Száraz trutyi lesz a tejberizsed? Íme a trükkök!

Száraz trutyi lesz a tejberizsed? Íme a trükkök!

Egyszerű étel, annyira azért mégse, mert hűtés közben a rizs mindent magába szív, amit talál maga körül, és a végeredmény testetlen állagú és száraz is lesz. Kiegyensúlyoztam egy biztonságos és ütős receptet, és begyűjtöttem a tökéletes krémest is, íme. 

A rizs

Aki szereti a ress állaggal rendelkező ételeket, válasszon barna, fekete, vörös rizst. Ezek ráadásul kedvezőbb élettani hatásokkal is rendelkeznek, mint a fehér és jól bírják a tejberizsnek elkészülést is. 

A kerekszemű rizsek is jól működnek. 

A főzőlé

Kétszeres mennyiségű víz és tej 1:1 arányú keveréke, megsózva. A rizst nem kell pirítani és piszkálni, elég fedővel alacsony lángra feltenni, és amikor a lé elfőtt, levenni a tűzről, még fél órát pihentetni, majd így behűteni. Így lesz tárolva. Nincs benne cukor. 

A tej lehet növényi ital is, ez egyéni szociális probléma. 

A tálalás

A rizst tálakba szedem és alaposan meglocsolom tej és tejszín 1:1 arányú keverékével. Aki nagyon édesen akarja fogyasztani, édesítse ezt a locsolólevet, de sokkal kimunkáltabb a végeredmény, ha az édességet mézzel, juharsziruppal, karamellkrémmel (recept itt), datolyasziruppal visszük rá.

A végeredmény így sokkal jobb állagú, izgalmasabb lesz, mint egyben megfőzve, behűtve. 

Aki krémesen akarja, kövesse a mexikói utat, ők nagy királyok ebben. Arányok és technológia Patricia Quintana: El sabor de Mexico c.- könyvéből.:

  • 2,5 l víz
  • 2 dl rizs 
  • 1 l tej 
  • 1 l tej felére beforralva 
  • cukor ízlés szerint, itt 20 dkg
  • opcionális: 1 db 10 centis fahéjrúd, 10 dkg mazsola

Az 1 liter tejet felforralom, belekeverem a rizst, lehúzom a tűzről és 20 percet hagyom pihenni. Leszűröm (ha egyáltalán van mit leszűrni, ha van, azt a tejet a beforralnivaló tejhez adom) és a rizst felteszem a vízben, fedő alatt alacsony lángon puhára főzöm.

Közben beforralom felére a beforralnivaló tejet (ha használok fahéjat, itt adom hozzá).

A felére beforralt tejhez adom a cukrot, kevergetve tovább sűrítem, enyhén aranybarnára kell karamellizálódnia. Hozzáadom a vízből leszűrt rizst (ha mazsolázok, az is itt kerül bele), 30 percig főzöm. Olyan krémes lesz, megőrülsz.  

A mindenkori tejberizs kaphat olajos magokat, aszalt gyümölcsöket is, a képen juharsziruppal, aszalt szilvával és dióval. 

 

 

 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.