A maradék pörkölt legjobb helye: gulyásleves

A maradék pörkölt legjobb helye: gulyásleves

Egy jó gulyást inkább a mértékletesség ad, mint bármi más. A lényeg, hogy ne koszoljuk össze mindenféle zagyva ízesítőanyagokkal, cserébe feltétlenül kerüljön bele csipetke. 

  • 1,5 kg marhahús kb gyufásdoboznyi kockákra vágva, inkább nagyobb, mint kisebb darabok (pofa, fartő, stefánia, pacsni például)
  • 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 kg krumpli meghámozva, felkockázva, inkább lisztesebb, öreg, az is sűríti a levet
  • 2 db nagyobb répa meghámozva, szeletelve
  • 4 db fehérrépa meghámozva, szeletelve
  • 1 púpozott ekanál édes fűszerpaprika
  • 1 csapott ekanál, szárazon megpirított köménymag
  • 10 db fekete bors
  • 3 db babérlevél
  • 2 ekanál zsír
  • ideális esetben 2 l alaplé, nem víz
  • tálaláshoz petrezselyem

A felkockázott húst és a hagymát a zsíron alaposan körbepirítom egy nagy serpenyőben. -érdemes külön és a húst több részletben lepirítani, pont mint a pörköltet, hogy szépen piruljon, ne párolódjon- Megszórom a fűszerekkel és felöntöm annyi alaplével, ami kétujjnyira ellepi. Az alaplé azért jobb erre, mert még testesebbé, tartalmasabbá teszi a gulyást, de vízzel is elkészül. 

A zöldségeket akkor adom hozzá, amikor a hús puhul, a burgonyát pedig amikor már majdnem készen van a hús, így nem főnek szét.

Itt érdemes megjegyezni, hogy maradék és egy adagnak is szűk pörköltből bármikor és gátlástalanul lehet gulyáslevest készíteni. Az eljárás annyiban különbözik, hogy a zöldségeket és a krumplit a köménymaggal érdemes külön elkészíteni egy lábosban és azzal felönteni és összemelegíteni a pörköltet, így meg a hús nem fő szét. Birkából különösen jó. 

A legvégén egyenesen belefőzöm a lébe a csipetkét. Ha túl sok marad, nem érdemes az így becsipetkézett levest 1-2 napnál tovább hűtve tárolni, nagyon romlandó, menjen egyenesen a fagyasztóba, ott nem lesz baja. 

A csipetke így készül:

  • 2021.03.05

Tízperces fogások, ha már teljesen kikészültél

Gyorsan elkészül, tartós alapanyagokból, ügyetlenek is össze tudják rakni, ráadásul finom, 10 menüsor, nagyon legfeljebb tíz perc munkát igénylő fogásokkal, a közeljövőben nagy szükség lesz rájuk. A fogások tematikus menükbe rendezve.:

  • 2021.03.03

Így lesz csinos az amerikai palacsintád

Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy. 

  • 2021.03.02

A paplanos rántott hús titka

Egy jó rántott hús bundája gyönyörűen elemelkedik a hústól, de miért? És hogyan?