Hogyan ne rontsd el a szalagos fánkot?

Hogyan ne rontsd el a szalagos fánkot?

Nem kell félni, a fánk egyáltalán nem bonyolult, csak a híre rossz, de az nagyon. 

Egyenletes hőmérséklet a kelesztéshez

A tészta legjobb, ha egyenletesen 28 C fokon kel. Ezt a bekapcsolt sütőben lehet biztosítani, amennyiben valaki fél hőmérőt használni. A tészta mindenképpen legyen letakarva.

A sütés lehet kritikus
  • Van, aki olajban süti, attól még sertészsírban sütve az igazi, de ez nem kritikus pont
  • Az olaj a közepes és a legforróbb között legyen félúton. Ez nem túl pontos, legfeljebb minden háztartáésban életszerű.
  • Sütéskor először az a fele kerüljön alulra, ami keléskor felül volt.
  • Ne zsúfold túl a fánkokat az olajban, mert nőnek sülés közben!
  • Fél percig sütöm fedő alatt, megfordítom a fánkokat és fedő nélkül sütöm tovább fél-egy percig.
  • Miután megsültek, nem szabad egymásra pakolni, mert összenyomják egymást.
  • Langyosan érdemes porcukrozni, mert forrón elázik.
  • Frissen a legjobb!
Az alaprecept
  • 500 g liszt 
  • 2 db tojássárgája 
  • 1 db tojás 
  • 30 g élesztő 
  • 2 dl tej 
  • 50 g vaj 
  • 50 g cukor 
  • 1/2 l olaj 
  • 100 g porcukor 

Az alapanyagokat összekeverem simára dagasztom. Meleg helyen a kétszeresére kelesztem lefedve. 

Ujjnyi vastagra nyújtom, fánkszaggatóval, vagy pohárral kiszaggatom, letakarom és még félórát kelesztem. 

Közepükbe kis mélyedést nyomok, és a felforrósított olajban előbb fedő alatt, majd fordítás után fedő nélkül 1-1 perc alatt kisütöm a fánkokat.

Ha pedig tölteni akarod lekvárral, pudinggal, íme egy kis videós segítség:

 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.