hogyan kell lágytojást készíteni?

Hogyan kell lágytojást készíteni?

Könnyű a dolga annak, aki a porrá főtt sárgáját szereti, de a többieknek se kell elkeseredni, a lágytojás nem tartozik a legkomplikáltabb ételek közé, cserébe finom és könnyű fehérjeforrás, reggeli, vacsora, főzelékre feltét, levesbetét is lehet. 

Annyi vizet forralunk, hogy a tojás/tojásokat elfedje. A víz ne lobogjon, csak gyöngyözzön. A tojásokat egy kanállal a vízbe süllyesztjük, gyöngyöző vízben elkezdjük főzni és ekkor elindítjuk a stoppert.

A víz ne lobogjon, mert akkor a tojások megrepedhetnek. 

Gyöngyöző vízben a megadott ideig (lásd lentebb) főzzük a tojásokat, majd egy kanállal kikapjuk és 10 másodpercig hideg vizet folyatunk rájuk, majd rögtön tálaljuk. Ha nem tálaljuk rögtön, a tojásokat bőséges hideg vízbe süllyesztjük, hogy a belsejükig kihűljenek és biztosan ne főjenek tovább. 

Tojástartóba, vagy akár sóval harmadáig töltött kávéscsészébe állítva, kiskanállal tálaljuk. Salátába, feltétnek, levesbetétnek óvatosan körberopogtatjuk a konyhapulton, hámozzuk és egészben helyezzük az ételre. 

Hat perc főzés után folyós sárgáját kapunk:

Hét perc főzés után krémes sárgáját kapunk:

 
  • 2021.02.26

Hóvégi menük: olcsó, takarékos és gazdaságos

Itt a hónap és a tél vége is, így menüsorozatunk utolsó téli számában spórolós menüket állítottunk össze. A hentest nem nagyon kell miatta zaklatni, és a rengeteg zöldség nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a szervezetünknek is jót tesz így tél végén.

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Krumplis tészta nagyon újragondolva

Burgonya, barnított vaj, tészta -lasagne, vagy lebbencs- és kész a hóvégi, szerethető és spórolós főétel.