A maradék pörkölt legjobb helye: gulyásleves

A maradék pörkölt legjobb helye: gulyásleves

Egy jó gulyást inkább a mértékletesség ad, mint bármi más. A lényeg, hogy ne koszoljuk össze mindenféle zagyva ízesítőanyagokkal, cserébe feltétlenül kerüljön bele csipetke. 

  • 1,5 kg marhahús kb gyufásdoboznyi kockákra vágva, inkább nagyobb, mint kisebb darabok (pofa, fartő, stefánia, pacsni például)
  • 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 kg krumpli meghámozva, felkockázva, inkább lisztesebb, öreg, az is sűríti a levet
  • 2 db nagyobb répa meghámozva, szeletelve
  • 4 db fehérrépa meghámozva, szeletelve
  • 1 púpozott ekanál édes fűszerpaprika
  • 1 csapott ekanál, szárazon megpirított köménymag
  • 10 db fekete bors
  • 3 db babérlevél
  • 2 ekanál zsír
  • ideális esetben 2 l alaplé, nem víz
  • tálaláshoz petrezselyem

A felkockázott húst és a hagymát a zsíron alaposan körbepirítom egy nagy serpenyőben. -érdemes külön és a húst több részletben lepirítani, pont mint a pörköltet, hogy szépen piruljon, ne párolódjon- Megszórom a fűszerekkel és felöntöm annyi alaplével, ami kétujjnyira ellepi. Az alaplé azért jobb erre, mert még testesebbé, tartalmasabbá teszi a gulyást, de vízzel is elkészül. 

A zöldségeket akkor adom hozzá, amikor a hús puhul, a burgonyát pedig amikor már majdnem készen van a hús, így nem főnek szét.

Itt érdemes megjegyezni, hogy maradék és egy adagnak is szűk pörköltből bármikor és gátlástalanul lehet gulyáslevest készíteni. Az eljárás annyiban különbözik, hogy a zöldségeket és a krumplit a köménymaggal érdemes külön elkészíteni egy lábosban és azzal felönteni és összemelegíteni a pörköltet, így meg a hús nem fő szét. Birkából különösen jó. 

A legvégén egyenesen belefőzöm a lébe a csipetkét. Ha túl sok marad, nem érdemes az így becsipetkézett levest 1-2 napnál tovább hűtve tárolni, nagyon romlandó, menjen egyenesen a fagyasztóba, ott nem lesz baja. 

A csipetke így készül:

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.

  • 2022.04.06

Nem tudok és nem akarok főzni 9.: szardíniakonzerv

Sorozatunkban sorra vesszük a teljesen fogalmatlanok, és a konyhai műveletektől irtózók számára szükséges ismereteket. Tojásfőzés, rántotta, tükörtojás, tészta szósszal, virslifőzés és hasonló magasságokra számíthattok.