Hogyan lesz habosan remegős a túrógombóc?

Hogyan lesz habosan remegős a túrógombóc?

Kevés dara, sok hab és ügyes formázás.

Kevés dara és felvert tojásfehérje 

Az alábbi recept rendkívül könnyű gombócot ad:

  • 900 g zsíros tehéntúró
  • 10 dkg búzadara
  • 2 db nagyméretű, egész tojás
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • tálaláshoz: tejföl és porcukor

A túróból kinyomkodom a nedvességet és átnyomkodom egy szűrőn, vagy szitán, hogy a rögök eltűnjenek belőle, legyen krémes. Elkeverem a kemény habbá felvert tojásfehérjével, a sárgájával, a búzadarával, sózom.

Fél órát pihentetem.

Két kanál segítségével nagy galuskákat formázok belőle - részletek lent- és kultúráltan lobogó, (ne lobogjon nagyon, mert akkor szétveri a gombócokat, csak kicsit- vízben addig főzöm, amíg feljönnek a víz felszínére, akkor leszűröm.

Egy serpenyőben felolvasztom a vaj felét, elkeverem a zsemlemorzsa felével, erre szedem egy szűrőkanállal közvetlenül a főzővízből az első gombócokat, kb. a felét. Majd a másik felének a többi vajjal és zsemlemorzsával ágyazok meg, így nem lesz túl sok gombóc a serpenyőben, nem törnek össze. Érdemes a masszát kettéosztani és két körben főzni és rögtön főzés után morzsázni.

Nagyon óvatosan rázogatva morzsázom a gombócokat, rendkívül törékenyek, tényleg óvatosan!

Porcukorral, tejföllel tálalom.

Tipp: a tésztába mehet két csokor finomra vágott kapor, nagyon finom lesz tőle.

Kanállal formázás

A kézzel összenyomorgatott gombóc veszít a lazaságából és összetömörödik, így az alábbi videón látható módszerrel kell a lobogós sós vízbe szaggatni:

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.

  • 2022.04.06

Nem tudok és nem akarok főzni 9.: szardíniakonzerv

Sorozatunkban sorra vesszük a teljesen fogalmatlanok, és a konyhai műveletektől irtózók számára szükséges ismereteket. Tojásfőzés, rántotta, tükörtojás, tészta szósszal, virslifőzés és hasonló magasságokra számíthattok.