Hogyan tudod elkerülni a hamis mézet?

Hogyan tudod elkerülni a hamis mézet?

 

Itt a szezon, a téli időszakban beltartalmi értéke miatt sokan fogyasztunk mézet, ám akadhat a kínálatban olyan termék, amely nem rendelkezik beltartalmi értékekkel, mert hamisítvány. 

 

Foto: Annie Spratt

Mi a szabály? 

A mézhez - a fogyasztói forgalomba kerülő mézhez vagy az emberi fogyasztás céljára készült termékekben való felhasználás során - más élelmiszer-összetevő (beleértve az élelmiszer-adalékokat is), valamint a mézen kívüli egyéb anyag nem adható hozzá. írja a Magyar Élelmiszerkönyv. 

Hogyan hamisítják?

Eredetmegjelölés hamisítása

A méz nem onnan származik (földrajzi eredet), vagy nem olyan fajtájú (botanikai eredet), mint ami a címkéjén szerepel.

Direkt cukorszirup adagolás

Magát a mézet higítják cukorsziruppal.

Indirekt cukorszirup adagolás

A méheket etetik cukorsziruppal. 

Mikroszűréses eljárás

"A mézet felmelegítik, felhígítják, és mikro méretű szűrőkön magas nyomáson átpréselik, majd kivonják belőle a felesleges vizet, szerves és ásványi anyagokat. A végeredmény egy steril cukorszirup lesz, amiben szinte nincs semmi értékes szárazanyag tartalom. Hiányzik belőle a méz összes hasznos összetevője, mint a virágpor, propolisz, fehérjék, flavonoidok, ásványi anyagok, és vitaminok. A méz annyira kiüresedik, hogy az eljárás során még a sötét mézek is kivilágosodnak. Igazából ezek már nem mézek, hanem mesterségesen előállított szirupok. Hogy mégis ez mire jó? A méz virágpor tartalma olyan, mint nekünk az ujjlenyomatunk, könnyen azonosíthatóvá teszi a gazdáját. A sterilizált, azonosíthatatlan méz a világ bármely országában „honosítható” lesz, az adott földrajzi hely virágjainak pollenjével. Ennek a hamisításnak itthon könnyű célpontja az alacsony pollentartalmú, világos színű akácméz." - írja oldalán az Andó Méhészet

Milyen a hamis méz? 

Olcsónak nem olcsó, mert a lényege a profit. 

Az Andó Méhészet tippjei a hamis méz felismerésére:

  • Ízük jellegtelen, egyszerű cukor íz.
  • Cseppentsünk az ujjunkra a mézből. A hamis méz könnyen szétfolyik, alakját nem tartja meg könnyen, az igazi méz sokáig egyben marad, szálasan nyúlik, nehezen szakad, megtartja kontúrját.
  • Tegyünk egy kiskanálnyi mézet, egy pohár vízbe. A hamis gyorsan elkeveredik, feloldódik a vízzel, az igazi leülepszik az aljára, sokáig egyben marad.
  • A hamis méz nem kristályosodik, az igazi méz, az akác kivételével, magas szőlőcukortartalma miatt hetek alatt beköt. A hónapokig folyékony vegyes virágméz, nem méz.
Mit figyelj a csomagoláson?

A törvény a mikroszűréses hamisítás miatt nem sokat ér, EU és EU-n kívüli eredetet ír elő, hiába nézed csak ezt a csomagoláson, ezzel nem sokra mész. Ennek megváltozására van remény, magyar méhészek kezdeményezésére múlt héten a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén az Európai Bizottság ígéretet tett a mézkeverékek származás jelölési előírásának felülvizsgálatára. Ez megteremti a lehetőségét a származási országok pontos feltüntetésének, amely alapján a vásárlók könnyen felismerhetik a silányabb minőségű, túlnyomórészt nem magyar mézet tartalmazó keverékeket – mondta Nagy István agrárminiszter az ülésen. 

Az ígéret előzménye

2004-2005-ben a magyar méhészek, azért demonstráltak Brüsszelben, mert szerették volna megváltoztatni (szigorítani, a fogyasztók szempontjából megerősíteni) az uniós csatlakozás okán megörökölt Mézdirektívát. 16 év (!) után elkezdődött a konkrét munka: napirendre vette az ügyet a Copa-Cogeca Méz-munkcsoportja, mely kikérte a tagszervezetek véleményét az egyes kardinális pontokról.

Ezek a következők:

– a méz földrajzi eredetének feltüntetése a címkén, méghozzá százalékos megjelöléssel

– a nyomonkövetés definíciójának beemelése a jogszabályba

– a szűrt méz definiálása – kategórikusan megtiltani a gyantaszűrést

– érett méz időbeni meghatározása – nem a kiszerelt méz, hanem már a kaptárból kivett lépben lévő méz, azaz a pergetőből kifolyó méz érettségének meghatározása

– a méz feldolgozása során a megengedett maximális hőfok mértékének meghatározása

– a változó paraméterek (diasztáz, HMF) értékei meghatározásának időbeniségének definiálása“

via 

NA DE AKKOR MILYEN MÉZET VEGYEK ITT ÉS MOST?

Addig is vegyél hazai méhésztőL, akit ismersz, megismersz, vagy keresd az European Bee Made

vagy az OMME védjegyét. Előbbi az EU, utóbbi a magyar termelők védjegye. 

 

 

 
 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.