Száraz trutyi lesz a tejberizsed? Íme a trükkök!

Száraz trutyi lesz a tejberizsed? Íme a trükkök!

Egyszerű étel, annyira azért mégse, mert hűtés közben a rizs mindent magába szív, amit talál maga körül, és a végeredmény testetlen állagú és száraz is lesz. Kiegyensúlyoztam egy biztonságos és ütős receptet, és begyűjtöttem a tökéletes krémest is, íme. 

A rizs

Aki szereti a ress állaggal rendelkező ételeket, válasszon barna, fekete, vörös rizst. Ezek ráadásul kedvezőbb élettani hatásokkal is rendelkeznek, mint a fehér és jól bírják a tejberizsnek elkészülést is. 

A kerekszemű rizsek is jól működnek. 

A főzőlé

Kétszeres mennyiségű víz és tej 1:1 arányú keveréke, megsózva. A rizst nem kell pirítani és piszkálni, elég fedővel alacsony lángra feltenni, és amikor a lé elfőtt, levenni a tűzről, még fél órát pihentetni, majd így behűteni. Így lesz tárolva. Nincs benne cukor. 

A tej lehet növényi ital is, ez egyéni szociális probléma. 

A tálalás

A rizst tálakba szedem és alaposan meglocsolom tej és tejszín 1:1 arányú keverékével. Aki nagyon édesen akarja fogyasztani, édesítse ezt a locsolólevet, de sokkal kimunkáltabb a végeredmény, ha az édességet mézzel, juharsziruppal, karamellkrémmel (recept itt), datolyasziruppal visszük rá.

A végeredmény így sokkal jobb állagú, izgalmasabb lesz, mint egyben megfőzve, behűtve. 

Aki krémesen akarja, kövesse a mexikói utat, ők nagy királyok ebben. Arányok és technológia Patricia Quintana: El sabor de Mexico c.- könyvéből.:

  • 2,5 l víz
  • 2 dl rizs 
  • 1 l tej 
  • 1 l tej felére beforralva 
  • cukor ízlés szerint, itt 20 dkg
  • opcionális: 1 db 10 centis fahéjrúd, 10 dkg mazsola

Az 1 liter tejet felforralom, belekeverem a rizst, lehúzom a tűzről és 20 percet hagyom pihenni. Leszűröm (ha egyáltalán van mit leszűrni, ha van, azt a tejet a beforralnivaló tejhez adom) és a rizst felteszem a vízben, fedő alatt alacsony lángon puhára főzöm.

Közben beforralom felére a beforralnivaló tejet (ha használok fahéjat, itt adom hozzá).

A felére beforralt tejhez adom a cukrot, kevergetve tovább sűrítem, enyhén aranybarnára kell karamellizálódnia. Hozzáadom a vízből leszűrt rizst (ha mazsolázok, az is itt kerül bele), 30 percig főzöm. Olyan krémes lesz, megőrülsz.  

A mindenkori tejberizs kaphat olajos magokat, aszalt gyümölcsöket is, a képen juharsziruppal, aszalt szilvával és dióval. 

 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.