Kevés dara és felvert tojásfehérje
Az alábbi recept rendkívül könnyű gombócot ad:
- 900 g zsíros tehéntúró
- 10 dkg búzadara
- 2 db nagyméretű, egész tojás
- 5 dkg vaj
- 10 dkg zsemlemorzsa
- só
- tálaláshoz: tejföl és porcukor
A túróból kinyomkodom a nedvességet és átnyomkodom egy szűrőn, vagy szitán, hogy a rögök eltűnjenek belőle, legyen krémes. Elkeverem a kemény habbá felvert tojásfehérjével, a sárgájával, a búzadarával, sózom.
Fél órát pihentetem.
Két kanál segítségével nagy galuskákat formázok belőle - részletek lent- és kultúráltan lobogó, (ne lobogjon nagyon, mert akkor szétveri a gombócokat, csak kicsit- vízben addig főzöm, amíg feljönnek a víz felszínére, akkor leszűröm.
Egy serpenyőben felolvasztom a vaj felét, elkeverem a zsemlemorzsa felével, erre szedem egy szűrőkanállal közvetlenül a főzővízből az első gombócokat, kb. a felét. Majd a másik felének a többi vajjal és zsemlemorzsával ágyazok meg, így nem lesz túl sok gombóc a serpenyőben, nem törnek össze. Érdemes a masszát kettéosztani és két körben főzni és rögtön főzés után morzsázni.
Nagyon óvatosan rázogatva morzsázom a gombócokat, rendkívül törékenyek, tényleg óvatosan!
Porcukorral, tejföllel tálalom.
Tipp: a tésztába mehet két csokor finomra vágott kapor, nagyon finom lesz tőle.
Kanállal formázás
A kézzel összenyomorgatott gombóc veszít a lazaságából és összetömörödik, így az alábbi videón látható módszerrel kell a lobogós sós vízbe szaggatni: