Hogyan lesz habosan remegős a túrógombóc?

Hogyan lesz habosan remegős a túrógombóc?

Kevés dara, sok hab és ügyes formázás.

Kevés dara és felvert tojásfehérje 

Az alábbi recept rendkívül könnyű gombócot ad:

  • 900 g zsíros tehéntúró
  • 10 dkg búzadara
  • 2 db nagyméretű, egész tojás
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • tálaláshoz: tejföl és porcukor

A túróból kinyomkodom a nedvességet és átnyomkodom egy szűrőn, vagy szitán, hogy a rögök eltűnjenek belőle, legyen krémes. Elkeverem a kemény habbá felvert tojásfehérjével, a sárgájával, a búzadarával, sózom.

Fél órát pihentetem.

Két kanál segítségével nagy galuskákat formázok belőle - részletek lent- és kultúráltan lobogó, (ne lobogjon nagyon, mert akkor szétveri a gombócokat, csak kicsit- vízben addig főzöm, amíg feljönnek a víz felszínére, akkor leszűröm.

Egy serpenyőben felolvasztom a vaj felét, elkeverem a zsemlemorzsa felével, erre szedem egy szűrőkanállal közvetlenül a főzővízből az első gombócokat, kb. a felét. Majd a másik felének a többi vajjal és zsemlemorzsával ágyazok meg, így nem lesz túl sok gombóc a serpenyőben, nem törnek össze. Érdemes a masszát kettéosztani és két körben főzni és rögtön főzés után morzsázni.

Nagyon óvatosan rázogatva morzsázom a gombócokat, rendkívül törékenyek, tényleg óvatosan!

Porcukorral, tejföllel tálalom.

Tipp: a tésztába mehet két csokor finomra vágott kapor, nagyon finom lesz tőle.

Kanállal formázás

A kézzel összenyomorgatott gombóc veszít a lazaságából és összetömörödik, így az alábbi videón látható módszerrel kell a lobogós sós vízbe szaggatni:

  • 2021.02.27

Itt a tavasz, a tojásos nokedli ideje!

A tavasz kötelező kelléke a tojásos nokedli salátával. Mivel saláta már egész évben van, akár ezeken a kora tavaszi, napsütéses napokon is elkészíthetjük ezt a kedves komfortételt. 

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Krumplis tészta nagyon újragondolva

Burgonya, barnított vaj, tészta -lasagne, vagy lebbencs- és kész a hóvégi, szerethető és spórolós főétel.