Egyenletes hőmérséklet a kelesztéshez
A tészta legjobb, ha egyenletesen 28 C fokon kel. Ezt a bekapcsolt sütőben lehet biztosítani, amennyiben valaki fél hőmérőt használni. A tészta mindenképpen legyen letakarva.
A sütés lehet kritikus
- Van, aki olajban süti, attól még sertészsírban sütve az igazi, de ez nem kritikus pont
- Az olaj a közepes és a legforróbb között legyen félúton. Ez nem túl pontos, legfeljebb minden háztartáésban életszerű.
- Sütéskor először az a fele kerüljön alulra, ami keléskor felül volt.
- Ne zsúfold túl a fánkokat az olajban, mert nőnek sülés közben!
- Fél percig sütöm fedő alatt, megfordítom a fánkokat és fedő nélkül sütöm tovább fél-egy percig.
- Miután megsültek, nem szabad egymásra pakolni, mert összenyomják egymást.
- Langyosan érdemes porcukrozni, mert forrón elázik.
- Frissen a legjobb!
Az alaprecept
- 500 g liszt
- 2 db tojássárgája
- 1 db tojás
- 30 g élesztő
- 2 dl tej
- 50 g vaj
- 50 g cukor
- 1/2 l olaj
- 100 g porcukor
- só
Az alapanyagokat összekeverem simára dagasztom. Meleg helyen a kétszeresére kelesztem lefedve.
Ujjnyi vastagra nyújtom, fánkszaggatóval, vagy pohárral kiszaggatom, letakarom és még félórát kelesztem.
Közepükbe kis mélyedést nyomok, és a felforrósított olajban előbb fedő alatt, majd fordítás után fedő nélkül 1-1 perc alatt kisütöm a fánkokat.
Ha pedig tölteni akarod lekvárral, pudinggal, íme egy kis videós segítség: